«Διαφωνίες θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δρόμος προς την Επίλυση»
Ο κ. Μπαρούντι είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις διενέξεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά διεθνή fora στη χώρα μας για τα ενεργειακά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στη βιβλιογραφία για την ανατολική Μεσόγειο και τις διαφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Το βιβλίο του Ροούντι Μπαρούντι «Διαφωνίες θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δρόμος προς την Επίλυση» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, ταυτόχρονα με τις εκδόσεις στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά.
Ο συγγραφέας είναι υπέρμαχος του διαλόγου και τάσσεται υπέρ της οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ως μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί η ισχύς και ο σκοπός του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Η έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο , εκτιμά ο συγγραφέας , ότι αναμένεται να αποκαλύψει κι αλλά κοιτάσματα για αυτό και πιστεύει ότι θα πρέπει να λυθούν οι διενέξεις διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική ανάπτυξη που σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θαλάσσιων οικοπέδων.
Ο κ. Μπαρούντι είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις διενέξεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά διεθνή fora στη χώρα μας για τα ενεργειακά.
Πιστεύει ότι πολλοί ηγέτες, χωρίς να τους κατονομάζει, επιδίδονται σε πομπώδεις δηλώσεις οι οποίες μόνο θολώνουν το τοπίο και ενισχύουν την ένταση.
«Κι όμως το ίδιο συμφέρον πολλών κρατών υπαγορεύει την άμεση και φιλική λύση των διαφορών, ιδιαίτερα όταν διακυβεύονται σημαντικοί πόροι. Ισως η ιστορία να δείξει ότι είναι μονάχα θέμα χρόνου να αναδειχθούν ηγεσίες οι οποίες θα φτάσουν στα σωστά συμπεράσματα και θα χαράξουν τον δρόμο προς την υπεύθυνη εκμετάλλευση των πόρων» τονίζει.
Ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους πολλές χώρες έχουν βάσιμους λόγους να αποφύγουν τη διαπραγμάτευση και ότι παίζουν όπως λέει ρόλο οι εμπρηστικές, εθνικιστικές φωνές. Αρα η πρόοδρος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των κυβερνήσεων να κοιτάξουν πέραν του βραχυπρόθεσμου πολιτικού κόστους, να ξεπεράσουν τις διαφορές και να ενημερώσουν τον κόσμο για τα δυνητικά οφέλη της διπλβωματικής προσέγγισης.
Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι στο βιβλίο παρατίθενται μια σειρά από χάρτες που εξηγεί ακριβώς τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τους μελετητές.
Ακόμη και δεν υπάρχουν συμφωνίες όλων των χωρών για την οριοθέτηση, ο διάλογος και έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ένα πρώτο βήμα. Διότι όπως άλλωστε καταλήγει ο κ. Μπαρούντι, ο σκοπός δεν είναι η τελειότητα αλλά η πρόοδος.
Της Αλεξίας Τασούλη
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr