Βαριές σκιές στη Σύνοδο του G20
«Αγκάθια» ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ - Κίνας, η ρωσοουκρανική ένταση στην Κριµαία και η στυγερή δολοφονία του Σαουδάραβα δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ήταν Νοέµβριος του 2008, όταν οι ηγεσίες των 20 µεγαλύτερων οικονοµιών της υφηλίου παρακάθισαν στην πρώτη Σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον.
Ανατρέχοντας στις φωτογραφίες από εκείνη την πρώτη διάσκεψη κορυφής, αναγνωρίζει κανείς πρόσωπα γνωστά (Λούλα, Μπερλουσκόνι, Θαπατέρο, Μπράουν, Σαρκοζί, Στρος Καν, Κίρχνερ κ.ά.), τα περισσότερα από τα οποία, ωστόσο, έχουν πια αποµακρυνθεί από την πολιτική κατά τρόπο µάλλον… άδοξο – εάν όχι καταστροφικό.
Ακριβώς δέκα χρόνια µετά οι ηγεσίες της οµάδας του G20 προσέρχονται στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής για να πάρουν µέρος στην κατά σειρά 13η Σύνοδο Κορυφής της οµάδας, µε το πλαίσιο διεθνώς να έχει πια αλλάξει άρδην, υπό το βάρος σειράς οξυµένων ανταγωνισµών.
Ο «εµπορικός πόλεµος» ανάµεσα στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραµπ και στην Κίνα, που κυοφορείται εδώ και µήνες, η ρωσοουκρανική ένταση στην Κριµαία, η οποία αναζωπυρώθηκε µόλις πριν λίγα 24ωρα, αλλά και η στυγερή δολοφονία του Σαουδάραβα δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία κατηγορείται το καθεστώς του Ριάντ, έρχονται να ρίξουν βαριά τη σκιά τους πάνω από τις συνοµιλίες που εκκινούν σήµερα εν µέσω διαµαρτυριών στην πρωτεύουσα µιας χώρας «πληγωµένης» από το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο όπως είναι η Αργεντινή.
Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Αργεντινού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι έχει, πάντως, από την πλευρά της κάνει τα πάντα για να περιορίσει την πιθανότητα εντάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο κήρυξε τη σηµερινή ηµέρα… εθνική αργία και έβαλε χειρόφρενο σε όλες τις δηµόσιες συγκοινωνίες.
Η υπουργός Ασφαλείας Πατρίσια Μπούλριτς κάλεσε, µάλιστα, ανοιχτά τους κατοίκους της πρωτεύουσας «να φύγουν από την Πέµπτη για τριήµερο επειδή η κατάσταση στην πόλη πρόκειται να γίνει πολύ δύσκολη».
«Θα υπάρχουν πολλές ζώνες στις οποίες θα απαγορεύεται η πρόσβαση και τα µέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά» συνέχισε η υπουργός, προετοιµάζοντας το έδαφος και για µια κολοσσιαία επιχείρηση αστυνόµευσης, στο πλαίσιο της οποίας αναµένεται να κινητοποιηθούν περίπου 22.000 µέλη των σωµάτων ασφαλείας.
Με τον «στρατό» τους
Σηµειώνεται, βέβαια, ότι ξένοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάµεντ Μπιν Σαλµάν, καταφθάνουν στην Αργεντινή µε τους δικούς τους µικρούς «στρατούς»: ο µεν πρώτος συνοδεία συνολικά δέκα αεροσκαφών και ο δεύτερος συνοδεία έξι. Τ
α πνεύµατα στο Μπουένος Αϊρες είναι γενικώς τεταµένα, στον απόηχο των επεισοδίων που έλαβαν χώρα προ ηµερών, όταν οπαδοί της ποδοσφαιρικής οµάδας Ρίβερ Πλέιτ επιτέθηκαν στο λεωφορείο µε τους παίκτες της Μπόκα Τζούνιορς, ενώ πολλά ήταν τις τελευταίες ηµέρες και τα τηλεφωνήµατα για βόµβες σε δηµόσια κτίρια (µεταξύ άλλων και στην αµερικανική πρεσβεία).
Όλα υπό έλεγχο
Λαµβάνοντας υπόψη τα µέτρα ασφαλείας, η κατάσταση στους δρόµους της πρωτεύουσας το πιθανότερο είναι ότι θα παραµείνει υπό έλεγχο. Κανείς δεν µπορεί, ωστόσο, να εγγυηθεί το ίδιο και για την κατάσταση εντός της Συνόδου, καθώς οι εστίες της έντασης είναι πολλές µεταξύ των συµµετεχόντων, ειδικά στα µέτωπα Ηνωµένων Πολιτειών - Κίνας (λόγω εµπορικών δασµών), ΗΠΑ - Ρωσίας (λόγω Ουκρανίας), αλλά και Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας (λόγω της δολοφονίας Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη). Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σηµειωθεί ότι στη Σύνοδο του G20 πρόκειται να πάρει µέρος και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ως η πρώτη ηγέτις του Ηνωµένου Βασιλείου που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Αργεντινής έπειτα από δεκαετίες (από τον Πόλεµο των Φόκλαντ)
Τραμπ - Πούτιν δεν θα συναντηθούν
Όλα τα βλέµµατα αναµένεται να στραφούν στους συµβολισµούς των διµερών επαφών που πρόκειται να λάβουν χώρα στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Τραµπ, για παράδειγµα, είχε αφήσει να εννοηθεί προ ηµερών, µιλώντας στη «Washington Post», ότι ίσως να ακύρωνε τη συνάντηση που είχε προγραµµατίσει µε τον Πούτιν λόγω Ουκρανίας, πράγµα που τελικά συνέβη.
Ενώ µε ενδιαφέρον αναµένεται και η στάση που πρόκειται να κρατήσουν οι άλλοι 19 ηγέτες απέναντι στον Μοχάµεντ Μπιν Σαλµάν της Σαουδικής Αραβίας, τη στοχοποίηση του οποίου επιδιώκει η Αγκυρα, µε απώτερο στόχο να µπορέσει να εκβιάσει τις ΗΠΑ.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr