Κορονοϊός: Lockdown 15 ημερών μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα
Μεγάλη η κινητοποίηση στην κυβέρνηση αλλά και την επιτροπή των ειδικών - Τι αναφέρει για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η χώρα μας διανύει τη χειρότερή της φάση επιδημιολογικά, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έως σήμερα. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου κατέγραψε 1.211 νέα κρούσματα κορονοϊού, 12 θανάτους, ενώ 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Αυτή τη στιμγή μέχρι την Κυριακή κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
Το άνοιγμα των συνόρων ανεξέλεγκτα σε όλους τους ξένους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα, αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς το όφελος για την οικονομία είναι ελάχιστο και ταυτόχρονα ο κορονοϊός έχει μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά. «Η είσοδος των τουριστών δημιούργησε μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, προφανώς αυτό δεν έφτανε μόνο του ώστε να δημιουργήσει το πρόβλημα που βλέπουμε. Χρειάστηκε συνδυασμός με την υπερβολική χαλαρότητα που εμείς δείξαμε στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες διαφορετικές ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις συνεχής ενέσεις μετάδοσης οι οποίες έρχονται με κάθε τουριστικό κύμα», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους Lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα Lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», τονίζει. «Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα τους», καταλήγει.
Στο τραπέζι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα
Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής του υπουργείου, μίλησε στο OPEN για το ποια νέα μέτρα για τον κορονοϊό να περιμένουμε και ποιες είναι οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα μέτρα είναι προς δύο κατευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση των διαφορετικών νομών, αναφέρθηκε ήδη ότι τρεις νομοί μπαίνουν στο επίπεδο 4 (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη), κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή σημαίνει ότι τα μέτρα είναι αυξημένα προς τη θετική κατεύθυνση, ενώ το αισιόδοξο είναι ότι νομοί όπως η Κοζάνη που βρίσκονταν στο επίπεδο 4 έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων που εξετάζεται - είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί - είναι αν θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων, ενδεχομένως και για τους νομούς που είναι στο πορτοκαλί επίπεδο. Αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας σε όλη τη χώρα ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο που εξετάζεται και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Το ποσοστό 7% των θετικών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι σχετικά υψηλό, αλλά αναμενόμενο δεδομένης της έντασης του ιού στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι τo Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πιέσεις, αλλά θα γίνουν προσπάθειες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφερθούν περιστατικά κορονοϊού σε άλλες περιοχές που θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.
Όσον αφορά στον περιορισμό του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης και στην απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12 το βράδυ, ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε ότι είναι υπό συζήτηση να εφαρμοστούν μέτρα που περιορίζουν τον συγχρωτισμό.
Η κινητοποίηση είναι μεγάλη στην κυβέρνηση αλλά και την επιτροπή των ειδικών. Όπως ήδη είχε δημοσιεύσει το ethnos.gr την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για όλη την επικράτεια, κάτι που επιβεβαίωσε πλήρως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση, όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο, θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλέον στο «Επίπεδο 4» του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, δηλαδή στην εφαρμογή μέτρων τοπικών lockdown τοποθετούνται η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στο ίδιο επίπεδο παραμένουν η Κοζάνη, η Καστοριά και οι Σέρρες. Τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στο Επίπεδο 4, δηλαδή στο lockdown θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού (χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες), που θα ισχύσει από τη Δευτέρα.
Λινού: Έτσι μπορεί να «φρενάρει» η εξάπλωση της πανδημίας
Την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας είναι ραγδαία, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξήγησε την Τετάρτη μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open TV με ποιον τρόπο μπορεί να φρενάρει η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση, καθώς και την κατάληψη περισσότερων χώρων στα πεζοδρόμια, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν θερμάστρες αλλά και κουβέρτες. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας κάψουλας εντός των σπιτιών που θα χρησιμοποιείται από δύο οικογένειες. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη για τηλεργασία στο 90% των εργαζομένων.
«Ελπίζω όχι σε λίγες μέρες, αλλά σύντομα θα δούμε έως και 2.500 κρούσματα. Αυτό θα γίνει εάν η κυβέρνηση δεν εντατικοποιήσει τα μέτρα προστασίας και εάν οι πολίτες δεν τα εφαρμόσουν», ανέφερε η κυρία Λινού. Παράλληλα, όπως τόνισε, τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα.
Ακολούθως επεξηγώντας τι εννοεί όταν λέει εντατικοποίηση των μέτρων από πλευράς πολιτείας τόνισε πως αναφέρεται:
- στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους καθώς πολύ εύκολα μία περιοχή μεταπηδά από το πράσινο στο πορτοκαλί και από το πορτοκαλί στο κόκκινο
- άμεσο κλείσιμο των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκόλυνση για κατάληψη περισσότερων πεζοδρομίων με θερμάστρες εξωτερικού χώρου αλλά και κουβέρτες
- στο να μην υπάρχει κανένας σε κλειστό χώρο (δεν σχετίζεται με τα σπίτια)
- στη δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών ανά δύο οικογένειες. Δηλαδή, να μην έχουμε σχέσεις με πολύ κόσμο
- επιδότηση στη θέρμανση ώστε να μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας
- εξ' αποστάσεως εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% του πληθυσμού
- στο άνοιγμα όλων των παραθύρων των λεωφορείων και στην κατάργηση των όρθιων επιβατών
- στην άμεση χορήγηση κουπονιών για όλους τους εργαζόμενους (πρωί και βράδυ), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε λεωφορεία σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία ώστε να μην υπάρξει ξανά συνωστισμός.
Παράλληλα η κυρία Λινού επεσήμανε ότι «η θνητότητα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 5%. Θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε στο 1% ή στο 2%. Εάν έχουμε πολλά κρούσματα θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις τη θνητότητα γιατί δεν ξέρεις πόσα είναι τα κρούσματα. Η θνητότητα είναι το πηλίκο όσων πεθαίνουν από κορονοϊό στο σύνολο των κρουσμάτων. Εάν τα πραγματικά κρούσματα είναι μεγαλύτερα τότε η θνητότητα είναι μικρότερη».
Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν με βάση τον πολλαπλασιαστή είναι επί δέκα τα κρούσματα από αυτά που ακούγονται κάθε μέρα ή με τη διενέργεια τεστ είναι μικρότερα εξήγησε ότι «όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί είναι από 6 - 24 με μέσο όρο το 11. Αυτά τα στοιχεία έχουν δημοσιευθεί αλλά όχι στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά»
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr