Η Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό
Θα υπάρχει πρόσβαση στις διευρυμένες συλλογές, σε υπηρεσίες και στο Δανειστικό Τμήμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι βιβλιοθήκες, αυτοί οι λαβύρινθοι σοφίας, πληροφοριών και γνώσης, έχουν αποτελέσει -ουκ ολίγες φορές- το σκηνικό για τις πλέον απρόσµενες ανακαλύψεις.
Και αυτή η ιστορία συνεχίζεται µε τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού οι κρυµµένοι -µέχρι πρότινος- θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έρχονται πλέον στο φως για όλους ανεξαιρέτως, επιφυλάσσοντας στο αναγνωστικό κοινό έντονες συγκινήσεις και παράφορες πνευµατικές αναζητήσεις στα πιο σπάνια και δυσεύρετα αναγνώσµατα. Και αυτό γιατί ο σύγχρονος ναός των βιβλίων ανοίγει για το κοινό τόσο στη νέα του έδρα στο Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) όσο και στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο κέντρο της πόλης, δίδοντας πρόσβαση στις διευρυµένες συλλογές, σε σύγχρονες υπηρεσίες και στο ∆ανειστικό Τµήµα.
Από τη ∆ευτέρα 17 ∆εκεµβρίου, λοιπόν, οι αναγνώστες στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος µπορούν να επισκέπτονται τις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και το ∆ανειστικό Τµήµα, ενώ από τη ∆ευτέρα 14 Ιανουαρίου θα έχουν πρόσβαση και στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης. Επίσης, την ίδια ηµέρα επαναλειτουργεί και το Βαλλιάνειο Μέγαρο ως αναγνωστήριο εφηµερίδων αλλά και ως πύλη πληροφόρησης µε υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Σε κάθε περίπτωση η µετακόµιση του πλούτου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος, σε τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις, µε ειδικό φωτισµό και άνετη επίπλωση, αναµένεται να γίνει πόλος έλξης για τους κάθε λογής βιβλιόφιλους και ερευνητές. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) δηµιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου µετεγκατάστασης στο Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιείται µε αποκλειστική δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ανταποκρίνονται στο όραµα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισµού της. Μάλιστα, το ΙΣΝ υποστήριξε την ΕΒΕ στη µετάβασή της στο ΚΠΙΣΝ µε δωρεά ύψους 5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας δηµιουργήθηκαν και οι ψηφιακές της υπηρεσίες.
Μέχρι στιγµής στις ψηφιακές υπηρεσίες συγκαταλέγονται: το Ενιαίο Σύστηµα Πιστοποίησης Αναγνωστών, η Πλατφόρµα Ψηφιακών Συλλογών, ο νέος ιστοχώρος, ο νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο. Πάντως, για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και των τεκµηρίων πρέπει ο καθένας να πιστοποιείται ως εγγεγραµµένος αναγνώστης στο Ενιαίο Σύστηµα Πιστοποίησης Αναγνωστών.
Όλοι, ωστόσο, οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της, είτε επιστηµονικού περιεχοµένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα µπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείµενο εκατοµµυρίων άρθρων και βιβλίων. Για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται ο αναγνώστης να είναι πιστοποιηµένος, εφόσον γίνεται χρήση τους µέσω του δικτύου της Εθνικής Βιβλιοθήκης εντός των κτιρίων της. Αλλά οι πιστοποιηµένοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και εξ αποστάσεως, σε όποιες από τις πηγές επιτρέπεται.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr