Ερντογάν: Θα ανοίξω τις πόρτες για τους πρόσφυγες αν δεν δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εάν η Άγκυρα, δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των προσφύγων, θα δράσει μόνη της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα για το Προσφυγικό έστειλε σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα ανοίξει τη στρόφιγγα, αν δεν τη στηρίξουν στο νέο προσφυγικό κύμα που είναι προ των πυλών της.
«Αυτό το ζήτημα μπορεί να μας οδηγήσει σε δρόμους ξεχωριστούς. Να το πω αυτό. Ποιοι είναι αυτοί οι ξεχωριστοί δρόμοι; Αν γίνει έγινε, αλλιώς κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε τις πόρτες μας. Θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις ανοίξουμε. Ή θα μας στηρίξετε ή αν δεν το κάνετε, συγνώμη αλλά μέχρι ως ένα σημείο θα σηκώσουμε αυτό το βάρος. Μόνο εμείς θα το σηκώνουμε αυτό το βάρος; Συγνώμη, αλλά δεν θα γίνουμε εμείς η αφορμή για την καταδίωξη αυτών των ανθρώπων. Άντε να δούμε, κοιτάξτε κι εσείς πως σηκώνεται αυτό το βάρος. Πρέπει να μοιραστούμε το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων, το λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε λάβει καμία στήριξη -ιδιαίτερα από την Ε.Ε.- αλλά ούτε και από τη διεθνή κοινότητα. Και για να την πάρουμε, τότε μπορεί να αναγκαστούμε να το κάνουμε (να ανοίξουμε τις πόρτες). Σας το δηλώνω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας αιχμές για τις χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, είπε ότι «εμείς δεν είμαστε σαν μερικές δυτικές χώρες που ανοίγουν τις πόρτες τους σε 50, 100, 200 άτομα, το αντίθετο μάλιστα. Κάποιοι βέβαια μας ευχαριστούν κ.λπ. κ.λπ. Το να ευχαριστείς και να μη στηρίζεις είναι ακόμη κι αυτό μεγάλη τιμή για εμάς. Αλλά εμείς μέχρι στιγμής έχουμε ξοδέψει 40 δισ. δολάρια και η Ε.Ε. δεν έχει στείλει τίποτα στον προϋπολογισμό μας. Πού τα στέλνει; Σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι μέσω της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ιδρύματος Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων, μας τα στέλνουν. Πόσα; Μέχρι τώρα λένε ότι έχουν στείλει 3 δις ευρώ. Αλλά εμείς ζούμε μία κατάσταση διαφορετική. Δεν κράτησαν το λόγο τους. Εμείς βέβαια και να δώσουν και να μη δώσουν θα συνεχίσουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε παράλληλα νέο τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ ότι μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη, αν δεν συνεργαστούν για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, θα λάβει μόνος του δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο προσφυγικό κύμα που έρχεται από το Ιντλίμπ της Συρίας. «Μίλησα με τον Τραμπ, τον Πούτιν τη Μέρκελ, τον Τζόνσον και τους είπα ‘ελάτε να συστήσουμε μία ζώνη ασφαλείας και να μεταφέρουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν στην Τουρκία εκεί, σε ασφαλή περιοχή’. Αν το κάναμε αυτό τότε εμείς ως Τουρκία θα ηρεμούσαμε. Είναι μία καλή πρόταση», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη διαβίωση των Σύρων προσφύγων που ζουν σήμερα στην Τουρκία και ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον στα 3 εκατ. 650 χιλιάδες.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε μάλιστα το Ιντλίμπ, που ελέγχει τώρα ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ, να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας που συζητά με τις ΗΠΑ, ώστε να μην αναγκαστούν έπειτα να χτυπήσουν την πόρτα της Τουρκίας. «Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο προσφυγικού κύματος εκατομμυρίων ανθρώπων και δεν μπορεί να παραμείνει θεατής της κατάστασης που επικρατεί στα ανατολικά του Ευφράτη. Όπως ανέφερα και προ ημερών, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε μόνοι μας ενεργό δράση για σύσταση ζώνης ασφαλείας στα ανατ. του Ευφράτη έως την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το ιδανικό θα ήταν να το κάνουμε με τους Αμερικανούς φίλους μας, αλλά αν δεν υπάρχει βάση για κάτι τέτοιο, εμείς έχουμε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μας και θα ξεκινήσουμε με τα δικά μας μέσα», διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στόχος του είναι – όπως ανέφερε- να εγκαταστήσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο από τους Σύρους πρόσφυγες σε μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος της γραμμής των 450 χιλιομέτρων συνόρων της Τουρκίας, κάτι που θα το θέσει αυτόν τον μήνα υπόψη και της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr