Τουρκία: Η Ελλάδα παρέδωσε νομισματικό θησαυρό - Είχε κατασχεθεί στον Έβρο
Ένας Τούρκος υπήκοος είχε επιχειρήσει να περάσει τα νομίσματα στην Ελλάδα μέσω του Έβρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μήνυμα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία έστειλε η Ελλάδα, που παρέδωσε στην Τουρκία 1.055 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π.Χ. και είχαν κατασχεθεί το 2019 από Τούρκο υπήκοο, ο οποίος είχε επιχειρήσει να τα περάσει παράνομα στη χώρα μας.
Τα νομίσματα παρέδωσε η Λίνα Μενδώνη στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μέσω ειδικής τελετής που έγινε στο Νομισματικό Μουσείο. Η Μόνιμη Τριμελής Εκτιμητική Επιτροπή εξέδωσε πόρισμα για τη χρηματική αξία των αρχαίων νομισμάτων, που είναι μέρος θησαυρού που είχε αποκρυφθεί στα τέλη του 5ου ή στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. στη Μικρά Ασία. Περιλάμβανε 61 αργυρούς στατήρας (δίδραχμα), κοπές πόλεων της Παμφυλίας, της Κιλικίας, της Ιωνίας, της Κύπρου, της Αίγινας και της Μήλου, αλλά και 994 αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα και ένα υπόχαλκο.
Στη Διεθνή Σύμβαση της UNESCΟ, αλλά και στο Πρωτόκολλο για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, προβλέπεται η παράδοσή τους στην Τουρκία, αφού οι δύο χώρες έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία το 2013 στην Κωνσταντινούπολη. Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν τα νομίσματα μέσα σε τσάντα που περιείχε φαγητό, με την επιχείρηση να γίνεται τον Ιούλιο του 2019 στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, σε λεωφορείο που ερχόταν από την Τουρκία.
Τότε, ο κάτοχος της τσάντας παραδέχθηκε ότι τον πλησίασαν άγνωστοι και του ζήτησαν να μεταφέρει τα λυδικά νομίσματα στη Γερμανία έναντι αμοιβής 1.400 ευρώ. Αρχικά έγινε η κατάσχεση των νομισμάτων και εν συνεχεία η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη. Τα νομίσματα μεταφέρθηκαν για έρευνα στο Νομισματικό Μουσείο και στη συνέχεια στάλθηκαν φωτογραφίες στις τουρικές υπηρεσίες πολιτισμού. Ο Τούρκος υπήκοος καταδικάστηκε για απόπειρα παράνοκης εισαγωγής των εν λόγω νομισμάτων στην Ελλάδα, με τις δύο χώρες να προχωρούν σε σειρά επαφών, με στόχο να επιστραφούν άμεσα στην Τουρκία.
«Για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί από το έδαφός μας, αποτελεί αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-θύματα κλοπών, λεηλασίας και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών τους. Γι΄ αυτό, οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των επαναπατρισμών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος της ιστορικής μνήμης κάθε λαού», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό της για τη στήριξη της γειτονικής χώρας, στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Πάντως, η υπουργός Πολιτισμού άφησε και αιχμή για την Τουρκία, σχετικά με ορισμένες περιπτώσεις που διαχειρίζεται την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζει η UNESCO. «Εμείς αποδίδουμε αρχαιότητες στη χώρα στην οποία ανήκουν. Αυτό είναι το νόμιμο, το ηθικό και το δεοντολογικά ορθό. Η Ελλάδα σήμερα επιστρέφει, δι ημών, στην Τουρκία, στη χώρα προέλευσής τους, τα παρανόμως διακινηθέντα νομίσματα. Η Ελλάδα αποκαθιστά τη ζημία, συμπορευόμενη με τις αρχές της UNESCO και της μεταξύ μας Συμφωνίας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τη διάσωση του πολιτισμού μας και της ιστορικής μας μνήμης», τόνισε η κα Μενδώνη.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr