Κοροναϊός: Πέθανε ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γουχάν
Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, υπέκυψε σήμερα, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση. Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πρόκειται για τον δεύτερο εξέχοντα Κινέζο γιατρό που πεθαίνει από τον covid-19. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο πέθανε ο Λι Ουενλιάνγκ, ο γιατρός που πρώτος είχε ενημερώσει τις αρχές για τον νέο ιό, αρχικά χωρίς αποτέλεσμα. Όπως και με τον θάνατο του Λι, χθες Δευτέρα το βράδυ υπήρξε σύγχυση στους κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Λιου.
Αρχικά η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι ανήρτησε στο Διαδίκτυο ότι ο Λιου πέθανε. Λίγο αργότερα όμως, σε νέα ανάρτηση, έγραψε ότι είναι ακόμη ζωντανός. «Σύμφωνα με συγγενείς του Λιου, οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν», τόνιζε η επιτροπή στη δεύτερη ανάρτηση, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη λανθασμένη πληροφορία προήλθε από έναν καλό φίλο του Λιου που δεν γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις.
Η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας δεν έχει κάνει καμία άλλη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί από την κρατική τηλεόραση για τον θάνατο του γιατρού. Ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι 1.716 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό και έξι από αυτούς έχουν πεθάνει.
Ανω του 80% των κρουσμάτων δεν είναι σοβαρά
Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κοροναϊός SARS-COV-2, είναι σχετικά ήπια, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια, καθώς επίσης το ιατρικό προσωπικό, να κινδυνεύουν περισσότερο, όπως προκύπτει από την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη.
Η έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), που δημοσιεύθηκε στο Κινεζικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν».
Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.
- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.
- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
- Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.
Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.
Η Ιαπωνία ξεκινά δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV
Εξάλλου, η Ιαπωνία σχεδιάζει να δοκιμάσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενισχύει την απειλή για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κοροναϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό».
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιαπωνία έφτανε τα 520 τη Δευτέρα, περιλαμβανομένων 454 κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον covid-19 στην Ιαπωνία.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr