Αστυνομική βία διαρκείας: Κάνουν ΕΔΕ και τους βγάζουν... λάδι
Το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη προκαλεί αποτροπιασμό - Το ethnos.gr καταγράφει αντίστοιχες περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
«Λάδι» βγάζει η Αστυνομία όσες καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις για προσβολή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας κατά τη σύλληψη, την κράτηση και τις κάθε είδους αστυνομικές επιχειρήσεις πολιτών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ενδεικτικό είναι ότι από τις συνολικά 208 υποθέσεις που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη το 2019 μόλις για δέκα υποθέσεις προτείνονται κυρώσεις από τους διενεργούντες τις διοικητικές έρευνες.
Διαβάστε ακόμη: Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: «Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται»
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (2019) πάνω από το ήμισυ του συνόλου των καταγγελιών αφορούν περιπτώσεις για προσβολή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας κατά τη σύλληψη, την κράτηση και τις κάθε είδους αστυνομικές επιχειρήσεις. Στην έκθεση ο Συνήγορος αναλύει τις πλημμέλειες των πειθαρχικών ερευνών για τα περιστατικά αυθαιρεσίας που εξέτασε το 2019 για τα σώματα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, 40 έρευνες αναπέμφθηκαν από τον Συνήγορο προς τη Διοίκηση για συμπλήρωση της έρευνας και 30 έρευνες κρίθηκαν ότι δεν χρήζουν συμπλήρωσης, εκτός γενικών παρατηρήσεων για τη διεξαγωγή ερευνών σε παρόμοιες υποθέσεις. Η Διοίκηση ανταποκρίθηκε συμπληρώνοντας τα αναπεμφθέντα πορίσματα, πλην τριών υποθέσεων που αναπέμφθηκαν εκ νέου από τον Συνήγορο λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας.
Στον Συνήγορο ως Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας υποβλήθηκαν συνολικά 208 υποθέσεις το 2019 στην συντριπτική τους πλειονότητα από την ΕΛ.ΑΣ. (30 από πολίτες, 176 από την ΕΛ.ΑΣ., 1 από το ΛΣ-ΕΛΑΤ, 1 του ΕΔΔΑ από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) και καμία από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, στα 2/3 των καταγγελιών διενεργείται Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση. Ωστόσο μόνο σε δέκα περιπτώσεις προτείνονται κυρώσεις από τους διενεργούντες τις διοικητικές έρευνες το 2019.
Διεθνής Αμνηστία: Στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας
Καμπανάκι για την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία κρούει και η Διεθνής Αμνηστία. «Εδώ και καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κλιμακούμενης αύξησης της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει πλήθος βιντεοληπτικού υλικού και μαρτυρίες θυμάτων που έχουν υποστεί τέτοιες πρακτικές από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, και έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει άλλωστε κι άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, επιβεβαιώνοντας αυτή την επικίνδυνη πρακτική.
«Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν είναι περιστασιακό, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως συνήθως λέγεται. Πρόκειται για ένα ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Σε έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας, έχει τεκμηριωθεί μεταξύ άλλων ότι παράλληλα με τις πρακτικές κακομεταχείρισης και παράνομης βίας από την πλευρά των αξιωματούχων επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας, η οποία ενθαρρύνει και υποθάλπει αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός.
Ωμή αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη
Τελευταίο περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη, προκαλώντας σάλο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ για τα περιστατικά βίας και τα βίντεο είναι χαρακτηριστικά της αυθαιρεσίας κάποιων. Στην Αστυνομία επιρρίπτουν τις ευθύνες πολλοί κάτοικοι της Νέας Σμύρνης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή (7/3) το μεσημέρι στην πλατεία.
Κάτοικοι είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων, είτε μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, κατήγγειλαν αγριότητα από την πλευρά των αστυνομικών και τόνιζαν πως όλα ξεκίνησαν όταν οι άνδρες της ΕΛΑΣ ξεπέρασαν τα όρια στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Κάτοικος που μίλησε στο NSTV σημείωσε για το περιστατικό που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου: «Εμφανίστηκε η Αστυνομία και πήγε να κόψει πρόστιμο σε μία οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που καθόντουσαν στο παγκάκι. Στην προσπάθεια να τους εξηγήσουν ότι και έχουν στείλει κωδικό μετακίνησης και δεν δημιούργησαν πρόβλημα τους ζήτησαν ταυτότητες και κόσμος που βρισκόταν στο σημείο διαμαρτυρήθηκε», σημειώνει ο κάτοικος και προσθέτει πως στο άκουσμα των διαμαρτυριών, «η Αστυνομία αντέδρασε με βία και άρχισε να ξυλοκοπά τον έναν με πτυσσόμενο γκλοπ. Ο νεαρός απλά τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται όλο αυτό».
ΑΠΘ: Έβγαλαν σηκωτούς τους φοιτητές
Σκηνικό ακραίας βίας και καταστολής από τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις εκτυλίχθηκε μπροστά από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ πριν λίγες μέρες. Αφορμή η κατάληψη των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στον νόμο Κεραμέως.
Δυνάμεις των ΜΑΤ με όλο τους τον εξοπλισμό, συνεπικουρούμενοι από Εισαγγελέα, μπήκαν μέσα στο πανεπιστήμιο και παρατάχθηκαν μπροστά στους συγκεντρωμένους φοιτητές. Λίγη ώρα μετά υπήρξε βίαιη καταστολή από την μεριά των ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων και ξυλοδαρμό φοιτητών.
Καθηγητές του ΑΠΘ βρέθηκαν επί τόπου στο σημείο καλώντας τα ΜΑΤ να απομακρυνθούν από το πανεπιστήμιο και να αφήσουν ελέυθερους τους φοιτητές. Σε βίντεο-ντοκουμέντο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, φαίνονται αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» να βασανίζουν προσαχθέντα τον οποίο σέρνουν ημίγυμνο στο οδόστρωμα και ψεκάζοντας τον με χημικά από πολύ μικρή απόσταση. Στη συνέχεια τον πιέζουν στο στήθος, ενώ ο ίδιος φωνάζει. Μάλιστα, οι αστυνομικοί απομάκρυναν με τραμπουκισμούς κάθε παρευρισκόμενο, ακόμα και δημοσιογράφους, ισχυριζόμενοι ότι παρεμποδίζουν τη σύλληψη, ενώ δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε ρίψη χημικών, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω βίντεο.
Αστυνομικός χτυπά έναν άνδρα στο πρόσωπο σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Ένα μήνα νωρίτερα ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια με χημικά και ξύλο μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο – ντοκουμέντο του GrTimes.gr, την ώρα που τα επεισόδια ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αστυνομικός των ΜΑΤ φαίνεται να χτυπά με τον αγκώνα του έναν άνδρα στο πρόσωπο, ένας συνάδελφός του να τον κλωτσά ενώ ένας τρίτος αστυνομικός χτυπά με το γκλοπ ένα ακόμα άτομο που βρίσκεται στο ίδιο μέρος.
Το περιστατικό σημειώθηκε επί της οδού Ολύμπου, μπροστά στα μάτια περαστικών που κοιτούσαν έντρομοι ενώ στη συνέχεια, όπως μπορείτε να δείτε, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ αποχωρούν χωρίς να φαίνεται πως κινείται κάποια διαδικασία σύλληψης ή προσαγωγής των ατόμων. Ο άνδρας που δέχθηκε τα χτυπήματα των αστυνομικών απλά κάθεται στο έδαφος και πιάνει ζαλισμένος το κεφάλι του.
Όργιο καταστολής στα Γιάννενα στις 17 Νοέμβρη
Πάνοπλοι αστυνομικοί στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα, επιτέθηκαν σε φοιτητές που προσπάθησαν να τιμήσουν το Πολυτεχνείο. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με μανία και ξυλοκόπησαν τους φοιτητές (6 τραυματίες, 2 με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι), έκαναν 23 συλλήψεις και επέβαλλαν εξοντωτικά πρόστιμα 900€ στον καθένα.
Χημικά και ξύλο μέσα σε καφετέρια στο Γαλάτσι
Την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, στο Γαλάτσι, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί μετά την απαγόρευση αντιφασιστικής συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί για το Νέο Ηράκλειο. Η συγκέντρωση κατέληξε στην περιοχή Λαμπρινή, στην πλατεία όπου βρίσκονται καφετέριες που εκείνη την ώρα ήταν σε λειτουργία. Ανδρες των ΜΑΤ έκαναν ντου μέσα σε καφετέρια κυνηγώντας… αντιεξουσιαστές. και άρχισαν να ξυλοκοπούν όποιον βρουν, μέσα σε κλειστό χώρο, σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.
Αμεσα γίνεται καταγγελία ότι ένα μικρό παιδάκι χτυπήθηκε από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό και ότι πράγματι υπήρξε σοβαρό ζήτημα με ένα μικρό παιδάκι. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τη στιγμή της εφόδου της Αστυνομίας και ανεξάρτητα αν χτυπήθηκε ή όχι ένα παιδί, η μητέρα του, η γιαγιά του και οι ανυποψίαστοι θαμώνες μέσα στην καφετέρια, πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Ματ μετέτραψαν Χίο και Λέσβο σε εμπόλεμη ζώνη
Εμπόλεμη ζώνη σε Χίο-Λέσβο - Μάτ έσπαγαν αυτοκίνητα πολιτών
Απίστευτες σκηνές αστυνομικής βίας εκτυλίχθηκαν στη Χίο και τη Λέσβο στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, μετά την «απόβαση» των ΜΑΤ για τη φύλαξη της κατασκευής νέων κλειστών ΚΥΤ προσφύγων, μετατρέποντας τα νησιά σε εμπόλεμη ζώνη. Μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους κατοίκους, τα ΜΑΤ αποχώρησαν προκαλώντας επεισόδια.
Αστυνομικοί με πολιτικά προχώρησαν σε τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς, ρίψεις δακρυγόνων και πετρών προς συγκεντρωμένους κατοίκους, λίγο πριν επιβιβαστούν στο «Νήσος Ρόδος», ενώ πέταξαν χημικά και μέσα από το πλοίο.Μάλιστα, ορισμένοι κρατούσαν κράνη και ρόπαλα, πήδησαν την περίφραξη του λιμανιού και δεν δίστασαν να σπάσουν αυτοκίνητα πολιτών. Κάτοικοι της περιοχής που είχαν κατέβει στο σημείο, «ξεπροβόδισαν» με έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα τις αστυνομικές δυνάμεις. Δεκαεννιά δικηγόροι κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου «για τα επεισόδια και την απρόκλητη αστυνομική βία από τους άντρες των ΜΑΤ» στη Λέσβο.
Αστυνομικός της ομάδας Δίας χτυπά 9χρονο παιδί στο Μενίδι
Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το Μενίδι, που δείχνει αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ να χτυπά ένα ανήλικο αγόρι τον Γενάρη του 2020. Μετά την έκταση που πήρε αρχικά στα social media το υλικό, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει πως «έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανηλίκου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξη του, εφόσον το επιθυμεί». Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπά 9χρονο παιδί στο Μενίδι. Τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε ότι «όποιος χτυπά αναίτια δεν έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Οποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά».
Ξυλοδαρμός Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς στο Βόλο
Πέρσι το καλοκαίρι στις 14 Ιουνίου ο Βασίλης Μάγγος συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των συλληφθέντων για διαδηλώσεις κατά της καύσης σκουπιδιών στην περιοχή του Βόλου από την εταιρεία ΑΓΕΤ – Lafarge. Εκεί του επιτέθηκαν βάναυσα και απρόκλητα δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, με αποτέλεσμα να σπάσει 6 πλευρά και να υποστεί κάκωση στο συκώτι και τη σπλήνα. Σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου και του πατέρα του τις επόμενες μέρες, οι αστυνομικοί συνέχισαν να βιαιοπραγούν εναντίον του, να τον βρίζουν και να τον ειρωνεύονται με προκλητικές εκφράσεις, αφότου τον συνέλαβαν.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου για την αστυνομική βία ενάντια σε πολίτες του Βόλου κατά την 13η και 14η Ιουνίου 2020 σημειώνει πως η προκαταρκτική μετατράπηκε σε ΕΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραπτώματα και θα αποφανθούν αν θα μετατραπεί και σε πειθαρχική δίωξη. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Στις 14 Ιουλίου, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος άφησε την τελευταία του πνοή από οξύ πνευμονικό οίδημα, σχεδόν ένα μήνα μετά την επίθεση που δέχτηκε από αστυνομικούς των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.
Ξύλο για τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
Τον Μάιο του 2020 άνδρες των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν κατοίκους της Τήνου, μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα Κατά των ανεμογεννητριών, που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης, μεταξύ των οποίων και ο Τήνιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος, ο οποίος δέχτηκε επίσης την αγριότητα της αστυνομίας.
Η εκτεταμένη χρήση της βίας που ασκήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις προκάλεσε την έγγραφη διαμαρτυρία του δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου, προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου.
Δημήτρης Ινδαρές: Τα ντοκουμέντα της οργής και το κατηγορώ του σκηνοθέτη
Ο γνωστός σκηνοθέτης, Δημήτρης Ινδαρές, και οι δύο γιοι του δέχθηκαν επίθεση από την ΕΛ.ΑΣ.στην ταράτσα της οδού Ματρόζου και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ επειδή αρνήθηκαν την είσοδο αστυνομικών στην οικία τους.
Σύμφωνα με την καταγγελία της δικηγόρου Αννας Παπαδημητρίου-Τσάτσου, ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε μαζί με τους γιους του στην ταράτσα του σπιτιού του στο Κουκάκι είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές. Οπως κατήγγειλε η σύζυγός του, ο σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του έφαγαν ξύλο στην ταράτσα της οδού Ματρόζου, δίπλα από την κατάληψη, και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους «χωρίς ένταλμα», όπως ανέφερε η σύζυγός του.
«Οι αστυνομικοί με είχαν κάτω και με πατούσαν δυνατά με τα πόδια τους. Το ακουστικό βαρηκοΐας έπεσε από το αυτί μου και στη συνέχεια κάποιος το πάτησε και το έσπασε. Οι μπογιές που βρέθηκαν στην μπλούζα μου ήταν από τα πόδια των αστυνομικών που με πατούσαν ενώ ήμουν σωριασμένος». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από την κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, ο οποίος μαζί με τους δύο γιους του, έναν ασκούμενο δικηγόρο και έναν φοιτητή Αρχιτεκτονικής, συνελήφθησαν στην ταράτσα τους σπιτιού τους, στην περίφημη επιχείρηση της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι.
Φορώντας κολάρο, λόγω κάκωσης στην αυχενική μοίρα, βρέθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του, στα 55 του χρόνια, με χειροπέδες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. «Το δέσιμο είναι ταπείνωση» είχε φωνάξει νωρίτερα στους αστυνομικούς. Από την ημέρα της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ακοή του.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr