ΚΘΒΕ: «Η τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου» στη Θεσσαλονίκη
Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων φέρνει στη Θεσσαλονίκη την «Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου του Γ'»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το πορτρέτο του πιο παρεξηγημένου βασιλιά της Αγγλίας, του Ριχάρδου του Γ', σκιαγραφεί η ομότιτλη παράσταση, που φέρνει η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση και δραματουργία Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου και σκηνοθεσία, Χρήστου Θεοδωρίδη, με τον Γιώργο Χριστοδούλου στον ρόλο του βασιλιά Ριχάρδου.
Τον Αύγουστο του 2012, κάτω από ένα πάρκινγκ στο Λέστερ, μετά τις επίμονες έρευνες των αρχαιολόγων, βρέθηκε στριμωγμένος σε λίγα εκατοστά ο σκελετός του πιο παρεξηγημένου βασιλιά της Αγγλίας, του Ριχάρδου του Γ'. Ο τελευταίος βασιλιάς που πέθανε σε μάχη μπορούσε, επιτέλους, να ταφεί με τις πρέπουσες τιμές, 527 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ο τρόπος που είχε «ταφεί» ανταποκρίνεται κατά πολύ στην ιδέα που είχε ο κόσμος γι’ αυτόν όσο ζούσε. Ανήθικος, άπληστος, ανέντιμος, λάτρης της εξουσίας, ένα μίασμα στον καιρό του. Η εσωτερική του ασχήμια ταίριαζε εξαιρετικά με την όψη του. Παραμορφωμένος, καμπούρης, αποκρουστικός, ασουλούπωτος. Όλα αυτά βασισμένα σε ιστορικά τεκμήρια. Ίσως και όχι.
Μετά τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το 2014-15, και τη «Σφαγή των Παρισίων» του Κρίστοφερ Μάρλοου που κέρδισε το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών το 2016 και επαναλήφθηκε το 2017, η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 την «Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, επιχειρώντας να συμπληρώσει αυτή́ την ελισαβετιανή́ τριλογία, με όχημα τη νέα ελληνική μετάφραση του έργου από την Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου.
Η κύρια έρευνα της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων επικεντρώνεται στη συνομιλία λόγου, κίνησης και μουσικής. Η σκηνοθεσία αναζητά την ποίηση του Σαίξπηρ σε διάλογο με το ωμό́ συμβάν, καθώς και την ανεπάρκεια της γλώσσας, σε αντίθεση με το αναπόδραστο της πράξης.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Τίνας Τζόκα, η χορογραφία της Ξένιας Θεμελή, η μουσική του Βασίλη Ντοκάκη, η ανάλυση του κειμένου και η ιστορική έρευνα του Παύλου Σούλη και παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Γιώργος Κισσανδράκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Άλκης Μπακογιάννης, Βασίλης Σαφός, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Μαρία Μπαγανά, Ξένια Θεμελή και Κατερίνα Πατσιάνη.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr