O Αμαζόνιος φλέγεται παρά την κινητοποίηση του στρατού και τις υποσχέσεις της G7
Όλα αυτά σε ένα δάσος που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι δασικές πυρκαγιές στην Αμαζονία συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο τις τελευταίες 24 ώρες, δεύτερη ημέρα αφότου ανέλαβε το έργο της κατάσβεσης ο στρατός της Βραζιλίας και παρά τη δέσμευση της Ομάδας των 7 (G7) να αποδεσμεύει κατεπειγόντως βοήθεια.
Στην Πολιτεία Ροντόνια, που συνορεύει με τη Βολιβία, η πόλη Πόρτο Βέλιου παρέμεινε και σήμερα Δευτέρα καλυμμένη από πυκνούς καπνούς.
Από την Κυριακή, ο στρατός έχει κινητοποιήσει δύο αεροσκάφη C-130 Hercules στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κατάσβεση. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί και δεκάδες πυροσβέστες στην περιοχή. Η Βραζιλία αποδέχτηκε και τη βοήθεια του Ισραήλ, το οποίο πρότεινε να στείλει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.
Μέχρι τώρα, επτά Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Στην Αμαζονία έχουν τη βάση τους 43.000 στρατιώτες, όμως είναι ασαφές προς το παρόν πόσοι έχουν αναπτυχθεί και με τι μέσα πολεμούν τις φλόγες.
Την Κυριακή, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) κατέγραψε 1.113 νέες εστίες στη Βραζιλία.
Εκτός από την ανάπτυξη του στρατού, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, υπό διεθνή πίεση εδώ και πολλές ημέρες, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος παραγωγών της Πολιτείας Παρά που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν μια "ημέρα φωτιάς" στις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Αντιμέτωπες με την επιδείνωση της κατάστασης σε ένα δάσος που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη, οι χώρες της G7 υποσχέθηκαν ότι θα αποδεσμεύσουν κατεπειγόντως 20 εκατομμύρια δολάρια για να στείλουν πυροσβεστικά αεροσκάφη. "Οι χώρες του Αμαζονίου χρειάζονται κατεπειγόντως ομάδες πυροσβεστών και ειδικά αεροσκάφη", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που ήταν προσκεκλημένος στη σύνοδο του Μπιαρίτς.
Στη Βολιβία, όπου από τον Μάιο έχουν γίνει στάχτη πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια στα σύνορα με τη Βραζιλία και την Παραγουάη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να νοικιάσει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από μια αμερικανική εταιρεία για να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.
Η G7 ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο για την αναδάσωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα δώσει 10 εκατομμύρια λίγες για τον σκοπό αυτόν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ήταν παρών στο Μπιαρίτς, άσκησε πιέσεις στη διεθνή κοινότητα "να κινητοποιήσει περισσότερα μέσα" για να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να καταστήσει το θέμα προτεραιότητα για την G7, διερωτήθηκε αν θα ήταν σκόπιμο να χορηγηθεί διεθνές καθεστώς στο δάσος του Αμαζονίου, για την περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών της περιοχής λάβουν αποβάσεις επιζήμιες για τον πλανήτη. Επρόκειτο για μια σαφή αναφορά στον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Γάλλο ομόλογό του ότι εμφορείται από "αποικιοκρατικές" αντιλήψεις.
"Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ένας πρόεδρος, ο Μακρόν, εξαπολύει άτοπες, ασύδοτες επιθέσεις εναντίον της Αμαζονίας, ούτε ότι συγκαλύπτει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας «συμμαχίας» των χωρών της G7 για να «σώσει» την Αμαζονία, σαν να επρόκειτο για αποικία", έγραψε στο Twitter ο Μπολσονάρου. "Ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία της χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, είναι το ελάχιστον που μπορούμε να περιμένουμε από έναν πολιτισμένο κόσμο", πρόσθεσε.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr