Να χτίσει συμμαχίες μέσω κορονοϊού προσπαθεί η Τουρκία παριστάνοντας τον ευεργέτη
Αν και χτυπημένη η ίδια από την επιδημία του κορονοϊού, η Τουρκία του Ερντογάν σπεύδει να παράσχει βοήθεια σε Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιράν, Βαλκάνια καθώς και σε χώρες της Ασίας, στην προσπάθεια να ενισχύσει την τουρκική εικόνα στο εξωτερικό, όπως σημειώνει σε άρθρο της η γερμανική Handelsblatt🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μόλις πριν από ολίγες ημέρες, το γραφείο της τουρκικής προεδρίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με την αποστολή βοήθειας προς την Ισπανία και την Ιταλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δύο τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν την υλική βοήθεια προς τα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ με τις κυβερνήσεις σε Μαδρίτη και Ρώμη να ανταποκρίνονται ευχαριστώντας την τουρκική ηγεσία για τη συνδρομή της. «Όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο συχνά θα τείνουμε χείρα βοηθείας στους φίλους μας», δήλωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο Ερντογάν.
«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια αναδυόμενη χώρα όπως η Τουρκία βοηθά άλλα κράτη στην κρίση του κορονοϊού. Αυτό, όμως, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής», σημειώνει σε άρθρο του στη γερμανική Handelsblatt ο Οζάν Ντεμιρτζάν, ανταποκριτής από την Κωνσταντινούπολη.
«Ενώ η Ευρώπη συζητά για ευρω-ομόλογα και αλληλεγγύη προς άλλα κράτη-μέλη, κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν από καιρό τεντώσει τις διπλωματικές τους κεραίες και παρέχουν σε μεμονωμένες χώρες υλική βοήθεια. Αλλά δεν είναι μόνο οι μεγάλες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία. Ακόμη και τα μικρότερα έθνη θέλουν να ενισχύσουν την εικόνα τους σε περιόδους κρίσης», συνεχίζει ο Ντεμιρτζάν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «για τον Ερντογάν είναι ζωτικής σημασίας η βοήθεια να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας στο εξωτερικό χωρίς όμως να χάνονται ψήφοι στο εσωτερικό».
«Η Άγκυρα δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Αφρική, βοηθώντας χώρες όπως η Σομαλία που δεν βρίσκονται αναγκαστικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων οργανώσεων βοήθειας της Δύσης. Η Τουρκία χτίζει τζαμιά στα Βαλκάνια, την ώρα που η ΕΕ αγωνίζεται για να αυξήσει την επιρροή της. Στην Κίνα, η Τουρκία αναζητά τουρίστες και στη Νότια Αμερική ο Ερντογάν διατηρεί στενή επαφή με ομολόγους του, μερικούς από τους οποίους μποϊκοτάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει στο άρθρο του ο ανταποκριτής της γερμανικής Handelsblatt και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί και την πανδημία του κορονοϊού για να ενισχύσει την εικόνα της στο εξωτερικό διαμορφώνοντας τις βάσεις για νέες συμμαχίες.
«Η Τουρκία έχασε πρόσφατα ορισμένους διεθνείς συμμάχους. Το άνοιγμα των συνόρων για μετανάστες που ήθελαν να πάνε στην Ελλάδα ήταν το χειρότερο σημείο μιας σειράς διπλωματικών κλιμακώσεων της σχέσης με την ΕΕ. Τα πράγματα δεν πάνε καλά με τη Ρωσία λόγω των διαφορετικών απόψεων για τη Συρία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ΗΠΑ. Οι πολλές διπλωματικές κρίσεις με τους παλιούς φίλους έχουν απτές συνέπειες: η Τουρκία χρειάζεται συμμάχους», σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Handelsblatt. Και προσπαθεί να τους αποκτήσει, εκμεταλλευόμενη την κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία.
«Η βοήθεια της Τουρκίας προς την Ισπανία μπορεί να νοηθεί ως έκφραση ευχαριστίας. Αφότου αρκετοί εταίροι στο ΝΑΤΟ απομάκρυναν τους αντιαεροπορικούς τους πυραύλους που προστάτευαν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μόνο μία ισπανική συστοιχία Patriot σταθμεύει πλέον στην περιοχή. Η βοήθεια προς την Ιταλία καθοδηγείται από έναν στρατηγικό στόχο, καθώς πρόσφατα υπήρξε διαμάχη μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας. Πέρυσι, το ιταλικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως Γενοκτονία… Όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε ξανά στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε εμπάργκο όπλων κατά του εταίρου στο ΝΑΤΟ. Η εικόνα της Τουρκίας στην Ιταλία έχει έκτοτε υποστεί πλήγμα…
Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία έστειλε μάσκες και πλαστικά γάντια στην Κίνα. Τον περασμένο χρόνο, η Άγκυρα είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση του Πεκίνου για την κράτηση μουσουλμάνων Ουιγούρων σε καταυλισμούς… Στις αρχές Μαρτίου έγινε γνωστό ότι η Βουλγαρία και αργότερα η Ουγγαρία έλαβαν επίσης βοήθεια από την Τουρκία. Στις 17 Μαρτίου, όταν είχαν ήδη αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα στην Τουρκία, η Άγκυρα παρέδωσε υλικό στο ιδιαίτερα πληγέν Ιράν. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Erdogan υποσχέθηκε βοήθεια στον (σ.σ. Παλαιστίνιο) Μαχμούντ Αμπάς. Λίγο αργότερα, η Κολομβία έλαβε επίσης βοήθεια από την Άγκυρα, όπως και το Κόσοβο. Στις 29 Μαρτίου, ο τουρκο-ισλαμικός οργανισμός βοήθειας IHH βοήθησε ένα χωριό στις Φιλιππίνες, στο οποίο είχε επεκταθεί ο ιός. Αναφέρθηκε επίσης ότι και η Τυνησία ζήτησε βοήθεια από την Άγκυρα.»
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr