Παραµένει το αγκάθι της µισθοδοσίας των κληρικών
Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας δεν βλέπουν βελτιωµένη τη νέα πρόταση της κυβέρνησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια πρόταση επεξεργασµένη για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τις οργανικές θέσεις των ιερέων, τη µισθοδοσία του κλήρου και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων παρουσίασαν χθες ο υπουργός Παιδείας και ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχαν µε την Ειδική Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη µελέτη θεµάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας.
Ο κ. Γαβρόγλου, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», ενηµέρωσε τα µέλη της Ειδικής Επιτροπής πως ακόµη γίνεται επεξεργασία του σχετικού νοµοσχεδίου, αλλά δεσµεύθηκε πως την επόµενη βδοµάδα η Επιτροπή θα το πάρει στα χέρια της.
«Κόκκινη γραµµή»
Από την πλευρά τους, τα µέλη της Ειδικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του µητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, ξεκαθάρισαν στον κ. Γαβρόγλου ότι υπάρχει «κόκκινη γραµµή» της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτηµα της µισθοδοσίας των κληρικών και ότι η συζήτηση µπορεί να γίνει µόνο για τα άλλα δύο ζητήµατα.
Oπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στον κ. Γαβρόγλου, «και η κυβέρνηση έχει “κόκκινη γραµµή” και συγκεκριµένα στο 15ο άρθρο που λέει ότι η συµφωνία αυτή θα πρέπει να εφαρµοστεί στο σύνολό της».
Διαφορετική πρόταση
Στη συνέχεια ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης, κ. Καϊδατζής, ανέλυσε για αρκετή ώρα το νοµοσχέδιο και σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες παρουσίασε µια διαφορετική πρόταση, κατά τους ίδιους, για τον τρόπο µισθοδοσίας των κληρικών, αλλά όχι κάτι που να «ξεφεύγει» από τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, όπως και το σύνολο του νοµοσχεδίου. «Σίγουρα όχι βελτιωµένη», όπως αποκαλύπτουν πηγές στο «Εθνος» και προσθέτουν ότι «τον τελικό λόγο θα τον έχει και πάλι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που θα δει το νοµοσχέδιο, τις προτάσεις της Ειδικής Επιτροπής και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί».
Ουσιαστικά οι βασικοί πυλώνες του νοµοσχεδίου είναι τα 15 σηµεία της «πρόθεσης για συµφωνία» Εκκλησίας - Πολιτείας. Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε τα µέλη της Επιτροπής ότι το νοµοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή µέχρι να συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και να έχει τις τελικές προτάσεις της. Επίσης, ο Ιερός Σύνδεσµος Κληρικών (ΙΣΚΕ), µε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τάσσεται στο πλευρό των 22 Μακεδόνων µητροπολιτών ενάντια στη Συµφωνία των Πρεσπών.
Oπως σηµειώνει, «ο ΙΣΚΕ έχοντας λάβει σαφή θέση στο εθνικό θέµα για µη παραχώρηση ονόµατος, γλώσσας ή εθνικότητας υπό τον όρο “Μακεδονία” στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων, συµφωνεί µε το κείµενο της από 19/12/2018 Επιστολής πάντων των εν Μακεδονία Αρχιερέων και συντάσσεται αγωνιστικά στο πλευρό του κλήρου και του λαού της Μακεδονίας».
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr