«Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»: H πρώτη διαδραστική έκθεση με θέμα την κλιματική αλλαγή στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το οικολογικό σας αποτύπωμα στον πλανήτη Γη; Πώς θα σας φαινόταν αν παρόλο που προσπαθείτε να ανακυκλώνετε και να μειώσετε την σπατάλη ενέργειας, θα χρειάζονταν σχεδόν οι πόροι δύο πλανητών σαν τη Γη μας για να καλύψουν τις ανάγκες σας; Ειναι πλέον σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά ήδη εναντίον μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να δράσουμε.
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές εφαρμογές και σημεία όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει βιωματικά και εμπειρικά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του για την προστασία του πλανήτη μας είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν την έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ελκυστική όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες επισκέπτες.
Το ethnos.gr μίλησε με την υπεύθυνη της έκθεσης κ. Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, Γεωλόγο-Μουσειολόγο και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος Κέντρου ΓΑΙΑ, αλλά και με τον κ. Γιάννη Μαρνέλη, υπεύθυνο Εθελοντικών Πόρων, για την ιδέα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022.
Όπως ανέφερε η κ. Παπαβλασοπούλου, στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση των επισκεπτών, και ειδικά των παιδιών, για την κλιματική αλλάγη και τις συνέπειες που θα επιφέρει αν δεν λάβουμε άμεσα δράση. Μέσα από διαδραστικά «παιχνίδια» και δραστηριότητες, τα παιδιά - αλλά και οι ενήλικες - έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν», να πειραματιστούν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον. Παράλληλα, τούς δίνεται η δυνατότητα να εξοικειωθούν με όρους όπως η ανακύκλωση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα μικροπλαστικά μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.
«Ο σχεδιασμός της νέας μόνιμης έκθεσης ξεκίνησε το 2019 και ήρθε στην ανάγκη να καλύψει τη διάδραση της παλιάς έκθεσης, η οποία δεν μας κάλυπτε πια καθώς είχε ξεκινήσει το 2001. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε την έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή», σημειώνει. Το μουσείο συνεργάστηκε με την εταιρεία Huttinger Interactive Exhibitions, η οποία αναλαμβάνει ψηφιακές εκθέσεις ανά τον κόσμο και συνεργάζεται με μουσεία Επιστημών και Ιστορίας ανά τον κόσμο. «Τέθηκε σαν ζήτημα αν στον τίτλο της έκθεσης θα υπήρχε η λέξη κρίση λόγω των έντονων συμβάντων των τελευταίων μηνών, αλλά επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον επίσημο όρο "κλιματική αλλαγή"», αναφέρει.
«Είναι διάδραση πραγματικη, ασχολούμαι και παίζω»
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των παιδιών όταν έρχονται στην έκθεση είναι το λιώσιμο των πάγων, άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου. «Το μουσείο μας επισκέπτονται κυρίως οικογένειες με παιδιά, όποτε θέλουμε το επίπεδο να είναι ενός παιδιού στα τέλη Δημοτικού - αρχές Γυμνασίου, αλλά δίνονται και παραπάνω πληροφορίες για τους ενήλικες και κάποιες δραστηριότητες με πιο έντονο το στοιχείο του παιχνιδιού, για τα πιο μικρά παιδια», σημειώνει η κ. Παπαβλασοπούλου. «Το σημαντικό για εμάς είναι ότι τα διαδραστικά εκθέματα αρέσουν σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα παιδιά του Λυκείου αλλά και στους ενήλικες», υπογραμμίζει.
Η Έκθεση αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια / Μεταφορές / Παραγωγή Τροφίμων / Χρήση Νερού / Απορρίμματα-Ανακύκλωση / Επιστημονική Έρευνα / Επιπτώσεις / Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα.
«Είναι διάδραση πραγματική. Ασχολούμαι και παίζω. Θίγουμε το θέμα της κυκλικής οικονομίας που είναι και ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην Πράσινη Συμφωνία», υπογραμμίζει η υπεύθυνη της έκθεσης. Η κ. Παπαβλασοπούλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανακύκλωσης, την οποία οι Έλληνες γνωρίζουν αλλά πολλές φορές δεν είναι εξοικειωμένοι με το πώς να ανακυκλώνουν σωστά, σημειώνοντας ότι η ανακύκλωση είναι ένα θέμα των Δήμων. «Οι Δήμοι κάνουν συμβάσεις με μονάδες ανακύκλωσης, οι οποίες δεν λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο συλλογής των απορριμμάτων, ενώ πολλοί πολίτες, από την επαρχία κυρίως, αναφέρουν ότι στην περιοχή τους δεν γίνεται καθόλου ανακύκλωση», επισημαίνει.
Οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων
«Τα περισσότερα παιδιά που έρχονται εδώ είναι σχετικά προετοιμασμένα, δηλαδή έχουν ασχοληθεί με το θέμα στο σχολείο και για αυτό επιλέγουν να έρθουν εδώ. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις τους σε σχέση με τη διάδραση είναι εντυπωσιακές. Τα θέματα που θίγουμε δεν είναι όλα γνωστά, αλλά έχοντας προετοιμαστεί από το σχολείο, ξέρουν αρκετά πράγματα», επισημαίνει η κ. Παπαβλασοπούλου. «Όσο πιο ενημερωμένος είναι ο πολίτης, τόσο πιο ενεργός είναι», συμπληρώνει.
«Οι μεγάλοι ενθουσιάζονται από τα εκθέματα και τους κάνει μεγάλη εντύπωση. Έχει τύχει Σαββατοκύριακο να ψάχνουν το παιδί τους γιατί ήταν απορροφημένοι σε μια δραστηριότητα!», τονίζει ο κ. Μαρνέλης. «Η πρόκληση είναι να παρουσιάσουμε ένα «βαρύ» θέμα με ευχάριστο τρόπο, ώστε να ευαισθητοποιηθούν μικροί και μεγάλοι. Αν και συνήθως τα παιδιά είναι περισσότερο ενημερωμένα από τους γονείς για περιβαλλοντικά θέματα», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρνέλη, την εμπειρία του επισκέπτη σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή αναμένεται να συμπληρώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο μια πρωτοποριακή 360° προβολή (projection mapping) εντυπωσιακών γραφικών, με τίτλο «Η αλήθεια κατάματα», η οποία θα στοχεύει στο να «σοκάρει» τους επισκέπτες, παρουσιάζοντας τις επώδυνες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr