«Η κυβέρνηση σε ανοιχτό πόλεμο με τους καλλιτέχνες» - Τι λέει στο ethnos.gr o αντιπρόεδρος του ΣΕΗ για το ΠΔ που έβγαλε τους ηθοποιούς στους δρόμους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2022 οι καλλιτέχνες βρέθηκαν ξανά στους δρόμους, ζητώντας αυτή τη φορά την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ethnos.gr, o αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, Κωνσταντίνος Μπίμπης, το προεδρικό διάταγμα επηρεάζει μια μικρή μερίδα καλλιτεχνών που επιθυμούν να εργαστούν σε Πανεπιστήμια, δημόσια ΙΕΚ και σχολεία.
Την ίδια ώρα, αποτελεί νέο συμβολικό χτύπημα στον χώρο του πολιτισμού, που είναι μετέωρος εδώ και δεκαετίες, με τα πτυχία που χορηγούνται από τις καλλιτεχνικές σχολές να μην έχουν αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή διαβάθμιση. «Η πολιτική ουσία του διατάγματος είναι ότι βάζει ένα απότομο και προσβλητικό φρένο σε μια συζήτηση που είναι ανοιχτή και μια διεκδίκησή που είναι ανοιχτή εδώ και δεκαετίες. Δεν ζητήσαμε εμείς ποτέ ανωτατοποίηση των σπουδών μας. Δεν ζητήσαμε να εξισωθούν με τις πανεπιστημιακές σχολές. Αυτό που ζητήσαμε είναι οι σχολές θεάτρου, τα ωδεία και οι σχολές κινηματογράφου, επιτέλους, σε αυτή χώρα να βρουν μια διαβάθμιση. Δεν μπορούμε να είμαστε η μόνη χώρα που πανευρωπαϊκά που να μην έχει καμία αναγνωρισμένη καλλιτεχνική εκπαίδευση», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μπίμπης.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το ΣΕΗ ζητά την απόσυρση του διατάγματος, ώστε οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών να αναγνωρίζονται και πάλι ως ΤΕ και την ίδρυση Ανώτατης σχολής Παραστατικών Τεχνών. «Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει ένα πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών. Ένα πανεπιστήμιο κάτω από την αιγίδα του οποίου θα είναι οι ηθοποιό, οι χορευτές, και οι κινηματογραφιστές.Τελειώνουμε τις σπουδές μας και επειδή τα πανεπιστήμια του εξωτερικού αναγνωρίζουν το μπάχαλο που επικρατεί στην καλλιτεχνική εκπαίδευση κατ’ εξαίρεση δέχονται κάποιους αποφοίτους δραματικών σχολών ως μεταπτυχιακούς. Οι συνάδελφοι αυτοί επιστρέφουν στη χώρα μας με μεταπτυχιακό από ξένο πανεπιστήμιο και επειδή δεν υπάρχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αναγνωρίζεται ούτε το μεταπτυχιακό τους εδώ», σημειώνει περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, εμμένει ότι δεν αλλάζει ούτε το καθεστώς πρόσληψής τους στο Δημόσιο ούτε οι αμοιβές τους. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κατά την οποία αποφασίστηκε να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των καλλιτεχνών, που απασχολούνται στο Δημόσιο και η σύσταση επιτροπής για την αναβάθμιση και διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και προσωπικότητές εγνωσμένου κύρους. «Αφού βγαίνει και εξανίσταται τόσες ημέρες η κυβέρνηση λέγοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα γιατί έκανε άλλη μια σύσκεψή;» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Μπίμπης και σημειώνει «Κουραστήκαμε πια με τις επιτροπές εγνωσμένου κύρους. Δεν έχει εγνωσμένοι κύρος ένα εκλεγμένο σωματείο που εκπροσωπεί έναν κλάδο; Δεν έχει εγνωσμένο κύρος μια ομοσπονδία που έχει από κάτω της πολλά σωματεία; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν εξωθεσμικά για ένα κλάδο που κάθε δύο χρόνια εκλέγει τους αντιπρόσωπους του;».
Η θητεία της κυβέρνησης έχει σημαδευτεί από συγκρούσεις με τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού. Ο, αρχικός, αποκλεισμός τους από τα μέτρα στήριξής στην πρώτη καραντίνα και στη συνέχεια η καθυστερημένη έκδοση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την επαναλειτουργία των πολιτισμικών χώρων γέννησαν το εμβληματικό κίνημα των Support Art Workers και είχαν ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των καλλιτεχνών γύρω από τα σωματεία. «Από το διάταγμα που ανέφερε πως θα ανοίξει κάθε χώρος και ξέχναγε τα θέατρα μέχρι σήμερα η κυβέρνησή κατά τη γνώμη μου βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους καλλιτέχνες. Σε κάθε της κίνηση γίνεται όλο και σαφέστερο. Θεωρεί ότι ο χώρος "αριστεροκρατείται". Οι αποφάσεις τα τελευταία χρόνια είναι απέναντι στους καλλιτέχνες. Προάγουν την εξαθλίωση τους, απαξιώνουν τα δικαιώματα μας και την ουσία της εργασίας μας και πλέον και της εκπαίδευση μας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, τονίζοντας πως ο Γενάρης θα είναι πυκνός σε κινητοποιήσεις.«Θα κάνουμε όσο πιο ηχηρή μπορούμε την παρουσία μας, ώστε να γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση ότι είμαστε κι εμείς σε πόλεμο μαζί της και θα συμπαρασύρουμε κομμάτι της κοινωνίας που στηρίζει την κοινή λογική», καταλήγει.
- Σοβαρές ελλείψεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία και έξαρση ιώσεων πιέζουν γονείς και σύστημα υγείας - Τι προτείνουν οι ειδικοί για τα σχολεία - «Μεγάλη πληγή η Βόρεια Ελλάδα»
- Πώς εξηγείται η συχνότητα των σεισμών το τελευταίο διάστημα; Τι λένε επιστήμονες στο ethnos.gr για Κρήτη και Εύβοια
- Σεισμός τώρα στη Λέσβο - Ταρακουνήθηκε το νησί
- Ευχάριστα νέα για το περιβάλλον: To στρώμα του όζοντος μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως τα επόμενα 40 χρόνια - Πώς όμως θα γίνει αυτό;
- Τράπεζες: Η μάχη για NPEs στο 5% - Από Φεβρουάριο οι αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικών
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr