Αρκαδία - Διαλεχτές γεύσεις, outdoor εμπειρίες και μαγειρέματα στον Πάρνωνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο τρίτος σταθμός του Peloponnese Food Stories - Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού στο Παράλιο Άστρος Βόρειας Κυνουρίας έγινε αφορμή γνωριμίας με τα μοναδικά καλούδια της αρκαδικής γης. Τόσο τα γευστικά όσο και εκείνα του φυσικού της κάλλους, καθώς το παραθαλάσσιο χωριό της Αρκαδίας μετατρέπεται σε ιδανική βάση για συναρπαστικές εξορμήσεις στον Πάρνωνα και τα χωριά του. Ορεινά τοπία που ο Σεπτέμβρης και το φθινόπωρο τους πάει πολύ.
Peloponnese Food Stories – Από αυθεντικά, παραδοσιακά εδέσματα μέχρι φρέσκια, τοπική μπίρα
Η ιδέα ενός γαστρονομικού Φεστιβάλ που να αναδεικνύει τις τοπικές γεύσεις της Πελοποννήσου μέσα από μια όσο το δυνατόν πιο «βιωματική και αυθεντική εμπειρία» φαίνεται πως αποδίδει τους καρπούς της. Από την Αρεόπολη όπου σήκωσε αυλαία, στην Κορώνη όπου συνεχίστηκε, μέχρι τον τρίτο σταθμό της, το Παράλιο Άστρος, η διοργάνωση αφήνει όλο και καλύτερες εντυπώσεις. Στην πανέμορφη θέση του ανοιχτού θεάτρου -εκεί κάτω από τον φάρο που αγκαλιάζει η θάλασσα- πρωταγωνίστησαν τα έξοχα τυριά και ζυμαρικά των ορεινών χωριών, οι ντόπιες πίτες και τα ζυμωτά των παραδοσιακών συλλόγων, το εκλεκτό κρασί της Μαντινείας και όχι μόνο, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού μικρής παραγωγής από την Τεγέα, το μέλι ελάτης αλλά και καστανιάς, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές… Άγρια μανιτάρια, πολύτιμες τρούφες και φρέσκια ντόπια μπίρα έδωσαν επίσης το «παρών» στο Φεστιβάλ. Ανάμεσα στις αρκαδικές επιχειρήσεις που γέμισαν τα σταντ με λιχουδιές και ποτά ήταν τα οινοποιεία Σπυρόπουλος Αρκάς, Μορόπουλος, Βερβαινιώτης και το Κτήμα Παναγόπουλος, η οικοτεχνία Μπουτσικάκη με τους Ελαιώνες της, οι παραγωγοί/τυποποιητές ελαιόλαδου και ελιάς Iatridis Estate, Δουζένης, Livelia, τα μέλια της Οικογένειας Κολοστούμπη, τα Αρώματα Πάρνωνα, το Arcadia Honey, η εξαιρετική γραβιέρα και φέτα του τυροκομείου Καραματζάνης, αλλά και η φρέσκια μπίρα Morias Craft Ales. Παραδοσιακές πίτες, ζυμωτά και γλυκίσματα ετοίμασαν αρκετοί σύλλογοι της ευρύτερη περιοχής, όπως αυτοί του Αγ. Ανδρέα – Πραστού και της Σίταινας. Αρκάδες σεφ ανέλαβαν το live cooking παραδοσιακών συνταγών.
Στο τυροκομείο Καραμαντζάνη με την εκπληκτική γραβιέρα
Ο Γρηγόρης Καραμαντζάνης για να φτιάξει τα πλούσια σε γεύση τυριά (φέτα, γραβιέρα και ανάλογα την εποχή μυζήθρα και ανθότυρο) του οικογενειακού τυροκομείου μπορεί να φτάσει ως και τους Μολάους της Λακωνίας για να βρει φρέσκο γάλα. Η οικογένεια των τυροκόμων έχει γύρω στα 150 δικά της ζώα και συνεργάζεται και με 50-60 ακόμα παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής για την πρώτη ύλη των εκλεκτών προϊόντων της. «Μια γλυκιά γραβιέρα θέλει γύρω στις 60 μέρες ωρίμανσης, οι πιο πικάντικες θα χρειαστούν 6, 7 μήνες, ακόμη και 1 χρόνο ή και παραπάνω», σύμφωνα με τον κ. Καραμαντζάνη. Οι γραβιέρες τους φτιάχνονται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα σε αναλογία μισό μισό. «Θέλει περίπου 6 κιλά γάλα για να γίνει 1 κιλό γραβιέρα», αναφέρει ακόμη σημειώνοντας πως χρειάζεται περισσότερο γάλα από τη φέτα. Η γαλακτοκομική περίοδος για το τυροκομείο που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη στα 800-900 μ. υψόμετρο ξεκινάει τον Νοέμβρη και εκτείνεται μέχρι τον Ιούλιο. Πρατήριο έχει στο Άστρος και υποκατάστημα στην Αθήνα, στο Παγκράτι.
Στάση για ντόπια ζυμαρικά στον Άγιο Πέτρο
Όποιος βρεθεί στον Πάρνωνα αξίζει να σταματήσει στον Άγιο Πέτρο, όχι μόνο για να ξαποστάσει στην πλατεία του ορεινού χωριού που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, αλλά και για να προμηθευτεί ντόπιες χυλοπίτες και χυλοπιτάκι φτιαγμένο με φρέσκο γάλα και αυγά, αλλά και εξαιρετικό τραχανά. Όλα από το Παραδοσιακό Εργαστήρι Ζυμαρικών «Αγ. Πέτρος Μαλεβός» της Μαρίας Παναγέα Παινέση και του Δημήτρη Παινέση. Εδώ διατίθενται επιπλέον μέλι από έλατο, θυμάρι, καστανιά, ρείκι, σπιτικά γλυκά και λικέρ, αλλά και βότανα του βουνού. Πρατήριο υπάρχει στο Παράλιο Άστρος.
Outdoor εμπειρίες στα Άνω Δολιανά, έναν πανέμορφο φθινοπωρινό προορισμό
Αν θες να χορτάσεις δάσος, φύση και outdoor δραστηριότητες, το χωρίο αυτό τα έχει όλα. Κατάφυτα από καστανιές και πλατάνια, αλλά και έλατα στη βορειοανατολική τους άκρη, στα Άνω Δολιανά συναντά κανείς ακόμη διάσπαρτες κερασιές, μηλιές και άλλα καρποφόρα δέντρα. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καραγιάννη, ξεναγό και πεζοπόρο (μέλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ 5ΕΝΤΕ): «Όλα αυτά τα δέντρα είναι φυλλοβόλα -πρόκειται δηλαδή για 10 περίπου διαφορετικά είδη δέντρων που θα αρχίσουν, καθώς φθινοπωριάζει, να παίρνουν διαφορετικό χρώμα μέχρι να χάσουν τα φύλλα τους. Έτσι δημιουργείται ένα απίθανο σκηνικό». Ο κ. Καραγιάννης -που μαζί με τη Βίκυ Παπούλια διατηρούν το καφενείο «Ονειρολόγιο» (ανοιχτό Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή), όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει μεταξύ άλλων τα απίθανα λικεράκια σε συνταγές της γιαγιάς Παναγιώτας, όπως αυτό από άγριο δαμάσκηνο- αναφέρει ακόμη ότι έχουν δημιουργηθεί 9 πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο χωριό. «Είναι όλες κυκλικές φτιαγμένες πάνω στα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για να πάνε στα χωράφια ή τα περιβόλια τους». Η μικρότερη από αυτές είναι δυόμισι χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη δώδεκα. Στο χωριό αναβιώνει ακόμη τα τελευταία 30 χρόνια και το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Άη-Γιώργη στα Κάτω Δολιανά, έθιμο ενταγμένο στα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. «Την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη 300-400 άτομα όλων των ηλικιών, περπατάμε στα παλιά μονοπάτια μέσα απ’ τα βουνά μια απόσταση γύρω στα 30-35 χιλιόμετρα, που διαρκεί 8-9 ώρες», λέει ο κ. Καραγιάννης. «Στη μέση της διαδρομής υπήρχαν χάνια πλέον κλειστά που ανοίγουν μόνο εκείνη τη μέρα και πρόσφεραν παραδοσιακό μπακαλιάρο τηγανητό, σκορδαλιά και μπόλικο κρασί». Το έθιμο συνδυάζεται με Γιορτή του Κάστανου που είναι μια μέρα πριν, το Σάββατο. Φέτος το πλούσιο σε δράσεις Σαββατοκύριακο πέφτει 5-6 Νοεμβρίου.
Κυνήγι μανιταριών και υπαίθρια μαγειρέματα
Στα χώματα και τις ρεματιές του Πάρνωνα ευδοκιμούν διάφορα είδη μανιταριών και διοργανώνονται φανταστικές μανιταροεξορμήσεις με πεζοπορίες στα δασικά μονοπάτια, αλλά και συναρπαστικά υπαίθρια μαγειρέματα για επιτόπια απόλαυση των δεκάδων διαφορετικών ειδών ολόφρεσκων μανιταριών που μπορεί να εξασφαλίσει ένα «κυνήγι». Βιωματική εμπειρία για όλες τις ηλικίες που πραγματικά μένει αξέχαστη. Στον υπέροχο κόσμο των άγριων μανιταριών, αλλά και της μαύρης τρούφας, μπορεί να μυηθεί κανείς με ασφάλεια αναζητώντας ως οδηγούς έμπειρους ειδικούς – συλλέκτες, όπως ο κ. Νεκτάριος Φιλιππόπουλος της Funghi Hellas, που άφησε το επάγγελμα του λογιστή πριν πολλά χρόνια για να κάνει αυτό που αγαπάει παρέα με τα τρουφόσκυλά του, τη Ρόζυ και την Νταίζη: «Όλα πηγάζουν από μια τρέλα» λέει ο ίδιος. «Εγώ μάζευα μανιτάρια με τον πατέρα μου από τότε που ήμουν 5 χρονών και έχω 43 χρόνια πλέον που μαζεύω μανιτάρια».
Τέλος, αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει μια επίσκεψη στη Μονή Μαλεβής, που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε κατά τον 8ο αι. (περί το 717 μ.Χ.), όχι όμως σε αυτή τη θέση, αφού μεσολάβησαν δύο μετακινήσεις με τελευταία εκείνη του 1609. Οι μοναχές θα σας τρατάρουν λουκουμάκι και με χαρά θα σας αφηγηθούν την ιστορία της εικόνας της Παναγίας (Κοίμησις της Θεοτόκου), το ασημοχρύσωμα της οποίας -το «πουκάμισό» της, όπως λέγεται- αναγράφει το έτος 1362.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr