Σε νέα φάση και από την αρχή ο διάλογος Εκκλησίας – Πολιτείας για τα Θρησκευτικά
Θα πρέπει να εφαρμοστεί η μοναδική ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διατύπωσε επισήμως τη θέση της, ήδη στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2016🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά και τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά και ο διάλογος Εκκλησίας – Πολιτείας για το θέμα αναγκαστικά μπαίνει σε νέα φάση.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί η μοναδική ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διατύπωσε επισήμως τη θέση της, ήδη στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2016. Στη συνεδρίαση εκείνη έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση που κατατέθηκε από τον εισηγητή για το θέμα, μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, να επανέλθουν τα ισχύοντα μέχρι το 2016 Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και να γίνει διάλογος με την Πολιτεία για τη βελτίωσή τους.
Σε άρθρο του άλλωστε στο ethnos.gr, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ήταν σαφής για την οδό που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής, χωρίς μάλιστα να έχει τότε γίνει γνωστή η σημερινή απόφαση του ΣτΕ.
Έγραφε ο ιεράρχης: «Η Εκκλησία δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη λεγόμενη διόρθωση του Προγράμματος Σπουδών, που είναι αντισυνταγματικό, και πρέπει να προετοιμαστεί για διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση του προηγουμένου Αναλυτικού Προγράμματος, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 9η Μαρτίου 2016, της οποίας ήμουν εισηγητής, διότι φαίνεται καθαρά ότι η πρόταση και η απόφαση εκείνη ήταν η πιο ρεαλιστική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣτΕ, και τους στόχους της νέας κυβέρνησης».
Η σημερινή ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ οδηγεί αναπόδραστα στην άμεση επαναφορά των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ίσχυαν ως το 2016 και των βιβλίων που τα συνόδευαν μετά την κατάργηση των λεγόμενων νέων Προγραμμάτων Σπουδών και των Φακέλων Μαθήματος που υπάρχουν τώρα στα σχολεία.
Αμέσως μετά πρέπει να εκκινήσει ένας σχεδιασμός αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών-σε διάλογο με την Εκκλησία στο σύνολό της, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή θεολόγων-που θα εκπονήσουν νέα βελτιωμένα προγράμματα και βιβλία Θρησκευτικών σύμφωνα με τις αρχές που καθόρισε ξεκάθαρα το ΣτΕ με τη σημερινή, αλλά και τις δύο αντίστοιχες αποφάσεις του το 2018.
Ασφαλώς από ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να εξαιρεθούν τόσο από την πλευρά του υπουργείου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής όσο και από την πλευρά της Διοικούσας Εκκλησίας τα πρόσωπα εκείνα που με τις αποφάσεις, τη συμμετοχή τους σε επιτροπές διαλόγου και σε ομάδες εμπειρογνωμόνων οδήγησαν το μάθημα των Θρησκευτικών σε ατραπούς που τελεσίδικα και οριστικά κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Είναι γνωστό πως κανείς λογικός άνθρωπος δεν αναθέτει στον τεχνίτη που έφτιαξε ένα οικοδόμημα που κατέρρευσε να φτιάξει το νέο οικοδόμημα που θέλει να είναι στέρεο και ασφαλές.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr