Αλβανία: 35 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Μάχη με το χρόνο, είχε προβλέψει 6,7 το ΑΠΘ
Χαραμάδα ζωής αναζητείται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στην Αλβανία - Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση η γειτονική χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Όσο περνά η ώρα, λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί στα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει στην αλβανική επικράτεια από τα 6,4 Ρίχτερ του Εγκέλαδου.
Ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία, την προσπάθεια των οποίων συνδράμει και η ελληνική αποστολή με δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ δεν θα σταματήσουν μέχρι να ανασυρθεί κι ο τελευταίος δηλωθείς αγνοούμενος.
Μέχρι στιγμής, ο θλιβερός αριθμός των χαμένων ζωών ανέρχεται στις 35, ενώ πάνω από 40 αγνοούνται. Οι εκατοντάδες τραυματίες έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της γείτονος, αλλά κι άλλων όμορων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου αλβανικού λαού.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Αλβανία από την περασμένη Τρίτη, δίνει μάχη με το χρόνο.
Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η ελληνική αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.
Το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019 η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Thumane. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του.
Η ελληνική αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους δύο γυναίκες και ένας άνδρας.
Η ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει επτά άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.
Η Γη σείεται συνεχώς
Διπλή ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε τα μεσάνυχτα με τους σεισμογράφους να καταγράφουν δονήσεις 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε διάστημα ενός λεπτού.
Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.
Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, μετά το κυρίως φαινόμενο των 6,4 Ρίχτερ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ερείπια, με την ελπίδα να είναι ακόμα ζωντανοί.
Το ΑΠΘ είχε δει το... κακό να έρχεται
Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είχε προβλέψει μεγάλο σεισμό 6,7 Ρίχτερ από το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία. Μιλώντας στο Open TV ο επικεφαλής της ομάδας «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Παυλίδης, τονίζει ότι η ομάδα του είχε μελετήσει όλα τα ρήγματα, για τον αγωγό TAP και είχε διαπιστώσει την έντονη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr