Ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το «Τεμέτρον Art-Η δική μας τέχνη» με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Μήδεια στα ποντιακά, μουσικές του Εύξεινου Πόντου και ποντιακούς ρυθμούς ως σύγχρονο κινησιολογικό εργαλείο θα παρουσιάσει το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Τεμέτρον Art-Η δική μας τέχνη» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Νοεμβρίου από τις 17:00 εώς τις 21:00. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ το οποίο μέσα από τις τρεις παραστατικές τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός) έχει ως στόχο την γνωριμία των νέων με τις ποντιακές ρίζες και την προβολή των ποντιακών παραδόσεων στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
Γιώργος Μουστάκας: Είναι ένας διάλογος με το σήμερα
Χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους σκηνικής παρουσίασης, όπως σύγχρονο χορό, σημερινή ερμηνεία, αλλά και παίρνοντας τον ήχο από ένα ποντιακό μουσικό ιδίωμα για να «ντυθεί» ένα θεατρικό κομμάτι το καλλιτεχνικό εργαστήρι επιχειρεί να φέρει κοντά τους νέους με την κουλτούρα τους. «Παίρνουμε ένα σύγχρονο μουσικο ιδίωμα και προσπαθούμε πάνω σε αυτό, στα συγκεκριμένα μουσικά μέτρα να δούμε πως μπορούμε να το παντρέψουμε με την κινησιολογία την ποντιακή. Θέλουμε να μείνει ζωντανή η παραδοση και να μην αποτελέσει ένα μουσειακό είδος. Αντίθετα, θέλουμε να δούμε πως μπορεί να παντρευτεί η παράδοση με την εποχή μας. Στην ουσία είναι ένας διάλογος με το σήμερα» δήλωσε στο ethnos.gr ο Γιώργος Μουστάκας υπεύθυνος παραγωγής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Τεμέτρον Art-Η δική μας τέχνη».
Όπως εξηγεί ο κ. Μουστάκας αυτό που παρατηρείται όχι μόνο σε σχέση με την κοινότητα των Ποντίων αλλά γενικότερα με όλη την παράδοση τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό είναι ότι η νέα γενιά έχει ξεκοπεί από αυτήν. «Δεν υπάρχει αυτός ο φυσικός τρόπος μετάδοσης. Καποια στιγμή υπήρχαν οι χοροί, οι μουσικές οι γιορτές, τα πανηγύρια όπου οι άνθρωποι συμμετείχαν γιατί αυτό είναι και μια κουλτούρα άγραφη και μέσα από την πράξη γινόταν κτήμα. Αυτό το πράγμα έχει αποξενωθεί. Ταυτόχρονα είναι λογικό να μην υπάρχει ένα ενδιαφέρον στους νέους ανθρώπους με ένα πράγμα που το θεωρούν μουσειακό, παλιό ξεπερασμένο» ανέφερε ο κ. Μουστάκας.
Τι περιλαμβάνει-Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήριο
Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους (12-18 ετών) αλλά και σε ενήλικους νέους που ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες αλλά και την ποντιακή κουλτούρα. Θα επιχειρηθεί ο συνδυασμός των δύο και η εξέτασή τους μέσα από ένα διαφορετικό και δημιουργικό πρίσμα, αυτό των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων και μορφών έκφρασης. Το πρότζεκτ δεν λειτουργεί περιοριστικά καθώς δεν χρειάζεται ένα παιδί να έχει ποντιακή καταγωγή για να συμμετέχει αλλά όλοι οι νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται μπορούν να πάρουν μέρος. Οι τρεις παραστατικές τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός) θα αποτελέσουν και τις τρεις διδακτικές ενότητες. Σε κάθε ενότητα, οι εισηγητές θα «μιλήσουν» για την τέχνη τους, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, τη σύνδεσή της με την ποντιακή κουλτούρα και τα σημεία επαφής αυτής με τη σύγχρονη σκηνική έκφραση.
Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Aνανεώνουμε αυτό που εννοούμε παράδοση
Την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μουσικοί και χορογράφοι. «Θέλουμε αυτή η δεξαμενή κυρίως μουσική και ρυθμών να μπορέσει να ακολουθήσει τη σύγχρονη μουσική τάση και δημιουργία. Να μην παραμείνουμε μόνο στην αναπαραγωγή των παραδοσιακών σχημάτων αλλά να έχουμε καινούργιες τάσεις, ακολουθώντας τα παγκόσμια μουσικά δρώμενα αλλά και την ελληνική μουσική. Στην ουσία κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και ανανεώνουμε αυτό που εννοούμε παράδοση» δήλωσε στο ethnos.gr o Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Ο στόχος είναι μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες να έχουν καλύτερη γνώση της ποντιακής κουλτούρας ως καλλιτεχνικό ιδίωμα και στις τρεις αυτές τέχνες, προσεγγίζοντάς την ταυτόχρονα με όχημα τα μοντέρνα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα και τις σύγχρονες σκηνικές πράξεις. Επίσης, όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στη σκηνή και με την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου και την τελική παρουσίαση.
Χριστίνα Σαχινίδου: Θέλουμε να γνωρίσει κάποιος την παράδοση, τις μουσικές μας, τις τέχνες μέσα από τις νέες εκφράσεις
«Παίρνοντας ως βάση την κουλτούρα, την πολιτιστική κληρονομιά ως Έλληνες Ποντιακής καταγωγής επιχειρούμε να τις αντιστοιχήσουμε με νέες εκφράσεις της παράδοσης μέσα από μοντέρνες σκηνικές πράξεις που αφορούν το χορό, το θέατρο, τη μουσική» δήλωσε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου και πρόσθεσε «Θέλουμε να γνωρίσει κάποιος την παράδοσή μας, τις μουσικές μας, τις τέχνες μας, μέσα από τις νέες εκφράσεις που βασίζονται στην παράδοση αλλά και να δούμε πως αυτές μπορούν να διανθιστούν μέσα από άλλα πεδία». Το πρότζεκτ τελεί υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Μουσική
«Μουσικές του Εύξεινου Πόντου». Από τα τεκμήρια στη σύγχρονη μουσική πράξη.
Υπεύθυνος-Συντονιστής: Νίκος Ορδουλίδης
Συμμετέχουν: Αθανάσιος Τρικούπης, Ροζαλία Ελευθεριάδου, Χρήστος Καλιοντζίδης, Γιώργος Αμπερίδης, Onur Senturk
Θέατρο
«Οι δύο Μήδειες». Μία προσέγγιση του αρχαίου δράματος μέσω της ποντιακής γλώσσας.
Υπεύθυνος-Συντονιστής: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Χορός
«Ο ποντιακός ρυθμός ως σύγχρονο κινησιολογικό εργαλείο».
Υπεύθυνη-Συντονίστρια: Κατερίνα Κερβανίδου
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
17:00 Θεατρικό και χορευτικό εργαστήρι (για παιδιά και νέους) 1ο μέρος
17:00 Θεατρικό μέρος: Ιεροκλής Μιχαηλίδης – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
«Οι δύο Μήδειες», Μια προσέγγιση του αρχαίου δράματος μέσω της ποντιακής γλώσσας
17:30 Χορευτικό μέρος: Κατερίνα Κερβανίδου - Χορογράφος, Χορεύτρια
«Ο ποντιακός ρυθμός ως σύγχρονο κινησιολογικό εργαλείο»
18:45 Παρουσίαση αποτελέσματος – παραγόμενο έργο
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19:00 Μουσικό Σεμινάριο (για όλους)
Νίκος Ορδουλίδης – Επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Εισαγωγική τοποθέτηση: «Μουσικές του Εύξεινου Πόντου – Από τα τεκμήρια στη σύγχρονη μουσική πράξη»
19:30 Ροζαλία Ελευθεριάδου – Μουσικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Μουσικολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
«Όψεις της αστικής μουσικής στον Εύξεινο Πόντο έως τις αρχές του 20ου αιώνα»
20:00 Χρήστος Καλιοντζίδης - Μουσικός – Ερευνητής
«Από τον ήχο του Γώγου Πετρίδη ως τη σύγχρονη δημιουργία»
20:30 Onur Senturk - Μουσικός, Υποψήφιος Διδάκτορας Μουσικολογίας, Istanbul Technical University
«Τουρκόφωνο ρεπερτόριο της λύρας στη Μαύρη Θάλασσα»
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
17:00 Θεατρικό και χορευτικό εργαστήρι (για παιδιά και νέους) 2ο μέρος
17:00 Θεατρικό μέρος: Ιεροκλής Μιχαηλίδης – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
«Οι δύο Μήδειες», Μια προσέγγιση του αρχαίου δράματος μέσω της ποντιακής γλώσσας
17:30 Χορευτικό μέρος: Κατερίνα Κερβανίδου – Χορογράφος, Χορεύτρια
«Ο ποντιακός ρυθμός ως σύγχρονο κινησιολογικό εργαλείο»
18:45 Παρουσίαση αποτελέσματος – παραγόμενο έργο
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19:00 Μουσικό Σεμινάριο (για όλους)
Νίκος Ορδουλίδης – Επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Εισαγωγική τοποθέτηση: «Μουσικές του Εύξεινου Πόντου – Από τα τεκμήρια στη σύγχρονη μουσική πράξη»
19:30 Αθανάσιος Τρικούπης, Μουσικολόγος, Κοσμήτορας Σχολής Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
«Η δυτικοευρωπαϊκή μουσική παιδεία στον Πόντο – Τεκμήρια από το αρχείο του Βασίλειου Βεηλικτσίδη (Σαμψούντα 1885 – Σέρρες 1959)»
20:00 Γιώργος Αμπερίδης, Καθηγητής Ποντιακής Λύρας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας
«Σχολές εκτέλεσης στο ρεπερτόριο της λύρας»
20:30 Συζήτηση
21:00 Λήξη Εκδήλωσης
Βιογραφικό Συντονιστών
Ιεροκλής Μιχαηλίδης – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονιστής Θεατρικού εργαστηρίου
Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του γνωστού σατυρικού μουσικοθεατρικού σχήματος «Άγαμοι Θύται». Στην καριέρα του έχει πρωταγωνιστήσει σε έργα ορόσημα του Ελληνικού αλλά και διεθνούς ρεπερτορίου, συνεργαζόμενος με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Επίσης, έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία πρώτους ρόλους σε σημαντικές ταινίες και πολλές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, σε μουσικές και θεατρικές παραγωγές ενώ έχει εργαστεί ως συντάκτης και ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ. Ανάμεσα στις διακρίσεις του ξεχωρίζουν το Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας (2000) και το Βραβείο Κοινού Αθηνόραμα (2018).
Νίκος Ορδουλίδης – Επιστημονική Επιμέλεια – Συντονιστής Μουσικού Σεμιναρίου
Ο Νίκος Ορδουλίδης είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τον μουσικό συγκρητισμό που διέπει τις λαϊκές μουσικές. Έχει δημοσιεύσει κείμενα που αφορούν το αστικό λαϊκό τραγούδι, την ιστορική δισκογραφία, το πιάνο στα λαϊκά είδη, και τον μουσικό εθνικισμό. Είναι ενεργός συνθέτης, με έξι δισκογραφικές δουλειές, και μουσικός, έχοντας δώσει συναυλίες στην Ταϊβάν, Ισλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Γαλλία και Ελβετία.
Κατερίνα Κερβανίδου – Συντονίστρια Χορευτικού Εργαστηρίου
Η χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλου χορού Κατερίνα Κερβανίδου ξεκίνησε την καριέρα της στο μπαλέτο της Όπερας της Βαρσοβίας ενώ από το 1991 έως το 2002 ήταν πρώτη χορεύτρια στο χοροθέατρο της Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ. Μετά την αποχώρησή της, ίδρυσε τη δική της χορευτική ομάδα «Νέηλυς» καθώς και τη δική της σχολή χορού, την οποία διευθύνει έως και σήμερα. Στο χοροθέατρο Θεσσαλονίκης, στην ομάδα «Νέηλυς» και στην Όπερα Θεσσαλονίκης έχει χορογραφήσει και πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες παραστάσεις, συνεργαζόμενη με κορυφαίους χορογράφους, σκηνοθέτες και χορευτές. Ανάμεσα στις διακρίσεις της ξεχωρίζει το Κρατικό Βραβείο Χορού (2000) για την Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία.
*η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για τους κάτω των 18 ετών με την επίδειξη πρόσφατου αρνητικού τεστ.
Πληροφορίες – Επικοινωνία
ΟΜΟΤΕΧΝΟΝ ΑΜΚΕ
Γιάννης Μουστάκας
T: 2107245755
M: 6978732755
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr