Κορονοϊός: Κινέζοι γιατροί προειδοποιούν την Ευρώπη - Μην κάνετε τα ίδια λάθη με εμάς
Κομβικής σημασίας υπήρξε γι’ αυτούς η ελλιπής προστασία του ιατρικού προσωπικού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί ο κορονοϊός να ξεκίνησε από την Γουχάν, όμως πλέον οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα κρούσματα και τους θανάτους να υπερβαίνουν στο σύνολό τους - πλέον - εκείνους της Κίνας. Έτσι, γιατροί που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα στη Γουχάν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, καλώντας τους να μην κάνουν τα ίδια λάθη μ' εκείνους.
Κομβικής σημασίας υπήρξε γι’ αυτούς η ελλιπής προστασία του ιατρικού προσωπικού, η οποία οδήγησε σε επιμόλυνση μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών. Στη Γουχάν η μη κατανόηση της ασθένειας αρχικά και η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του ιού είχε ως αποτέλεσμα τη μόλυνση χιλιάδων ιατρών και νοσηλευτών την ώρα που περιέθαλπταν ασθενείς. Τουλάχιστον 46 εξ αυτών έχουν πεθάνει.
«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας κολλούν τον ιό κατά την καθημερινή τους εργασία και το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο κατά την πρώτη περίοδο στη Γουχάν», δήλωσε o Γου Ντονγκ, καθηγητής γαστροεντερολογίας στο Peking Union Medical College Hospital, ο οποίος βρίσκεται στη Γουχάν. «Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατευτεί», δήλωσε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού
Αυτή η πραγματικότητα δεν απέχει καθόλου από εκείνο που βιώνουν οι χώρες της Δύσης σε αυτή τη φάση. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία, οι χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη σε ιατρικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, την ώρα που το αυξανόμενο φορτίο ασθενών καταβάλλει γιατρούς και νοσηλευτές. Εντωμεταξύ, η εξαιρετικά μεταδοτική φύση του ιού αποτελεί ένδειξη πως μεταδίδεται με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσα από τα μάτια.
Ενδεικτικό είναι ότι στη Γουχάν, τα αυτιά, η μύτη, ο λαιμός και τα μάτια των γιατρών μολύνθηκαν με υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους στα ίδια νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο Ντου Μπιν, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Peking Union Medical College.
«Κάντε πολλά τεστ»
«Κάντε πολλά τεστ», δήλωσε ο Ντου. «Εκτός από τα τεστ, δεν έχω ιδέα πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα ύποπτα κρούσματα και πώς να θέσετε σε καραντίνα τις στενές επαφές».
Τα τεστ του κορονοϊού έχουν γίνει ένα βαρόμετρο ικανότητας για τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ευρεία δημόσια οργή για την αργή διενέργεια τεστ, ενώ κράτη από την Ινδονησία ως την Ινδία κατηγορούνται ότι δεν διενεργούν καθόλου. Η Νότια Κορέα, η οποία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ασία, έχει θέσει την επιδημία υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό μέσω της υποβολής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά στην εξέταση.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr