Netflix: Ποια είναι τελικά η εποχή των Bridgerton - Απογειώθηκαν οι αναζητήσεις σε κορσέδες, πέρλες και φτερά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ανατροπές, έρωτες, πάθη, μυθικά κάστρα και μόδα. Το Bridgerton, η σειρά που οι κριτικοί περιγράφουν ως το σημείο που το Gossip Girl συναντά το Downton Abbey, επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στο Netflix για τη δεύτερη σεζόν του και αμέσως σκαρφάλωσε στην κορυφή της δεκάδας των πιο κορυφαίων προγραμμάτων. Η πιο πολυσυζητημένη είδηση του νέου κύκλου είναι ο Άντονι Μπρίτζερτον. Ο αμφιλεγόμενος εργένης της λονδρέζικης κοινωνίας, ο οποίος προσπαθεί ν' αντισταθεί στον κεραυνοβόλο έρωτα.
Η σειρά, η οποία βασίζεται στα βιβλία της Julia Quinn, πρωτοέκανε πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 2020, προκαλώντας φρενίτιδα θέασης. Στην πρώτη σεζόν παρακολουθούμε τα γεγονότα όπως εκτυλίσσονται στο βιβλίο «Ο δούκας και εκείνη», ενώ στη δεύτερη βλέπουμε την ιστορία του «Ιππότη που αγάπησε». Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, καθένα από τα οκτώ μυθιστορήματα της Quinn -τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα- επικεντρώνεται στη ζωή ενός διαφορετικού παιδιού της οικογένειας Μπρίτζερτον.
Την τηλεοπτική μεταφορά την υπογράφει η δαιμόνια Shonda Rhimes, η οποία «κρύβεται» πίσω από τις επιτυχίες Grey's Anatomy και How to Get Away with Murder. Ο πρώτος κύκλος της δραματικής σειράς εποχής έφτασε στο Νο.1 του Netflix, σε 76 χώρες και το παρακολούθησαν 82.000.000 νοικοκυριά. Μέχρι σήμερα θεωρείται το δεύτερο πιο δημοφιλές πρόγραμμα στην ιστορία της πλατφόρμας, πίσω από το Squid Game. Μάλιστα, έπειτα από αυτή τη μεγάλη επιτυχία, το Netflix γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ανανεώσει τα συμβόλαια για τρίτη και τέταρτη σεζόν.
Το Bridgerton αποτελεί τον πρώτο «καρπό» της συνεργασίας ανάμεσα Netflix και Shondaland, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για τη Shonda Rhimes, η οποία είχε 120.000.000 λόγους ν' αποδείξει -ακριβώς όσα πλήρωσε η πλατφόρμα streeming για τη μεταγραφή της- πως ήταν μία πετυχημένη επένδυση. Κάθε επεισόδιο κοστίζει περίπου 5 με 7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε ότι αφορά τους ηθοποιούς, λέγεται πως μόνο η Τζούλι Άντριους πήρε 1,5 εκατομμύριο για να δανείσει τη φωνή της στη Λαίδη Ντάνμπερι, τη μυστηριώδη συγγραφέα που αποκαλύπτει τα μυστικά και τα σκάνδαλα της υψηλής κοινωνίας.
Ο αγαπημένος δούκας, Σάϊμον Μπάσετ, δεν συμμετέχει στη δεύτερη σεζόν. Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Variety είχε αναφέρει ότι πρωταγωνίστησε στη σειρά εξαρχής σκεπτόμενος ότι θα είναι μόνο για μία σεζόν, καθώς του άρεσε που ο ρόλος «είχε αρχή, μέση και τέλος». Το Netflix στην προσπάθειά του να 'ναι πιο συμπεριληπτικό στο καστ της σειράς επέλεξε τις Simone Ashley και Charithra Chandran για να υποδυθούν τις ηρωίδες Κέιτ και Εντουίνα αντίστοιχα.
Συνάντηση με μια Μπρίτζερτον
Το νέο βιβλίο «Συνάντηση με μια Μπρίτζερτον» της Julia Quinn επικεντρώνεται στη δυναμική και αντισυμβατική Μπίλι Μπρίτζερτον, η οποία είναι η μεγαλύτερη κόρη του Ιπποκόμη Μπρίτζερτον και παρόλο που ως γυναίκα δεν μπορεί να κληρονομήσει ούτε τον τίτλο ούτε την περιουσία του, φροντίζει τα κτήματα του όσο ο μικρός της αδελφός, Έντμουντ, φοιτά στο Ίτον.
Κάποια στιγμή, ωστόσο, θα λάβει με τον πιο απρόσμενο τρόπο ένα μάθημα, καθώς στον έρωτα δεν χωράει λογική. Υπάρχει ένας Ρόκσμπι που η Μπίλι δεν μπορεί -με τίποτα- ν' ανεχτεί, κι αυτός είναι ο Τζορτζ. Μπορεί ως μεγαλύτερος να είναι ο διάδοχος, αλλά στα δικά της μάτια είναι ένας ενοχλητικός αλαζόνας. Μερικές φορές, όμως, η μοίρα έχει μια πολύ περίεργη αίσθηση του χιούμορ…
Ποια είναι τελικά η εποχή των Μπρίτζερτον;
Μπορεί η ιστορία της οικογένειας Μπρίτζερτον να 'ναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά η ιστορική περίοδος στην οποία διαδραματίζεται είναι υπαρκτή. Η Δάφνη και ο Σάϊμον γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν το 1813, δηλαδή την περίοδο της Αντιβασιλείας τότε που ο πρίγκιπας Γεώργιος Δ΄, διοικούσε τη χώρα μαζί με τη μητέρα του βασιλεία Γεωργίου Γ΄, ο οποίος ήταν άρρωστος.
Κουτσομπολίστικες στήλες υπήρχαν τόσο στις εφημερίδες όσο στα εβδομαδιαία δελτία. Στην καθημερινή εφημερίδα «The Morning Chronicle», για παράδειγμα, υπήρχε μία στήλη με τίτλο «Μοντέρνα Νοημοσύνη», η οποία δημοσίευε τα τελευταία νέα και κουτσομπολιά της υψηλής κοινωνίας. Η βασική όμως διαφορά με τη Λαίδη Γουίσλντάουν ήταν ότι κανένας δεν τολμούσε να χρησιμοποιεί τα πλήρη ονόματα των αριστοκρατών στις κουτσομπολίστικες στήλες. Συνήθως υπήρχε μια τυπική προσπάθεια να συγκαλύψουν τους αναφερόμενους με το να γράφουν τα αρχικά τους.
Βικτωριανή μόδα: Από τους κορσέδες στα... τουρνούρια
Φτερά, οργάντζα, τούλι και μετάξι στολίζονται με βολάν, περίτεχνα κεντήματα και λουλούδια πλαισιώνονται από φουσκωτά μανίκια, έντονα μοτίβα και παστέλ χρώματα, κλείνοντας το μάτι στη σημερινή υψηλή ραπτική. Η βικτωριανή μόδα, αν θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε με μερικές λέξεις, ήταν κομψή, υπερβολική, πένθιμη και επιδεικτική. Κανείς δεν τσιγκουνευόταν τις άφθονες στρώσεις υφάσματος, ενώ το σφιχτό μπούστο και η λεπτή μέση ήταν επίσης κάποια από τα χαρακτηριστικά της.
Ένα report της δημοφιλούς βρετανικής shopping πλατφόρμα Lyst, απέδειξε και την τεράστια επιρροή που άσκησε η σειρά στις αγοραστικές διαθέσεις των τηλεθεατών - καταναλωτών. Μέσα στο πρώτο διάστημα της προβολής του Bridgerton, οι αναζητήσεις για κορσέδες αυξήθηκαν κατά +123%, για πέρλες και στέκες με φτερά κατά +49%, για μακριά γάντια κατά +23% και για empire line φορέματα κατά +93%.
Η βραβευμένη με Emmy ενδυματολόγος Ellen Mirojnick μαζί με μία ομάδα 238 ατόμων σχεδίασε και έραψε χιλιάδες κουστούμια -πάνω από 60.000 για την ακρίβεια- και εργάστηκε ασταμάτητα για πέντε μήνες προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν με στόχο να διατηρηθεί η μόδα και το στιλ της εποχής της Αντιβασιλείας, αλλά να δώσει ταυτόχρονα μια σύγχρονη πινελιά ώστε να μην θεωρηθεί από το κοινό άλλη μια σειρά εποχής.
Και φυσικά πέρα από τα ρούχα, παρακολουθώντας τη σειρά, αυτά που μας κλείνουν πονηρά το μάτι είναι τα κοσμήματα, τα οποία ψιθυρίζουν «ό,τι λάμπει εδώ είναι χρυσός». Κοσμήματα που αποθεώνουν τον μαξιμαλισμό της εποχής και αγκαλιάζουν χωρίς φειδώ τις πέρλες, τα κρύσταλλα και τα διαμάντια αναδεικνύονται ως δείγμα κοινωνικής υπεροχής και πλούτου για τις ντεμπουτάντ της εποχής.
Η φυσική ομορφιά χρειάζεται... θυσίες
Πορσελάνινο χλωμό δέρμα με πολλές στρώσεις πούδρας, τριανταφυλλένια μάγουλα και μεγαλειώδη φουσκωτά μαλλιά... Η ομορφιά στη βικτωριανή εποχή ήταν μία δύσκολη υπόθεση και χρονοβόρα. Από τα σαπούνια μέχρι το ζεστό νερό που κουβαλούσαν οι υπηρέτες. Η «επιχείρηση» μπάνιο και καλλωπισμός διαρκούσε πολλές ώρες για τους προνομιούχους και απαιτούσε στρατιά ανθρώπων για να τους βοηθήσουν να τη φέρουν εις πέρας.
Τα βικτωριανά καλλυντικά ήταν συχνά τοξικά, καθώς περιείχαν συστατικά, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, αμμωνία. Πολλά από αυτά είχαν ως στόχο μια απαλή και πολύ καθαρή επιδερμίδα. Οι δυο κυρίαρχες τάσεις για το μακιγιάζ ήταν το «φυσικό» και το «βαμμένο», το οποίο εκείνη την εποχή θεωρούνταν προκλητικό. Οι γυναίκες που βάφονταν, αντιμετωπίζονταν σαν να είχαν παραβεί τους νόμους της θρησκείας. Ωστόσο, αυτό έκανε τις γυναίκες περισσότερο επαναστάτριες και ήθελαν αυτό που δεν μπορούσαν να έχουν ή αυτό που απαγορεύονταν.
Όσο για τα μαλλιά, τιάρες, στέκες και διάφορα άλλα διακοσμητικά προσέδιδαν την απαιτούμενη λάμψη και μεγαλοπρέπεια στα κεφάλια των κορασίδων με «δάνεια» έμπνευσης από τα αγάλματα των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Μαλλιά πιασμένα χαμηλά σε σινιόν και μπούκλες να πλαισιώνουν το πρόσωπο ήταν το πιο τυπικό χτένισμα της περιόδου, ενώ τα μακριά μαλλιά θεωρήθηκαν εξαιρετικά θηλυκά και σαγηνευτικά και για αυτό τον λόγο, μόνο οι σύζυγοι τους μπορούσαν να τις δουν με τα μαλλιά κάτω.
Πώς ένα τολμηρό στοίχημα έγινε η πιο πετυχημένη σειρά του Netflix
Τα αισθηματικά βιβλία πάντοτε σημείωναν τρομερή εμπορική επιτυχία. Σπανίως, όμως, οι ιστορίες αυτές έφταναν στην οθόνη. Η «αβέβαιη» ερωτική ιστορία της Δάφνης και του Σάιμον σε συνδυασμό με τα μεγαλόπρεπα κοστούμια και σκηνικά δημιούργησαν έναν κόσμο διαφυγής για μέλη από κάθε περιβάλλον και κάθε ηλικίας. Το Bridgerton έδειξε ότι ο έρωτας μπορεί να είναι έξυπνος, δυναμικός, τολμηρός και, ναι, καθολικά ελκυστικός.
Παράλληλα, αψηφά την παράδοση και αποδεικνύει ότι τα δράματα εποχής δεν έχουν περιορισμένο εύρος ούτε απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό. Όπως στις σειρές The Queen's Gambit και Emily in Paris, το Bridgerton βασίζεται σε καθολικά θέματα που όμως αφορούν άμεσα τις γυναίκες, γιατί έχουν για πρωταγωνίστριες ανεξάρτητες γυναίκες.
Ριάλιτι γνωριμιών στα χνάρια του Bridgerton
Ένα ριάλιτι γνωριμιών εμπνευσμένο από το Bridgerton προβάλλεται από το αμερικανικό κανάλι NBC. Στο τρέιλερ του «The Courtship», που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 6 Μαρτίου, 16 άνδρες διαγωνίζονται για να κερδίσουν την καρδιά μιας γυναίκας. Η διαφορά με άλλα ριάλιτι γνωριμιών, όμως, είναι ότι το φλερτ και η προσπάθεια να κερδίσουν την καρδιά της πρωταγωνίστριας γίνεται με τον... παλιομοδίτικο τρόπο! Βόλτες με άμαξα, τοξοβολία, ξιφομαχία, χοροί αντικριστοί και χειρόγραφες σημειώσεις αγάπης σ' ένα σκηνικό που θυμίζει την εποχή της αντιβασιλείας στην Αγγλία.
Οι συμμετέχοντες μένουν στο «μαγικό» Castle Howard, ένα αρχοντικό σπίτι στο Βόρειο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, το οποίο όσοι έχουν δει το Bridgerton θ' αναγνωρίσουν ως το σπίτι του Δούκα του Χέιστινγκς. Χτισμένο το 1700, εξακολουθεί να είναι η ιδιωτική κατοικία της οικογένειας Χάουαρντ, για περισσότερα από 300 χρόνια.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr