Κορονοϊός: Νεότερα για χειραψίες, αποστάσεις - Το φάρμακο που βελτίωσε την υγεία ασθενούς
Ό,τι νεότερο έχουμε από την επιστημονική κοινότητα αλλά και ένα βίντεο στο τέλος που, μέσα σε 8 λεπτά, περιγράφει όσα ζούμε αυτό το διάστημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2019 όταν ένας ιός έκανε την εμφάνισή του στη Γουχάν της Κίνας και έδειχνε από την αρχή να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην επαρχία Χουμπέι. Τότε, ο πλανήτης δεν ήξερε και σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο ιός θα εξαπλωνόταν σε διεθνές επίπεδο τους επόμενους μήνες και θα καθόριζε εξολοκλήρου τις ζωές μας. Όμως, τρεις μήνες μετά, ο κορονοϊός είναι εδώ, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 87.000 ανθρώπων διεθνώς και με περισσότερους από 1,5 εκατ. να έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου. Κι ενώ η ανθρωπότητα δεν σταματά να μετρά τις πληγές της, ακολουθεί ό,τι νεότερο μάς έρχεται σήμερα, Πέμπτη 9/4, από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου αλλά και ένα βίντεο στο τέλος που, μέσα σε 8 λεπτά, περιγράφει όσα ζούμε αυτό το διάστημα.
Τα αριθμητικά δεδομένα
Τουλάχιστον 1.502.478 κρούσματα της Covid-19 και συνολικά 87.320 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 192 χώρες και εδάφη, κυρίως στις ΗΠΑ (432.132 κρούσματα και 14.817 θάνατοι), στην Ισπανία (146.690 κρούσματα και 14.555 θάνατοι) και την Ιταλία (139.422 κρούσματα και 17.669 θάνατοι). Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (772.592) και θανάτων (61.118). Ο αριθμός των διεγνωσμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αντανακλά ωστόσο μόνον ένα μέρος του πραγματικού αριθμού τους, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών υποβάλει σε διαγνωστικές εξετάσεις μόνον αυτούς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.
Τούρκος γιατρός βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του φαρμάκου Favipiravir
Βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του γιατρού, Σελτσούκ Κιοσέ, στην Κωνσταντινούπολη, μετά το φάρμακο Favipiravir που του χορηγήθηκε για θεραπεία από τον κορονοϊό. Το φάρμακο ήρθε στην Τουρκία από την Κίνα στις 23 Μαρτίου και ο γιατρός ήταν από τους πρώτους που το έλαβε. Στις 3 Απριλίου το τεστ για τον κορονοϊό βγήκε αρνητικό, αν και ακόμη παρακολουθείται στο νοσοκομείο για την εξέλιξη της υγείας του. Ο γιατρός αποσωληνώθηκε πριν από 2 ημέρες, στις 7 Απριλίου, και μόλις ξύπνησε το πρώτο που ρώτησε ήταν για την υγεία της μητέρας του. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει μόνο οξυγόνο και επικοινωνεί άνετα με το περιβάλλον του. Η κατάστασή του παρακολουθείται μέχρι να βεβαιωθεί η θεραπεία του.
Φάουτσι: Νομίζω πως δεν θα μπορούμε να κάνουμε χειραψία ποτέ ξανά
Στην εκτίμηση ότι μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού κανείς δεν θα μπορεί να κάνει χειραψία εξέφρασε ο δόκτωρ Άντονι Φάουτσι, που είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) καθώς και κορυφαίος εμπειρογνώμωνας μολυσματικών ασθενειών του Λευκού Οίκου. Μιλώντας στο podcast της Wall Street Journal, προχθές Τρίτη είπε πως «η πανδημία θα αλλάξει σχεδόν σίγουρα τον τρόπο που ζούμε». «Δε νομίζω πως θα μπορέσουμε να κάνουμε χειραψία ποτέ ξανά, για να είμαι ειλικρινής» είπε ακόμη ο Αμερικανός γιατρός. «Όχι μόνο θα ήταν καλό για την πρόληψη του κορονοϊου αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τις περιπτώσεις της γρίπης δραματικά» συμπλήρωσε.
«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα ενεργήσουν αμέσως απρόσεκτα και θα διακινδυνεύσουν μελλοντικές λοιμώξεις μόλις μπορέσουν να βγουν από την καραντίνα, να κοινωνικοποιηθούν και να σμίξουν με τους δικούς τους ανθρώπους ξανά. Αντ 'αυτού, πιστεύω ότι η κοινωνία θα είναι πιο ακόμα πιο προσεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για οτιδήποτε ενδεχομένως μας απειλήσει μελλοντικά» συνέχισε ο Άντονι Φαούτσι. «Δε νομίζω ότι θα επιστρέψουμε ποτέ στην άγνοια στην οποία ήμασταν αναφορικά με τη μεταδοτικότητα των λοιμώξεων. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα είναι προσεκτικοί πλέον με όλα» τόνισε ακόμη.
Καμπανάκι επιστημόνων: Η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι αρκετή
Στις περισσότερες από τις χώρες –και στην Ελλάδα- επιτρέπεται η φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία) ανά δύο άτομα, με προτεινόμενη απόσταση ασφαλείας 1,5 – 2 μέτρων μεταξύ τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Δεν δίνονται, όμως, οδηγίες για την θέση στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι δύο αθλούμενοι. Μελέτη Βέλγων και Ολλανδών επιστημόνων προειδοποιεί πως η απόσταση αυτή δεν είναι ασφαλής, όταν οι αθλούμενοι βρίσκονται σε ευθεία γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο καθώς αυτός που ακολουθεί περνάει μέσα από το σύννεφο σταγονιδίων που εκπέμπει ο πρώτος.
Προτείνουν να τηρείται η συνιστώμενη απόσταση με τον έναν δίπλα στον άλλο, ή έστω, σε διαγώνια θέση όταν ο ένας προηγείται. Σε περίπτωση ευθείας γραμμής, η ασφαλής απόσταση σε συνθήκες χαμηλού ανέμου, υπολογίστηκε στα 4-5 μέτρα για το περπάτημα, στα 10 για το τρέξιμο ή αργή ποδηλασία και στα 20 μέτρα για αθλητική ποδηλασία! Όταν κάποιος βρίσκεται σε κίνηση τα σταγονίδια που αφήνει με την αναπνοή, το φτάρνισμα ή τον βήχα μένουν πίσω του και αιωρούνται, με αποτέλεσμα αυτός που ακολουθεί να περνάει μέσα από το «σύννεφο» σωματιδίων και να εκτίθεται σε κίνδυνο.
Οι μελετητές των πανεπιστημίων KU Leuven (Φλάνδρα, Βέλγιο) και TU Eindhoven (Ολλανδία) έκαναν προσομοίωση αξιοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται κανονικά για τη βελτίωση απόδοσης των αθλητών. Τοποθέτησαν τα δίδυμα των αθλούμενων σε τρεις διαφορετικές θέσεις (ο ένας δίπλα από τον άλλο, ο ένας πίσω από τον άλλο σε γραμμή και διαγωνίως πίσω) και σε διαφορετικές αποστάσεις, και υπολόγισαν το βαθμό έκθεσής τους στα σταγονίδια.
Από τις προσομοιώσεις προκύπτει ότι η προτεινόμενη απόσταση του 1-2 μέτρων μεταξύ δύο αθλούμενων θεωρείται ασφαλής όταν αυτοί ασκούνται ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς τα σταγονίδια προσγειώνονται πίσω από το δίδυμο. Όταν βρίσκονται διαγώνια ο ένας πίσω στον άλλο ο κίνδυνος είναι μικρότερος, ενώ αυξάνεται σημαντικά όταν ο ένας ακολουθεί τον άλλο σε ευθεία γραμμή.
Επιδημιολόγος: Λιγότερα από 50 κρούσματα για δύο εβδομάδες για να αρθούν τα μέτρα
Τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού (lockdown) μπορούν να αρθούν σταδιακά, όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 την ημέρα για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο εβδομάδων, σύμφωνα με ένα Νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας. Ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», ότι η σταδιακή - όχι απότομη - άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει, όταν τα νέα διαγνωσμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 50 για περίπου 15 συνεχόμενες μέρες.
Η Νότια Κορέα έχει καταγράψει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία φορά ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα. Η χώρα είχε φθάσει την κορύφωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της στις 29 Φεβρουαρίου και έκτοτε κινείται πτωτικά, όμως ακόμη δεν έχει πετύχει κάτω από 50 κρούσματα τη μέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες. Γι' αυτό, όπως είπε ο δρ Τσο, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».
Οι τρεις μήνες του «εφιάλτη» σε ένα συγκλονιστικό βίντεο 8 λεπτών
Τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της Covid -19, ο Guardian επιχειρεί να καταγράψει σε ένα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών πώς έχουμε βιώσει όλο αυτό που συμβαίνει, με τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού, τον θάνατο σε live streaming μετάδοση αλλά και τους ευφάνταστους τρόπους που ο κόσμος ανέπτυξε τις άμυνές του για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα στην εποχή του «lockdown».
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr