Όταν η μόδα συναντά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό: 9 σχεδιαστές που εμπνεύστηκαν από την αρχιτεκτονική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Οι κόσμοι της αρχιτεκτονικής και της μόδας συχνά αλληλεπιδρούν και πολλές φορές έχουν αρκετές ομοιότητες. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες - καλλιτέχνες που έχουν εμμονή με την κλίμακα, το σχήμα και την αναλογία στο έργο τους - τείνουν να εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές στο προσωπικό τους στυλ, ενώ πολλοί σχεδιαστές μόδας έχουν αναφέρει την αρχιτεκτονική ως μέθοδο και μεμονωμένους αρχιτέκτονες ως πηγή έμπνευσης για τα σχέδιά τους.
Το thespaces.com επέλεξε μερικούς από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στον χώρο της μόδας, οι οποίοι μέσα από τις δημιουργίες τους προβάλλουν την αγάπη τους για την αρχιτεκτονική - και σε ορισμένες περιπτώσεις την κατάρτισή τους.
Virgil Abloh
«Ήθελα να χτίσω ουρανοξύστες γιατί σκέφτηκα ότι αν μπορούσες να χτίσεις το υψηλότερο κτίριο, θα μπορούσες να σχεδιάσεις και ένα κουτάλι, καταλαβαίνετε;», δήλωσε ο Virgil Abloh στο GQ το 2016. Ο άνθρωπος πίσω από την Off-White και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής ένδυσης της Louis Vuitton έλαβε το μεταπτυχιακό του στην αρχιτεκτονική από το Illinois Institute of Technology το 2006 και στη συνέχεια ξεκίνησε την πορεία του στη μόδα, σχεδιάζοντας ρούχα που φέρνουν μια σύνθετη αστική ευαισθησία μέσα στο παραδοσιακό τοπίο της πολυτέλειας. Ο Abloh έχει επίσης συνεργαστεί με τον σχεδιαστή και καλλιτέχνη Ben Kelly στην εγκατάσταση Ruin στο Store Studios στο Λονδίνο.
Hussein Chalayan
Το Convertible Skirt/Table, ίσως το πιο εμβληματικό σχέδιο του Hussein Chalayan, είναι ένα ρούχο - αλλά όχι μόνο. Είναι μόνο ένα από τα πολλά κομμάτια του Chalayan που αποδεικνύουν την κατανόηση του σχήματος στο χώρο, που θολώνουν τα όρια μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και μόδας. Τα ρούχα του έχουν εκτεθεί στο Somerset House και στο Design Museum, και συχνά εμφανίζεται στα προγράμματα σπουδών των αρχιτεκτονικών σχολών. «Δεν αναφέρομαι πραγματικά σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ως τέτοια», δήλωσε στο Architect's Journal. «Είναι περισσότερο μια θεωρία του χώρου, του τόπου, των διαστάσεων του σώματος, των υλικών».
Rei Kawakubo
«Η Rei Kawakubo είναι μια αρχιτέκτονας των ρούχων», έγραψε ο Aaron Betsky την παραμονή της επίδειξης της Comme des Garcons στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 2017. Μια από τις πιο μυστηριώδεις και γοητευτικές φιγούρες στον κόσμο της μόδας, η Kawakubo κατασκευάζει ρούχα που κάνουν περισσότερο αφηρημένη παρά βελτιώνουν την ανθρώπινη μορφή. «Η Kawakubo έδειξε... ότι η μόδα μπορεί να έχει την ίδια ικανότητα να πλαισιώνει και να παραμορφώνει τη δημόσια εμφάνισή σας και την προσωπική σας άνεση που διεκδικούσε επί μακρόν η αρχιτεκτονική».
Raf Simons
Ο Simons δεν χρησιμοποίησε ποτέ επίσημα το πτυχίο του στον βιομηχανικό σχεδιασμό, αλλά η εκπαίδευσή του είχε βαθιά επιρροή στο έργο του στη μόδα. Για τη δική του συλλογή, τον Christian Dior και πιο πρόσφατα τον Calvin Klein, έχει δημιουργήσει ρούχα που εμπλέκονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το σώμα. Περιέγραψε τη σχεδιαστική του πρακτική με αρχιτεκτονικούς όρους - «καινοτόμες κατασκευές με έμφαση στο σχήμα και τη μορφή»- και διοργάνωσε τις επιδείξεις του στην πασαρέλα σε εξαιρετικά κτίρια, όπως το Palais Bulles του Antti Lovag στη νότια Γαλλία.
Tom Ford
Απόφοιτος αρχιτεκτονικής από το Parsons της Νέας Υόρκης, τα ενδιαφέροντα του Tom Ford για τον συγκεκριμένο κλάδο είναι έμμεσα στα σχέδια μόδας του και σαφή στο κινηματογραφικό του έργο και στην προσωπική του ζωή. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σχεδιαστή A Single Man είναι ένα ερωτικό γράμμα στο Λος Άντζελες και τον μοντερνισμό των μέσων του αιώνα, με επίκεντρο την κατοικία Schaffer Residence που σχεδίασε ο John Lautner στο Glendale, ενώ το ράντσο που σχεδίασε ο Tadao Ando στο Νέο Μεξικό βγήκε στην αγορά το 2016 με ζητούμενη τιμή 75 εκατομμύρια δολάρια.
Maison Martin Margiela
Ενώ ο ίδιος ο Margiela αποχώρησε από το ομώνυμο ατελιέ του πριν από πολλά χρόνια, η πνευματική του ενασχόληση με την αρχιτεκτονική συνεχίζεται στο έργο της σχεδιαστικής ομάδας. «Η πιο σημαντική ομοιότητα μεταξύ της μόδας και της αρχιτεκτονικής είναι ότι μοιράζονται την ίδια αφετηρία: το ανθρώπινο σώμα», εξήγησε η αντιπροσωπεία του Maison Martin Margiela στο περιοδικό Interview το 2008. «Και οι δύο κλάδοι έχουν ως λειτουργία την προστασία - αν όχι το καταφύγιο - του ίδιου του σώματος, της σάρκας και του δέρματος».
Yohji Yamamoto
Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον κόσμο, ο Yamamoto έφερε έναν συνδυασμό ιαπωνικής παράδοσης και τεχνικής δεινότητας στο σύγχρονο τοπίο της μόδας, δημιουργώντας κομμάτια που αποτελούν αριστουργήματα σχεδιασμού αλλά και ενδύματα. Το 2012, τιμήθηκε με μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Σχεδιασμού Holon του Ron Arad στο Τελ Αβίβ, ενώ τα ρούχα του τοποθετήθηκαν σε συνδυασμό με τις καμπύλες του μουσείου. Ο ίδιος δήλωσε στο περιοδικό W: «Οι συγκρούσεις και οι αρμονίες μεταξύ της δουλειάς μου και των αρχιτεκτόνων με ενδιαφέρουν».
Iris van Herpen
Γνωστή τόσο για το παθιασμένο ενδιαφέρον της για την τεχνολογία όσο και για τα εκθαμβωτικά της ρούχα, η van Herpen καλλιεργεί σχέσεις με μηχανικούς, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες για να φτιάξει κομμάτια που αψηφούν τον εύκολο ορισμό. Το 2015, για τη συλλογή Magnetic Motion, συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Niccolo Casas και τα 3-D Systems για να εκτυπώσει ένα διαφανές φόρεμα «πάγου»- ένα χρόνο αργότερα, συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Julia Koerner για να δημιουργήσει ένα «κινητικό» φόρεμα. Συνδυάζοντας την τέχνη της με άλλες πρακτικές, διευρύνει τα όρια του σχεδιασμού μόδας.
Nicolas Ghesquiere
Ο σχεδιαστής της Louis Vuitton εκφράζει το αρχιτεκτονικό του ενδιαφέρον, τοποθετώντας τις επιδείξεις μόδας του σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niteroi του Oscar Niemeyer στη Βραζιλία και το σπίτι του Bob Hope στο Palm Springs μέχρι το Μουσείο Miho του I M Pei στο Κιότο. Ο ίδιος εξήγησε στη Vogue: «Όταν ξεκίνησα στη Louis Vuitton, είχα πάντα την αίσθηση ότι η θεματική πρέπει να είναι το ταξίδι. Σήμερα, οι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ για την αρχιτεκτονική, όχι μόνο για τα μνημεία - και πάντα σκεφτόμουν ότι η πλευρά της εξερεύνησης και του ταξιδιού της Louis Vuitton θα μπορούσε να είναι ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι».
- Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα - Οι επίσημες ανακοινώσεις - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
- Ναυάγιο με μετανάστες στη Λέρο: Νεκρό ένα παιδί και μια γυναίκα - Φόβοι και για άλλα θύματα
- Χάρης Θεοχάρης στο ethnos.gr: Η πρώτη κάλπη είναι η πλέον καθοριστική
- Ακριβά πληρώνει η Ελλάδα το brain drain της κρίσης - Πόσο έχει μειωθεί ο πληθυσμός από το 2012 και πώς θα αλλάξει η αρνητική πορεία των αριθμών
- Φυσικό αέριο: Αναθερμαίνεται η συμμαχία για τον αγωγό East Med - Κρίσιμη η στάση των ΗΠΑ
Η αποτίμηση του ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ - Οι παραλείψεις, τα φαβορί και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»
Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη σύγκρουση
Nice n Easy Piraeus Tower - Φαγητό, καφές και ποτό σε 4 στυλ στον Πύργο του Πειραιά
O Αυτοκράτορας του Θανάτου: σε όλη τη ζωή του βίωσε βίαιες απώλειες και «έκλεισε» με ολέθριο παγκόσμιο πόλεμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr