Φριτάτα, μια εύκολη τάρτα χωρίς κρούστα
Ένα απλό και πολύ αγαπημένο ιταλικό πιάτο με βάση το αυγό, κάπου ανάμεσα σε ομελέτα φούρνου και κις χωρίς βάση, σε 5 πεντανόστιμες παραλλαγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα μαντεμένιο τηγάνι ή ένα σκεύος που μπορεί από την εστία να μπει στον φούρνο, αυγά, τυριά και όποιο άλλο υλικό σας αρέσει και έχετε ένα από τα πιο απλά και ευέλικτα πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε αυτό το καλοκαίρι.
Φριτάτα με πατάτες, μοτσαρέλα και πέστο
Για 4 μερίδες
- 6 αυγά
- 300 γρ. πατάτες κομμένες σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 12 ντοματίνια
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα πέστο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο στο τηγάνι, αφήστε τα στη φωτιά να ζεσταθούν και μετά ρίξτε το κρεμμύδι και τις πατάτες. Αφήστε τα για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μαγειρευτούν οι πατάτες. Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα παρμεζάνας και μοτσαρέλας και αλατοπιπερώστε τα. Αδειάστε τα στο τηγάνι, ανακατέψτε με τις πατάτες προσεκτικά για να μην τις σπάσετε και μετά απλώστε στην επιφάνεια την υπόλοιπη ποσότητα τυριών, την πιπεριά και τα ντοματίνια. Ψήστε στον φούρνο για 12 λεπτά στους 180ο C και σερβίρετε με τη σάλτσα πέστο.
Φριτάτα με σπανάκι και τυριά
Για 4 μερίδες
- ½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 8 αυγά
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 200 γρ. φέτα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι και μετά ρίξτε το σπανάκι και αφήστε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Προσθέστε τον άνηθο και τα τυριά τριμμένα.
Χτυπήστε τα αυγά με το αλεύρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τα στο μείγμα με το σπανάκι, ανακατέψτε και βάλτε το τηγάνι με τη φριτάτα στον φούρνο. Αφήστε τη στους 180ο C για 20 λεπτά και σερβίρετε.
Φριτάτα με κολοκυθάκια και καπνιστό σολομό
Για 6 μερίδες
- 100 γρ. καπνιστός σολομός
- 300 γρ. κολοκυθάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί τριμμένο
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 6 αυγά
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- ¼ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Κόψτε τον σολομό σε μικρότερα κομμάτια και τα κολοκυθάκια σε φέτες. Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και μετά ρίξτε τα κολοκυθάκια, τον άνηθο, τον σολομό και κατεβάστε από την εστία.
Χτυπήστε τα αυγά με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε με τα τυριά και τη κρέμα γάλακτος και ρίξτε το μείγμα πάνω από τα σοταρισμένα υλικά. Ψήστε τη φριτάτα στον φούρνο για 15 λεπτά στους 180ο C .
Φριτάτα με μανιτάρια, μπέικον και τυριά
Για 4 μερίδες
- 250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 100 γρ. τριμμένη γκούντα
- 100 γρ. τριμμένο τσένταρ
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
- 8 αυγά
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το μπέικον. Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα τυριά. Ανακατέψτε και αδειάστε το μείγμα πάνω από τα σοταρισμένα μανιτάρια. Απλώστε στην επιφάνεια τις ροδέλες της πιπεριάς. Ψήστε στους 200ο C για 10 λεπτά.
Φριτάτα με λουκάνικο και λιαστές ντομάτες
Για 4 μερίδες
- 2 χωριάτικα λουκάνικα (200 γρ. συνολικά)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικός
- 8 αυγά
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκόψτε τα λουκάνικα μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν κιμάς. Σοτάρετέ τα με το κρεμμύδι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήστε τα για αρκετά λεπτά στην εστία για να μαγειρευτούν και μετά βγάλτε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Βάλτε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τις πιπεριές. Όταν μαλακώσουν, ρίξτε τα λουκάνικα, τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και τον βασιλικό.
Χτυπήστε τα αυγά με το τυρί κρέμα και αλατοπιπερώστε. Αδειάστε το μείγμα στο τηγάνι και ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίστε την παρμεζάνα στην επιφάνεια και ψήστε τη φριτάτα στον φούρνο για 15 λεπτά στους 180ο C.
φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
Οι συνταγές δημοσιεύτηκαν στο eatme Ιουλίου.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr