Ομαδική Έκθεση: Το μπλε θα διώξει το μαύρο του κορονοϊού
Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργούν έργα σε μπλε φόντο, που αποπνέουν αισιοδοξία και ελπίδα. Η έκθεση «Blue after dark», εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουνίου στον Εικαστικό Κύκλο Sianti Gallery🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ένα δροσερό μελτέμι φυσάει στην τέχνη και το ελληνικό καλοκαίρι περιμένει Έλληνες και ξένους, στις παραλίες και στα νησιά. Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιούργησαν έργα που θυμίζουν ότι μετά το απόλυτο μαύρο ακολουθούν οι εκρήξεις του μπλε μέσα στους συνειρμούς της ζωγραφικής παλέτας. Στον Εικαστικό Κύκλο Sianti Gallery (Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου 2, περιοχή Χίλτον), φιλοξενείται από το Σάββατο 27 Ιουνίου και ως τις 31 Ιουλίου η καλοκαιρινή έκθεση «Blue after dark» με έργα 19 αξιόλογων καλλιτεχνών.
Με οδηγό τα ζωγραφικά έργα και τα γλυπτά των δημιουργών, το κοινό ταξιδεύει από το απαλό μυστηριακό γαλάζιο του ουρανού μέχρι το βαθύ αινιγματικό μπλε της θάλασσας. Οι χρωματισμοί και οι φωτισμοί στις δημιουργίες αποκτούν διάσταση ονειρική και ταξιδιάρικη, άλλοτε χαρούμενη γεμάτη ενέργεια και άλλοτε ευαίσθητα μελαγχολική. Σε αντίθεση με το αστικό περιβάλλον, η έκθεση αυτή αποτελεί μια μικρή όαση μέσα στην διαφοροποιημένη πια σύγχρονη πραγματικότητα. Το μπλε είναι το χρώμα που επιλέγουν πλέον οι περισσότερες εταιρίες τεχνολογίας για την εταιρική τους ταυτότητα. Μελετώντας πάνω από 130.000 φωτογραφίες από έργα τέχνης στο διαδίκτυο, ο Martin Bellander, υποψήφιος διδάκτορας Ψυχολογίας στο Karolinska Institutet της Σουηδίας, παρατήρησε ότι ορισμένα χρώματα εμφανίζονται πιο έντονα από άλλα, σε τομείς που σχετίζονται με την τέχνη και την ψυχαγωγία. Και αποκάλυψε ότι ενώ τα τρέιλερ ταινιών τείνουν να είναι ζεστά πορτοκαλί, έργα τέχνης δημιουργούνται όλο και περισσότερο σε ψυχρές αποχρώσεις του μπλε. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα η μετατόπιση από το πορτοκαλί στο μπλε είναι ευδιάκριτη και αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι -σύμφωνα με τον ερευνητή- η τοξικότητα του κάδμιου, που χρησιμοποιείται κυρίως για το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα.
Από την εποχή του Μεσαίωνα οι ζωγράφοι απεικονίζουν την Παρθένο Μαρία με έναν φωτεινό μπλε μανδύα, επιλέγοντας το συγκεκριμένο χρώμα, όχι για τους θρησκευτικούς συμβολισμούς του, αλλά για την υψηλή τιμή του. Η κυανή αυτή απόχρωση προέρχεται από τον lapis lazuli, ένα ορυκτό το οποίο εδώ και αιώνες υπάρχει σε μία συγκεκριμένη οροσειρά του Αφγανιστάν. Στην έκθεση «Blue after dark» συμμετέχουν με έργα τους οι: Cacao Rocks, Γιάννης Βαλυράκης, Κώστας Βαρώτσος, Στέλιος Γαβαλάς, Ειρήνη Κανά, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Κούκος, Κώστας Μίχαλος, Θανάσης Μπάθας, Λίλα Μπελιβανάκη, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέξανδρος Σπαθούλας, Κώστας Σπυριούνης, Κωνσταντίνος Τόλης, Κώστας Τσόκλης, Δήμητρα Χανιώτη, Μανώλης Χάρος.
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 53.000 μέχρι τις 17:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr