Κορονοϊός: Η πνευμονολόγος που εμψυχώνει την Ιταλία και τα δίδυμα που έφεραν ελπίδα στο Μπέργκαμο
Οι συγκλονιστικές ιστορίες ζωής και θανάτου που εξελίσσονται στα ιταλικά νοσοκομεία και η λίστα των 25 χωρών που μετρούν πάνω από 10 νεκρούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η αυθόρμητη αντίδραση μίας νεαρής πνευμονολόγου από το Sondalo (Sondrio) όχι πολύ μακριά από το Κόμο κατάφερε να συγκινήσει όλη την Ιταλία και να δώσει κουράγιο στους δοκιμαζόμενους πολίτες αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του. Η Σάρα Μπαρμπούτο μετά από εξαντλητικές βάρδιες στο νοσοκομείο, ατελείωτα ξενύχτια δίνει μαζί με τους συναδέλφους της μία άνιση μάχη. Τα περιστατικά έρχονται το ένα μετά το άλλο και ο κορονοϊός μοιάζει με λερναία ύδρα που πετάει κεφάλια από κρεβάτι σε κρεβάτι.
Οι ασθενείς από την πρώτη στιγμή που έχουν συμπτώματα και οδηγούνται στο νοσοκομείο μπαίνουν με κακή ψυχολογία. Δεν έχουν τη δύναμη να παλέψουν. Τρέμουν από το φόβο τους. Γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να επιβιώσουν δεν είναι με το μέρος τους. Η Σάρα βλέποντας πως μέρα με τη μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της...
«Θα βγούμε νικητές»
Πήρε έναν τηλεβόα, προγραμμάτισε τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας στο κινητό της και βγήκε έξω από το γραφείο της ώστε από τον διάδρομο να την ακούνε όλοι οι ασθενείς που με το οξυγόνο και την τεχνική υποστήριξη κάνουν τις πιο μαύρες σκέψεις της ζωής τους.
Η Σάρα μίλησε όσο πιο απλά μπορούσε. Απευθύνθηκε σε συναδέλφους και ασθενείς με αποφασιστικότητα και κουράγιο: «Τα πράγματα είναι για όλους μας δύσκολα αυτή τη στιγμή. Για όλους. Θα ήθελα να σας πω πως όλοι είμαστε μαζί και ενωμένοι. Οι οικογένειες μας είναι μακριά αλλά εμείς εδώ θα παλέψουμε δυνατά για να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη και να βγούμε νικητές», φώναξε προς τους ασθενείς η Σάρα και μόλις τελείωσε τα όσα είχε να πει πάτησε το play στο κινητό της όπου έπαιξε ο Εθνικός Υμνος. Οι συνάδελφοι της έκρυβαν τα δάκρυα τους πίσω από τις μάσκες. Και οι ίδιοι δεν βλέπουν "φως" αλλά ξέρουν πως πρέπει να παλέψουν μέχρι το τέλος. Ξέρουν πως η ανηφόρα είναι ακόμα μεγάλη.
«Δε μας άξιζε να ζήσουμε ανείπωτα σενάρια»
Λίγο αργότερα η Σάρα έγραψε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό της: «Είναι θλιβερές και πολύ δύσκολες μέρες, γιατί αυτό το καταραμένο COVID19 δεν παραιτείται καθόλου. Οι άρρωστοι άνθρωποι αυξάνονται, θέσεις στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν. Πρέπει να μιλήσουμε στους ασθενείς και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα να μιλήσουμε στους συγγενείς. Παίρνουμε σκληρές αποφάσεις κάθε μέρα. Ο ιός θα περάσει αλλά θα μας αφήσει πίσω τόσους ανθρώπους για να κλάψουμε. Αυτές τις δύσκολες μέρες ήμουν έτοιμη να πέσω στη θλίψη αλλά στη ζωή, όταν τα πράγματα πάνε στραβά (ακόμα χειρότερα δεδομένης της κατάστασης), το να παραιτηθείς είναι το εύκολο. Πρέπει να κάνεις περισσότερα γιατί μόνο κάνοντας τα πάντα πιο ελαφριά όλα θα βελτιωθούν. Ελπίζω τα καλύτερα για όλους τους ασθενείς. Ελπίζω τα καλύτερα για όλους εμάς τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που δε μας άξιζε να πάρουμε τέτοιες τρομερές αποφάσεις και να δούμε αυτά τα ανείπωτα σενάρια. Δεν έχει σημασία, αυτή είναι η ώρα ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε. Σημασία έχει να είμαστε δυνατοί, ίσως στο τέλος αυτής της εμπειρίας να κλάψουμε αλλά όλο αυτό να μας βγάλει νικητές».
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:
Κρατούν στο σπίτι τους νεκρούς
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας και ειδικά όσους βγαίνουν για τζόκινγκ και γυμναστική στα πάρκα αλλά τους ηλικιωμένους που - όπως και στην Ελλάδα - δεν πειθαρχούν. Ένα ακόμα μακάβριο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχές είναι η διαπίστωση πως πολλοί ηλικιωμένοι που νοσούν από τον κορονοϊό αποφεύγουν να το δηλώσουν ή να πάνε στα νοσοκομείο. Μένουν στο σπίτι και ενώ ξέρουν πως έχουν μία άνιση μάχη περιμένουν το τέλος τους.
«Ο κόσμος έχει απελπιστεί»
«Οι λόγοι είναι πολλοί και σύνθετοι. Ο κόσμος έχει απελπιστεί. Πιστεύει πλέον πως εάν νοσήσει θα πεθάνει. Αποφεύγει να πάει στα νοσοκομεία όπου πράγματι γίνεται το αδιαχώρητο» είπε αξιωματούχος της Περιφέρειας του Πιεμόντε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς και εδώ αλλά και στη Λομβαρδία αλλά και σε άλλες περιφέρειες υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένων που μέχρι την τελευταία στιγμή έμειναν στο σπίτι για να είναι μαζί με τους συγγενείς τους. Όμως τα πράγματα εδώ αρχίζουν και ξεφεύγουν διότι με αυτό τον τρόπο μολύνονται και άλλα μέλη της οικογένειας και επί πλέον δε μπορεί να γίνει η κηδεία του νεκρού καθώς χρειάζεται αναφορά από ανακριτή και ιατροδικαστή. Ολα αυτά δε μπορούν να γίνουν στο σπίτι και έτσι έχουμε περιπτώσεις που οι νεκροί μένουν για πολλές ώρες ίσως και μέρες στα σπίτια. Είναι τραγικό όλο αυτό αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».
Θλίψη στην Πάρμα για τον δόκτορ Τζιουζέπε
Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο της Πάρμα αλλά και στην τοπική κοινωνία άπαντες είναι σοκαρισμένοι από την απώλεια του δόκτορ Τζιουζέπε Φίντζι. Ο 62χρονος καθηγητής αγγειακών νόσων ήταν διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης και ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Έδωσε πολλές μάχες. Ηταν ο σούπερ ήρωας για τους συναδέλφους του...
Δυστυχώς νόσησε και μέσα σε μία εβδομάδα πέθανε σε ηλικία 62 ετών κλονίζοντας την ψυχολογία των συναδέλφων του. Είχε γράψει περισσότερες από 60 μελέτες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ήταν επίσης μέλος της Ιταλικής Εταιρείας Ιατρικής.
Τα δίδυμα έφεραν ζωή στο Μπέργκαμο
Στον αντίποδα και στο νοσοκομείο Πάπα Τζιοβάνι του Μπέργκαμο όπου είναι το επίκεντρο της επιδημίας και κάθε μέρα γράφονται συγκλονιστικές ιστορίες, η ζωή δίνει την σημάδια ανάκαμψης. Μέσα στο νοσοκομείο που έχει γεμίσει ασφυκτικά με εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό, μία νέα οικογένεια έφερε στο φως δίδυμα αγγελούδια.
Ο 38χρονος Ρομπέρτο και η 37χρονη Πασκουαλίνα κρατούν στην αγκαλιά τα δίδυμα που ήρθαν στη ζωή πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα το Σάββατο 14/3. «Εχουμε άλλο ένα παιδί, την 6χρονη Ρεμπέκα. Τώρα ήρθαν η Τζιόια και και η Σεσίλια. Είναι συγκλονιστικό. Από το ένα παράθυρο βλέπαμε τα φέρετρα και από το άλλο τον ήλιο. Μέσα σε αυτή το σκηνικό θανάτου νιώθουμε πως δίνουμε μία νότα αισιοδοξίας», είπαν οι δύο γονείς ωστόσο δεν έκρυψαν την ανησυχία τους μήπως η επιδημία επηρεάσει και τα νεογέννητα.
Στο 9% η θνησιμότητα στην Ιταλία
Στο μεταξύ, ήρθε και η ώρα των ανακοινώσεων. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο (20-21/3) έφυγαν από τη ζωή 793 άνθρωποι σε όλη την Ιταλία. Το νέο αρνητικό ρεκόρ προκάλεσε νέο παγκόσμιο σοκ αλλά και απεριόριστη συμπάθεια για το δράμα των γειτόνων μας. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τα κρούσματα καθώς ανέβηκε στο 9%. Δηλαδή από τους 53.578 που έχουν νοσήσει πέθαναν οι 4.825 σε ποσοστό 9%. Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η Αλγερία με 10,8%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα ήταν 4% και στην Ισπανία 5,4% ενώ αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η Γερμανία με 0,4% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 1,2% με τους ειδικούς να συνδυάζουν τους δείκτες με την ποιότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.
Μικρή αύξηση η Ελλάδα, εκτόξευση σε Τουρκία, Ισπανία
Στην Ελλάδα υπήρξε ανησυχητική αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας / κρουσμάτων στο 2,5% ωστόσο οι 13 νεκροί θεωρείται γενικά ένα μικρό νούμερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτόξευση νεκρών και κρουσμάτων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 100% καταγράφει η Τουρκία, ενώ εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στην Ισπανί .
* Τον συγκεκριμένο πίνακα με τις 25 χώρες που έχουν πάνω από 19 νεκρούς επιμελήθηκε ο Άγγελος Κυριακίδης για το ethnos.gr και είναι αποκαλυπτικά τα ποσοστά θανάτων (deaths) και κρουσμάτων (cases) σε συνδυασμό με τον πληθυσμό κάθε χώρας (population).
Μόνο 10 νεκρούς η Κίνα
Σε διάστημα δύο ημερών στην Κίνα πέθαναν 10 άνθρωποι από τον κορονοϊό, ενώ στο ίδιο διάστημα στην Ελλάδα πέθαναν 7 άνθρωποι. Στην Ιταλία τις τελευταίες 48 ώρες πέθαναν 1.420 άνθρωποι και στην Ισπανία 611.
Οι διαφορές σε 48 ώρες. Συγκρίνετε το τελευταίο πίνακα των θυμάτων στις 22/3 (πάνω) με τον αντίστοιχο πίνακα στις 19 Μαρτίου (κάτω):
* Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις σχετικά με την πανδημία στην ειδική ενότητα του ethnos.gr όπου υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις χώρες.
Βουλή: «Μάχη» Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη με τους αγρότες στους δρόμους
Τι δείχνουν οι τρείς τελευταίες δημοσκόπησεις: Τα μηνύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση- Πώς βλέπουν τον Τασούλα
Τι λέει η κυβέρνηση για την woke ατζέντα και πώς απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης
40+1 νέα προγράμματα σπουδών στο ΕΑΠ: Παράταση της προθεσμίας εγγραφών για τους υποψήφιους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr