Κορονοϊός: Μικρότερο το πρόβλημα στην Αθήνα - Ρεκόρ σε Λέσβο, Χαλκιδική, Κυκλάδες
Σε αναλογία πληθυσμού ανά 100.000 κατοίκους οι αριθμοί των ασθενών με κορονοϊό προκαλούν σοκ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα μαθηματικά δεν λένε πάντα την... αλήθεια ή τουλάχιστον θα πρέπει να αναζητηθεί συνδυασμός υπολογισμών για να διαπιστώσουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.
Την ώρα, λοιπόν, που το άθροισμα των κρουσμάτων κορονοϊού φέρνει την Αττική (ουσιαστικά την Αθήνα) στην πρώτη θέση η πραγματικότητα είναι διαφορετική εάν υπολογιστεί ο τεράστιος πληθυσμός της πρωτεύουσας αλλά και των υπολοίπων νομών και περιφερειών της χώρας.
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και μετά την παρουσίαση της μελέτης σχετικά με την εξέλιξη της μεταδοτικότητας της covid-19 και του δείκτη Rt να περάσουμε στο β΄μέρος της στατιστικής μελέτης του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκου Καρδούλα που παρουσιάζει το ethnos.gr
Από πλευράς συνολικού αριθμού εγχώριων κρουσμάτων κορονοϊού έως τις 9 Σεπτεμβρίου, στις κορυφαίες θέσεις είναι η Αττική με 2.990 κρούσματα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 1.415, η Πέλλα με 183, οι Κυκλάδες με 172 και την 5αδα συμπληρώνει η Λάρισα με 169.
Στις τελευταίες θέσεις είναι η Λευκάδα με 7 (έχει μεγάλη σημασία καθώς σήκωσε μεγάλο τουριστικό φορτίο το καλοκαίρι αλλά άντεξε), η Λακωνία με 5, η Σάμος με 5, η Ευρυτανία με 4 και η Φωκίδα με 4 εγχώρια κρούσματα.
Πρώτη η Λέσβος, 14η η Αττική
Όταν, όμως, υπολογίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με βάση τον πληθυσμό των νομών και των περιφερειών αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία. Κλασσικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Λέσβου που έρχεται στην πρώτη θέση στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η Λέσβος που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα με τα όσα γίνονται στη Μόρια έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα με 162 ασθενείς στους 100.000 κατοίκους.
Η Χαλκιδική ακολουθεί με 149, οι Κυκλάδες με 146, η Πέλλα με 131 ενώ η Θεσσαλονίκη που είναι 2η στον πίνακα των κρουσμάτων πέφτει στην 5η θέση στην αναλογία 100.000 κατοίκων με 127 κρούσματα, ενώ μεγάλη πτώση έχει η Αττική την οποία βρίσκουμε μόλις στην 14η θέση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ημαθία με 119 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Αρκαδία με 13, η Σάμος με 12, η Άρτα με 10, η Φωκίδα με 10, η Εύβοια με 9 και η Λακωνία με 6 εγχώρια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η Στερεά Ελλάδα τα λιγότερα κρούσματα
Πάμε στις Περιφέρειες τώρα. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως από πλευράς συνολικού αριθμού εγχώριων κρουσμάτων, στις κορυφαίες θέσεις είναι η Αττική με 2.990 και η Κεντρική Μακεδονία με 2.137 κρούσματα, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Ήπειρος με 89 και η Στερεά Ελλάδα με 83 εγχώρια κρούσματα.
Η Κεντρική Μακεδονία έχει το μεγαλύτερο φορτίο
Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, οι Περιφέρειες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι η Κεντρική Μακεδονία με 114 και το Βόρειο Αιγαίο με 101 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Δυτική Ελλάδα με 18 και η Στερεά Ελλάδα με 15 εγχώρια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Σειρήνες πολέμου στην Ευρώπη: Κατάλογο με καταφύγια καταρτίζει η Γερμανία μετά την κλιμάκωση στην Ουκρανία
Συντριβή αεροσκάφους στη Λιθουανία: Ερευνάται και η πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας - Νέο βίντεο από την στιγμή της πτώσης
Μαρουσάκης: Έρχεται ο χειμώνας το Σαββατοκύριακο - Κακοκαιρία φέρνει πολική αέρια μάζα, καταιγίδες και χιόνια
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα γίνει για τέταρτη φορά πατέρας - Έγκυος η Μαράια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr