Υπόθεση Novartis: Σήκωσαν το «γάντι» οι δικαστές
Σφοδρή αντίδραση από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων για την υπόθεση Novartis: «Μη χρησιµοποιείτε τη ?ικαιοσύνη όπως σας βολεύει»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πήραν το όπλο τους δικαστές και εισαγγελείς, µετά τις επιθέσεις σε βάρος των συναδέλφων τους που χειρίζονται την υπόθεση Novartis, δύο ηµέρες ύστερα από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Μη χρησιµοποιείτε τη ∆ικαιοσύνη όπως σας βολεύει» είναι το διά ταύτα των δηλώσεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων, οι οποίοι ζητούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόµµατα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να µη χαρακτηρίζουν τους δικαστικούς λειτουργούς «καλούς», «κακούς» ή «διεφθαρµένους», ανάλογα µε το αποτέλεσµα της κρίσης τους.
Των Σοφίας Φασουλάκη, Σοφίας Σπίγγου
Ανακοίνωση εξέδωσε και το συνδικαλιστικό όργανο των εισαγγελέων, απαντώντας στα «περί κατάχρησης εξουσίας» που καταλογίζονται στην κ. Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Τζούρα και Μανώλη. Μάλιστα, η Ενωση εισαγγελέων προειδοποίησε ότι τέτοιες αναφορές είναι επικίνδυνες όχι µόνο για τη ∆ικαιοσύνη, αλλά και για τη δηµοκρατία.
Αποδεικτικά στοιχεία
«Οι Ελληνες εισαγγελείς ασκούν το συνταγµατικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, µε πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. Μοναδικό γνώµονα των εκάστοτε χειρισµών τους επί εκκρεµών υποθέσεων αποτελούν η συλλογή και η αξιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων προς τον σκοπό της εξεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, και ουχί η εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιµοτήτων ως ατυχώς, αβασανίστως και επικινδύνως για τη δηµοκρατία τούς καταλογίζεται» σηµειώνει η Ενωση Εισαγγελέων.
Ο πρόεδρος της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, µιλώντας στον Real FM, επέρριψε ευθύνες σε όλες τις πλευρές, µη εξαιρώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο, κάνοντας λόγο για αντιφατικές συµπεριφορές, και εργαλειοποίηση της ∆ικαιοσύνης, ανάλογα µε την... περίσταση.
«Το γεγονός ότι οι συγκεκριµένοι πολιτικοί θεωρήθηκαν ή θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων δεν τους δίνει το δικαίωµα να καταφέρονται κατά δικαστικών λειτουργών µε βαρείς χαρακτηρισµούς και να τους αποδίδουν σκοπιµότητες. Πολύ περισσότερο, βέβαια, αυτό αφορά τα ίδια τα πολιτικά κόµµατα. ∆εν µπορεί, για παράδειγµα, ο κύριος Λοβέρδος, όσο και αν δικαιολογείται λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται, να λέει ότι έχει εµπιστοσύνη στη ∆ικαιοσύνη, αλλά όχι στους εισαγγελείς, που έστειλαν τη δικογραφία στη Βουλή κατά το σκέλος που τον αφορά, γιατί αυτοί οι εισαγγελείς καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο τους» υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης, υπενθυµίζοντας ότι είναι οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί που έθεσαν στο αρχείο τη δικογραφία για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Την ίδια αντίφαση «διέκρινε» ο πρόεδρος της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων και στην αξιωµατική αντιπολίτευση, ενώ από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε η κυβέρνηση. Οπως είπε, εάν και πριν από λίγες εβδοµάδες έφερε στη Βουλή νοµοθετική πρωτοβουλία για το τεκµήριο της αθωότητας, εντούτοις η ίδια το «καταπατά», καθώς, µιλώντας για τους πολιτικούς της αντιπάλους, υποστηρίζει «ότι έστηναν δουλειές και έβαζαν χέρι στο δηµόσιο χρήµα, παρασιτώντας σε βάρος του λαού».
∆εν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται στη «σκανδαλολογία» και στον τρόπο µε τον οποίο χρησιµοποιείται η ∆ικαιοσύνη παγκοσµίως, κάνοντας λόγο για απαξίωση έναντι εκείνων που κάνουν έντιµα τη δουλειά τους
Μάρτυρας-κλειδί
Πρόσωπο-κλειδί φαίνεται πως είναι ο νέος μάρτυρας, ο οποίος, καταθέτοντας στοιχεία στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, ζήτησε την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας, στην περίπτωση που κριθεί ύποπτος. Η μεταστροφή του συγκεκριμένου μάρτυρα δείχνει ότι «σφίγγει» ο κλοιός, με αποτέλεσμα να «ανοίγουν στόματα» στην υπόθεση της Novartis. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο είχαν «υποδείξει» ως πρόσωπο που γνώριζε πολλά για τις ενδεχόμενες δοσοληψίες μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και της φαρμακοβιομηχανίας προστατευόμενοι μάρτυρες σε παλαιότερες και πρόσφατες καταθέσεις τους.
Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, που υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, η Αικατερίνη Κελέση αναφέρει σε κατάθεσή της τον Νοέμβριο 2017 ότι ο άνθρωπος αυτός, ως σύμβουλος του υπουργού Υγείας την περίοδο 2011- 2012, «παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».
Στις 15 Ιανουαρίου 2018, ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε στους εισαγγελείς ότι «εν γνώσει του Λοβέρδου η Novartis δωροδόκησε τον σύμβουλό του..., ο οποίος ήταν αρμόδιος να περνά τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, με χρηματοδότηση της Novartis Ελλας». Ο Σαράφης, σε δεύτερη κατάθεσή του, 11 μήνες αργότερα, χαρακτήρισε «σημαντικό πρόσωπο» στην υπόθεση τον συγκεκριμένο άνθρωπο, για τον οποίο ανέφερε ότι «ήταν σε στενή συνεργασία με τον Φρουζή για τα θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων».
Το ίδιο πρόσωπο είχε «δείξει» σε κατάθεσή του και ένας ακόμη μάρτυρας, πρώην μέλος της επιτροπής προμηθειών Υγείας. «Τις τιμές προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία…, ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο. (…) Στην πράξη, δηλαδή, δεν γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης» είχε καταθέσει.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr