Σεισμός στη Μαγούλα: Ζημιές σε εκκλησίες και στη Μονή Δαφνίου (pics)
Λύγισε και ο Σταυρός στη Μονή Παντάνασσα στο Μοναστηράκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην οδό Αιόλου, στο Μοναστηράκι, ο σεισμός προκάλεσε την πτώση του Σταυρού στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, ενώ έπεσαν και πολλά ακόμα μάρμαρα. «Λαβώθηκε» και ο ιστορικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Παναγία Παντάνασσα, το Μοναστηράκι όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, όπου λύγισε ο Σταυρός στο καμπαναριό της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου και διαπιστώθηκε πτώση ψηφίδων. Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό αύριο Σάββατο, 20 Ιουλίου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας.
Το Καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χρονολογείται στον 11ο αι. και ανήκει στον οκταγωνικό τύπο, που υιοθετείται στους μεσοβυζαντινούς χρόνους από σειρά σπουδαίων μνημείων, όπως τα Καθολικά της Μονής Οσίου Λουκά, στο Στείρι Βοιωτίας, και της Νέας Μονής Χίου. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν ο τύπος αυτός δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλες διαστάσεις του τρούλου και ο τρόπος στήριξής του σε οκτώ πεσσούς, που διατάσσονται συμμετρικά, στις πλευρές του ευρύχωρου, τετράγωνης κάτοψης, κεντρικού χώρου. Παρεκκλήσια καταλαμβάνουν τους γωνιακούς χώρους του κτιρίου.
Ο ψηφιδωτός διάκοσμος που καλύπτει τις ψηλότερες επιφάνειες, αποτυπώνει εικαστικά το δόγμα της εκκλησίας. Ακολουθείται το καθιερωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα των μεσοβυζαντινών ναών με τον Παντοκράτορα στον τρούλο, πλαισιωμένο από προφήτες, την Παναγία στην κόγχη του Ιερού με τη συνοδεία αρχαγγέλων, παραστάσεις του Ευαγγελισμού, της Γέννησης, της Βάπτισης και της Μεταμόρφωσης στα τέσσερα ημιχώνια κάτω από τον τρούλο, σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Παναγίας, αγίους και ιεράρχες.
Η Μονή είχε πληγεί και στον καταστροφικό σεισμό του 1999. Από το 1990, το μνημείο περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με τη Μονή Οσίου Λουκά, στο Στείρι Βοιωτίας, και τη Νέα Μονή της Χίου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr