Έρευνα: «Κόλαση» η Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Η κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται άμεσα για το σαρωτικό κύμα καύσωνα που μετέτρεψε την Ευρώπη σε κόλαση μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας ερευνητών.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι άμεσα υπεύθυνη για το εκτεταμένο και πολυήμερο κύμα καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούλιο και μετέτρεψε σε κόλαση επί Γης το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με υπολογισμούς ερευνητών.
Από τη σχετική έρευνα που έκαναν επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οργανισμών, προκύπτει ότι ο καύσωνας που έσπασε όλα τα ρεκόρ και έβαλε στον φούρνο την ευρωπαϊκή ήπειρο τον Ιούλιο ήταν ένα φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια, το οποίο όμως έγινε 100 φορές πιο πιθανό εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της διεθνούς ομάδας που συστήθηκε ειδικά για το θέμα, προκύπτει ότι αν και το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρέασε την κατάσταση στην Ευρώπη, ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην τριήμερη “κόλαση” ήταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από εξατμίσεις αυτοκινήτων, καμινάδες των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δασικές πυρκαγιές και άλλες τέτοιες πηγές που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα επάνω στον πλανήτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, ανεξαρτήτως τοποθεσίας η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του φαινομένου θα ήταν από 1,5 μέχρι 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη χωρίς την κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά σε κάθε τοποθεσία ξεχωριστά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στην Γαλλία και την Ολλανδία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα το θερμόμετρο να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα κατά τουλάχιστον 10 φορές. Το μέγιστο όριο στην αύξηση της συγκεκριμένης πιθανότητας φτάνει σύμφωνα με τους ερευνητές μέχρι και τις 100 φορές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα να σημειωθεί καύσωνας και το ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου (που επετεύχθη στις 25 Ιουλίου) κατά δύο έως τρεις φορές.
Σημειώνεται ότι η διεθνής ομάδα των ειδικών κατέληξε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα κάνοντας συγκριτική έρευνα δύο διαφορετικών μοντέλων στα οποία τη μια φορά έλειπε η μεταβλητή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και την άλλη συνυπολογιζόταν. Το μοντέλο στο οποίο συνυπολογιζόταν περιέγραψε ακριβώς την εξέλιξη των γεγονότων ή αλλιώς τον... δρόμο προς την κόλαση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ο φετινός Ιούλιος σε ολόκληρη την Γη έφτασε και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε το ρεκόρ του θερμότερου μήνα. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια κατάταξη ακολούθησε τον θερμότερο Ιούνιο στα χρονικά της ανθρωπότητας. Ο ίδιος Οργανισμός εκτιμά ότι η πενταετία 2015-2019 είναι η θερμότερη στα χρονικά, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τότε το ιστορικό ρεκόρ θα σπάσει εξαιρετικά σύντομα με μεγαλύτερους καύσωνες.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr