Ρωσία: Ξεκινά το ταξίδι του το νέο υπερσύγχρονο πυρηνικό παγοθραυστικό
Στόχος της Ρωσίας είναι ώστε να εκμεταλλευτεί την εμπορική αξία της αυξημένης κίνησης που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ένα νέο υπερσύγχρονο πυρηνικό παγοθραυστικό εγκαινίασε η Ρωσία με στόχο να κάνει δυνατή τη διέλευση των πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το «Ural» έχει πλήρωμα 75 ατόμων και μπορεί να σπάσει πάγο πάχους τριών μέτρων.
Οπως αναφέρει η Telegraph, το τεράστιο παγοθραυστικό ξεκίνησε το ταξίδι του το Σάββατο (25/5), από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό το Βλαδιβοστόκ. Θα ακολουθήσουν έως το 2022, ακόμα δύο τέτοια πυρηνικά πλοία, το «Arktika» και το «Sibir».
Τα τρια νέα παγοθραυστικά, που θα είναι τα πιο ισχυρά και προηγμένα στον κόσμο, συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο των νέων υποδομών που κατασκευάζει η Ρωσία σε νέα και ήδη υπάρχοντα λιμάνια της στην Αρκτική, ώστε να εκμεταλλευτεί την εμπορική τους αξία ενόψει της αυξημένης κίνησης που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα.
«Το Ural και τα δύο αδελφικά του πλοία είναι κλειδιά στο στρατηγικό μας εγχείρημα να κρατήσουμε ανοικτό το Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα όλο τον χρόνο», εξήγησε ο Αλεξέι Λίκατσεφ, διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα μεγαλώσει τον στόλο των παγοθραυστικών της με στόχο να αυξήσει την εμπορική κυκλοφορία στις ακτές του Αρκτικού Κύκλου.
Το όλο εγχείρημα είναι μέρος της «μάχης» ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Νορβηγία και της Κίνας, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα βόρεια παγωμένα περάσματα.
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έως το 2035, η Ρωσία θα έχει τουλάχιστον 13 υπερύσγχρονα παγοθραυστικά, εννέα από τα οποία θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια.
Η Μόσχα ελπίζει ότι η θαλάσσια οδός από το Μούρμανσκ μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό, κοντά στην Αλάσκα, θα χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα στο μέλλον, καθώς θα μειώσει τον χρόνο μεταφοράς από την Ασία στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία, ο Αρκτικός Κύκλος διαθέτει το 22% των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr