Γιώργος Αθανασόπουλος στο ethnos.gr: «Το να φοράς πουκάμισο και σακάκι έχει γίνει… αντισυμβατικό - Οι καιροί αλλάζουν»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο President, οι εραστές του κλασικού ανδρικού στιλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, συγκεντρωμένους κάτω από την ίδια στέγη, επιλεγμένους ράφτες κοστουμιών, πουκαμίσων, γραβατών, υποδηματοποιούς, εισαγωγείς υφασμάτων και αξεσουάρ. Να μιλήσουν μαζί τους, να λύσουν απορίες, ν' αγγίξουν φίνα υφάσματα, ν’ ανταλλάξουν ιδέες, αλλά και να γνωριστούν με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο πάθος. Το ClassiCon είναι η συνέχεια της προσπάθειας που ο Γιώργος Αθανασόπουλος έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια με το monopeto.gr, το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό τα μυστικά της διαχρονικής ανδρικής ένδυσης.
«Αφού εντόπισα τους ράφτες κοστουμιών, πουκαμίσων, γραβατών, τους υποδηματοποιούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες του κλασικού στιλ και φτιάξαμε έναν χάρτη ώστε ο καθένας να τους βρίσκει εύκολα, είπαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να τους συγκεντρώσουμε σ' έναν χώρο ώστε να τους γνωρίσει από κοντά ένα πιο ευρύ κοινό» αναφέρει ο Γιώργος Αθανασόπουλος στο ethnos.gr.
Το ClassiCon προτάσσει το μεράκι του τεχνίτη, τη μοναδικότητα του bespoke, τη διαχρονικότητα, τα φυσικά υλικά, την οικολογική διάσταση του χειροποίητου και του vintage. Δεν απευθύνεται μόνο στους μυημένους. Απευθύνεται και σε oποιον αναζητά μια εναλλακτική απέναντι στη «γρήγορη» μόδα. Σε όποιον επιδιώκει να χτίσει το δικό του προσωπικό στιλ όχι σύμφωνα με τις «τάσεις», αλλά με τη στάση του απέναντι στη ζωή και το γούστο του. Στον άνδρα που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, που επιλέγει συνειδητά την καλύτερη ποιότητα, τις δίκαιες συνθήκες παραγωγής και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Τι εκπλήξεις μας περιμένουν στις δυο μέρες, Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, του ClassiCon;
Ο επισκέπτης θα μπορεί να χαϊδέψει εκλεκτά μάλλινα υφάσματα για σακάκια και κοστούμια, φίνα βαμβακερά για πουκάμισα, μετάξια για γραβάτες και μαντιλάκια, να μιλήσει με τεχνίτες, να λάβει απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις του και να κάνει την δική του έρευνα αγοράς για τιμές και υπηρεσίες. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κλασικού στιλ στη χώρα μας, ενώ η όλη εκδήλωση θα είναι μια αφορμή ώστε άνδρες απ' όλη τη χώρα που μοιράζονται τις ίδιες αισθητικές αξίες να συναντηθούν, να γνωριστούν, ν' ανταλλάξουν απόψεις και να γιορτάσουν.
Πώς βλέπετε τη συμβολή του ClassiCon στη διατήρηση και προώθηση των επαγγελμάτων με ιστορία που απειλούνται μ’ εξαφάνιση;
Μέσα από το ClassiCon δεν θέλουμε μόνο να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινό για τους παραδοσιακούς τεχνίτες αλλά να δείξουμε σε μια νέα γενιά, η οποία ίσως αναζητεί επαγγελματική διέξοδο ότι αυτές οι τέχνες έχουν μέλλον. Ενα δημιουργικό και ελπιδοφόρο μέλλον.
Ποια είναι η γνώμη σας για την εξέλιξη των κοινωνικών προτύπων της ανδρικής ένδυσης και του στιλ μέσα στον χρόνο;
Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες όλοι οι άντρες φορούσαν κοστούμι ή σακάκι. Από τον βιομήχανο έως τον πλανόδιο λαχειοπώλη. Απλά, ο βιομήχανος είχε είκοσι κοστούμια και ο βιοπαλαιστής δυο, ένα για τη δουλειά και ένα, «το καλό» για την εκκλησία, γάμους, γιορτές και κηδείες. Συγγραφείς, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και επαναστάτες, όλοι ντύνονταν «στην πένα», και οι υπόλοιποι άνδρες ακολουθούσαν το παράδειγμά τους. Μέτα τη δεκαετία του 1950 αυτό αρχίζει ν' ανατρέπεται με το Rock and Roll αρχικά και κατόπιν με το κίνημα των χίπις, το κοστούμι αρχίζει από ένα απλό ανδρικό ένδυμα να γίνεται σύμβολο καταπίεσης και κομφορμισμού. Στις μέρες μας πλέον, οι τάσεις επιβάλλονται από διάσημους αθλητές, ράπερς και influencers και το να φοράς πουκάμισο και σακάκι έχει γίνει… αντισυμβατικό. Οι καιροί αλλάζουν.
Πώς περιγράφετε τη σημασία της κλασικής ανδρικής ένδυσης στη σύγχρονη εποχή και γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί;
Το κοστούμι ως μέσο κοινωνικής αποδοχής έχει πεθάνει και αυτό είναι καλό. Η τύχη του έχει περάσει πια στα χέρια αυτών που το αγαπούν πραγματικά και δεν «αναγκάζονται» να το φορέσουν. Εχει πλέον απελευθερωθεί και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα επιβιώσει.
Είναι η κλασική ένδυση μια βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα της fast fashion;
Είναι μια από τις λύσεις. Το να δίνεις τα λεφτά σου στον ράφτη της γειτονιάς για να σου φτιάξει κάτι από ποιοτικά υλικά το οποίο θα φορέσεις για χρόνια είναι σίγουρα μια καλή απάντηση, αλλά δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κλασικό στιλ. Για να λυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης που δημιουργεί η fast fashion, θα πρέπει όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του στιλ που μας αρέσει, να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις αγορές μας. Να κάνουμε την έρευνα μας τόσο για τα υλικά κατασκευής όσο και για τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία.
Πότε αρχίσατε να ενδιαφέρεστε για την κλασική ανδρική ένδυση και την ιστορία της;
Το κλασικό στιλ πάντα με έλκυε. Θυμάμαι μικρός να βλέπω ταινίες με τους άντρες ντυμένους με κοστούμια, βαριά μακριά παλτό, καμπαρτίνες και καπέλα και να αναρωτιέμαι μόνος μου τι πήγε λάθος και σταματήσαμε να ντυνόμαστε έτσι. Επίσης, είμαι φανατικός αναγνώστης ιστορικών βιβλίων. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι έχω διαβάσει δεκάδες βιβλία για την πολιτική ιστορία της Ευρώπης, της Ελλάδας και του κόσμου και ούτε μια αράδα για κάτι που κάνω καθημερινά, δηλαδή να ντύνομαι. Ετσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στην βιβλιογραφία του κλασικού στιλ αλλά και το επιτόπιο ρεπορτάζ σε ραφεία και υφασματάδικα.
Υπάρχει κάποιος σχεδιαστής ή σχεδιάστρια που αποτελεί το απόλυτο πρότυπο σας;
Το κλασικό στιλ δεν έχει σχεδιαστές, έχει ράφτες. Ένα σακάκι μπορείς να το κοντύνεις ίσως λίγο, να φαρδύνεις ή να στενέψεις τα πέτα αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί κανείς να επανεφεύρει τον τροχό. Το σακάκι, ουσιαστικά είναι ένα ένδυμα που έχει μείνει ίδιο από το 1850. Γι’ αυτό είναι και κλασικό. Ο ράφτης που έχει επηρεάσει περισσότερο το σύγχρονο κλασικό στιλ είναι ο Cesare Attolini, ο οποίος δημιούργησε αυτό που σήμερα αποκαλείται «ναπολιτάνικο στιλ», ένα σακάκι αποδομημένο δηλαδή χωρίς πολλά καναβάτσα και βάτες που ταιριάζει περισσότερο στο θερμό κλίμα των μεσογειακών χωρών αλλά και στην ανεμελιά των κατοίκων τους.
Πώς θεωρείτε ότι η ένδυση επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των ανδρών;
Το σακάκι είναι αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να κάνει κάθε άντρα να νιώθει ότι βγάζει προς τα έξω τον καλύτερό του εαυτό. Το σακάκι χτίζει τους ώμους και το στήθος, λεπταίνει τη μέση (ακόμη και σε παχουλούς σαν εμένα) και δημιουργεί σε συνεργασία με το πουκάμισο και την γραβάτα ένα μελετημένο σύνολο που στόχο έχει να οδηγήσει το μάτι του παρατηρητή εκεί που έχει σημασία: στο πρόσωπο. Επίσης, αν κάποιος εντρυφήσει στα μυστικά του, μπορεί να εκφράσει ελεύθερα το δικό του προσωπικό στιλ, χωρίς να εξαρτάται από μάρκες, τεράστια logo και «τρέντι» σχεδιαστές.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που επιθυμεί ν’ αναπτύξει το δικό του προσωπικό στιλ;
Να εξοπλιστεί με γνώσεις, να διαβάσει όσο περισσότερα μπορεί. Εκτός από το monopeto.gr που προσφέρει δωρεάν γνώσεις σε απλά ελληνικά υπάρχουν πολλά βιβλία και διεθνείς ιστότοποι που ασχολούνται με το θέμα. Να μάθει τι είναι το καναβάτσο, τι κάνει ένα μάλλινο ύφασμα καλοκαιρινό και τι χειμωνιάτικο, να αναζητήσει την αρμονία στις υφές, στα χρώματα και στα μοτίβα, να πειραματιστεί με vintage ρούχα τα οποία είναι ποιοτικά εκτός από οικονομικά και να κάνει λάθη γιατί τα λάθη είναι απλά μια άλλη λέξη για την εμπειρία.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr