Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην εσχατιά της Ελλάδας, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με μεγάλη επιτυχία και απροσδόκητα υψηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το 1ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.
Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην εσχατιά της Ελλάδας με στόχο να καταδείξει τις νέες, σύγχρονες μορφές του ρατσισμού και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από την επικοινωνία, τη μουσική και την τέχνη.
«Συχνά ακούμε έννοιες όπως πατριαρχία, φασισμός, ρατσισμός, σεξισμός, γυναικοκτονίες, μπούλινγκ, πρόσφυγας, μετανάστης, δολοφονία, βία. Υπάρχει και ο ρατσισμός των ανεπτυγμένων χωρών εναντίον των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Υπάρχει και ο ταξικός ρατσισμός, ή ο οικονομικός ρατσισμός. Έννοιες που χρειάζεται πολλές φορές να τις εξηγούμε και να τις συζητάμε ξανά και ξανά, ώστε να μπορέσουν να χωρέσουν στο πεδίο της κατανόησής μας και να τις αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητα τους», όπως εξήγησαν οι διοργανωτές του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου.
Το φεστιβάλ περιλάμβανε δρώμενα, όπως παιχνίδια με παιδιά και μουσικές παραστάσεις, καθώς επίσης και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για το ρατσισμό και τις νέου είδους φασιστικές εκδηλώσεις με προσκεκλημένους από το ίδρυμα πολιτισμού Παύλος Φύσσας “Killah P”.
Το φεστιβάλ έκλεισε με μουσική που έπαιξαν τρία διαφορετικά ονόματα και μπάντες της Κρήτης.
Τη σκυτάλη πήρε πρώτος ο εξαίρετος μουσικός της Κρήτης Περικλής Τσουκαλάς, η διαδρομή του οποίου ξεκινά από την Αθήνα, συνεχίζεται στη Σαουδική Αραβία, την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τις πιο μακρινές χώρες του κόσμου. Στη σόλο εμφάνιση που πραγματοποίησε με ένα δικής του επινόησης όργανο, το οποίο βασίζεται πάνω σε μία ιδέα ενός ηλεκτρικού βαρύτονου cumbus, έπαιξε αυτοσχεδιασμούς πλέκοντας μαζί τις μελωδικές γραμμές και 2 τραγουδιών, η θεματολογία των οποίων έχει να κάνει με πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια, θάνατο και όσα προκαλεί μεταξύ άλλων ο φασισμός και ο ρατσισμός. «Δυστυχώς όλα επίκαιρα», όπως λέει ο Περικλής Τσουκαλάς.
Ακολούθησε η μπάντα «Εν Ρυθμώ», που αποτελείτο από ένα τρίο με αφρικάνικα κρουστά, και τέλος η βραδιά έκλεισε με την άλλη τοπική μπάντα «Psycha».
Σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου, «η ιδέα ξεκίνησε ένα βράδυ, όταν ελάχιστοι άνθρωποι, μαζεύτηκαν και συζήτησαν μία ιδέα για μια γιορτή φιλίας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, ενσωμάτωσης, μια βραδιά με μουσική, θέατρο, παιχνίδι και επικοινωνία. Αυτή η πληροφορία μοιράστηκε και σε άλλους ανθρώπους με παρόμοιες ανησυχίες και ευαισθησίες και την έκαναν δική τους. Έτσι το φεστιβάλ αποφασίστηκε να γίνει σε αυτόν τον χώρο, στην άκρη της Ελλάδας».
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ιστορία του Αντώνη από την Κρήτη, ο πόλεμος στη Γάζα που κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε θύτες, θύματα και τρομοκράτες (κατά το... πολιτικό δοκούν) είναι μερικές από τις ρατσιστικές συμπεριφορές που προσπάθησε να στηλιτεύσει το φεστιβάλ στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
«Αυτός ο ρατσισμός χρειάζεται πολύ δουλειά για να ξεριζωθεί από τις ζωές μας. Με αυτό το φεστιβάλ, νιώθουμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι σε όλο αυτό», όπως είπαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr