Χούι Πίντο: O Πορτογάλος χάκερ που «ξεγύμνωσε» το ποδόσφαιρο
Βραβεύτηκε από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ βρίσκεται στη φυλακή για τις αποκαλύψεις του.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι αποκαλύψεις του οδήγησαν σε διώξεις και πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον ορισμένων από τα πιο διάσημα ονόματα του ποδοσφαίρου. Εξαιτίας του, για παράδειγμα, μάθαμε για τις καταγγελίες σε βάρος του Κριστιάνο Ρονάλντο για βιασμό, αλλά και το αληθινό συμβόλαιο του Λίονελ Μέσι. Όπως επίσης και αρκετά άλλα, όπως τα μυστικά σχέδια για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας κόντρα στο Τσάμπιονς Λιγκ και για στοιχεία ότι η Μπενφίκα επηρέαζε διαιτητές στην Πορτογαλία.
Ο Χούι Πίντο (Rui Pinto) είναι ένας από τους βραβευθέντες από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα βραβεία για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) και δημοσιογράφους. Πρόκειται για τον φερόμενο ως χάκερ που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks. Ο ίδιος δεν κατάφερε να παρευρεθεί στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο του, αφού είναι κρατούμενος στην Πορτογαλία αναμένοντας να δικαστεί.
Κραυγή αγωνίας από τη φυλακή
Τον εκπροσώπησε ο Αντουάν Ντελτούρ, που -μαζί με τον Ραφαέλ Αλέ- είχε διωχθεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου των LuxLeaks. Ο Ντελτούρ ανέγνωσε επιστολή του Πίντο, στην οποία τόνιζε: «Οι πορτογαλικές αρχές θέλουν να με ενοχοποιήσουν για τα Football Leaks. Φοβάμαι ότι δεν θα έχω μια δίκαιη δίκη. Η κράτησή μου επιβεβαιώνει τους φόβους μου. Ότι έκανα το έκανα για το καλό των συνανθρώπων μου». Μια κραυγή αγωνίας από τη φυλακή…
Μέσω της ιστοσελίδας του από τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Πίντο άρχισε να αποκαλύπτει την «κρυφή πλευρά του ποδοσφαίρου», όπως ανέφερε. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως στάθηκαν αφορμή για πολλές νομικές εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο ίδιος φέρεται να είχε εμπλακεί και με το χακάρισμα σε τράπεζα των νησιών Κέιμαν. Συνελήφθη στην Ουγγαρία όπου έκανε Εράσμους. «Πρόκειται για έναν Πορτογάλο ο οποίος αγαπά το ποδόσφαιρο και λόγω της αηδίας που ένιωσε από τις πρακτικές που εφαρμόζονται θέλησε να τις αποκαλύψει στον κόσμο», είπαν οι δικηγόροι του.
«O Πίντο διώχθηκε όπως και εγώ γιατί αποκάλυψε πολύτιμες πληροφορίες που αφορούσαν το κοινό και είχαν επίπτωση στην καθημερινή ζωή τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που του συνέβη και έχει την απόλυτη υποστήριξή μου. Ελπίζω ότι θα απελευθερωθεί σύντομα», σχολίασε ο Αντουάν Ντελτούρ παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Το βραβείο
Πέρα από τον Πίντο, το βραβείο απονεμήθηκε και στον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και στην Γιασμίν Μοταργέμι, πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Nestle.
«Πριν από ένα χρόνο όταν δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει ένα βραβείο για δημοσιογράφους. Καθώς φοβόμαστε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, εμείς σαν Ευρωπαϊκή Αριστερά δημιουργήσαμε αυτό το βραβείο, που με περηφάνια απονέμουμε σήμερα για δεύτερη φορά. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το βραβείο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικά παιχνίδια και ότι θα δίνεται πραγματικά στους ανθρώπους που παίρνουν το ρίσκο και λένε την αλήθεια», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου.
Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν ο Στ.Κούλογλου, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρμπάν, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση της UBS, Στεφανί Ζιμπώ, και η Σουελέτ Ντρέιφους, δημοσιογράφος.
«Είμαστε αυτοί που επιβίωσαν. Χωρίς τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος η διαφθορά θα κέρδιζε. Η άγνοια σκοτώνει. Ο Ασάνζ είχε πει το 2016 δεν είμαι έτοιμος να ξεχάσω ούτε και να συγχωρήσω. Όσο ο Ασάνζ είναι κρατούμενος κανείς μας δεν είναι ελεύθερος», είπε η Στεφανί Ζιμπώ.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρέστη και ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, γιος της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου. «Αυτό το βραβείο εμπεριέχει όλα όσα εκπροσωπούσε η μητέρα μου. Την μάχη για ότι είναι σωστό, τη μάχη ενάντια σε ότι είναι άδικο. Αυτοί που βραβεύονται σήμερα έχουν τα ίδια πιστεύω με την μητέρα μου. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε όλοι ώστε αυτοί που μάχονται για την αλήθεια δεν θα καταλήξουν με τον ίδιο τρόπο», τόνισε.
Ασφάλεια τροφίμων
Η Γιασμίν Μοταργέμι, πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Nestle και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε το διατροφικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν η εταιρεία, επίσης βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.
«Σήμερα ο ήλιος έλαμψε στην ζωή μου. Είναι μια μέρα ελπίδας. Ύστερα από σχεδόν 14 χρόνια άγχους και δικαστικών αναμετρήσεων έλαβα πριν από ένα μήνα ένα email με χαρμόσυνα νέα. Ότι είμαι υποψήφια για αυτό το βραβείο, που δίνεται στο όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια», δήλωσε η ίδια κατά την βράβευσή της στο Στρασβούργο. «Ελπίζω η βράβευσή μου να δώσει το θάρρος σε εργαζόμενους στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων αλλά και άλλων κλάδων να παλέψουν για την εφαρμογή ηθικών και σωστών πρακτικών στην δουλειά τους».
Είναι σωστό να σιωπούμε;
Στην εκδήλωση ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, το οποίο είχε ετοιμάσει εκείνος λίγες μόνο μέρες πριν την σύλληψή του στο Λονδίνο. Στο μήνυμα αποκάλυπτε πως ο Ισημερινός ετοιμαζόταν να παραβιάσει το άσυλο που του είχε χορηγήσει και προετοίμαζε το έδαφος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Το βραβείο παρέλαβε εξ ονόματός του η νομπελίστρια Ειρήνης Μαρέντ Μαγκουάιρ. «Είναι υπέρτατη τιμή για μένα να είμαι εδώ και να παραλάβω το βραβείο για τον φίλο μου και ιδρυτή των wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: είναι σωστό ή λάθος να μένουμε σιωπηλοί; Ο Ασάνζ έκανε αυτή την ερώτηση και απάντησε πως δεν μπορεί να μείνει άπραγος απέναντι στις πολιτικές που δολοφονούν αμάχους στα σπίτια τους. Ο Ασάνζ και η ιστορία του θα λέγεται για καιρό αφότου πολλοί από εμάς θα έχουμε σβήσει», είπε η ίδια.
«Τα δυτικά ΜΜΕ δαιμονοποίησαν τον Ασάνζ. Και ντρέπομαι για αυτό. Τι ΜΜΕ έχουμε; Τι κόσμο δημιουργούμε για τα παιδιά μας; Πρέπει να απαιτήσουμε ο Ασάνζ να αφεθεί αμέσως ελεύθερος», συμπλήρωσε.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr