Financial Times: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά παρουσιάζει εμπόδιο της τελευταίας στιγμής
Την ίδια ώρα που από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη γίνεται λόγος για αντίστροφη μέτρηση στις υπογραφές μεταξύ των δύο χωρών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπόδιο της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τους Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουκρανία προσπάθησε να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο, αλλά η συμφωνία ενδέχεται ακόμη να υπογραφεί εάν το Κίεβο επιστρέψει στους αρχικούς όρους.
Ωστόσο, η Ουκρανία τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να υπογραφεί πριν την επικύρωση από το κοινοβούλιο.
Αντίστροφη μέτρηση για τις υπογραφές
Λίγο νωρίτερα σήμερα, Reuters και Bloomberg μετέδωσαν ότι ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπογράψουν τη συμφωνία εντός των επόμενων 24 ωρών, αφού καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες, δήλωσε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ. Όπως είπε, η επανασχεδιασμένη συμφωνία έχει εξελιχθεί σε μια "πραγματική συμφωνία εταιρικής σχέσης", η οποία θα μπορούσε να ενσωματώσει μελλοντική αμερικανική βοήθεια στο συνολικό ταμείο συνεισφορών.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά δεν διευκρινίζει αν η Ουάσινγκτον θα επωφεληθεί
Η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα, δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, αλλά δεν παραχωρεί αυτόματα στην Ουάσινγκτον μερίδιο του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας ή κάποια από τις υποδομές φυσικού αερίου της, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού αμερικανο-ουκρανικού ταμείου για την ανασυγκρότηση, το οποίο θα λαμβάνει το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων που θα εισρέουν στο ουκρανικό κράτος από τις νέες άδειες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην Ουκρανία.
Αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα προσμετράται στην αμερικανική συνεισφορά στο κοινό ταμείο. Ωστόσο το σχέδιο δεν διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου, ποιος ωφελείται , ή ποιος ελέγχει τις αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες οντότητες που θα ορίσουν, θα έχουν προνομιακή – αλλά όχι αποκλειστική – πρόσβαση στις νέες άδειες, εγκρίσεις και επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των φυσικών πόρων της Ουκρανίας.
Οι προηγούμενες προσεγγίσεις της συμφωνίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι θα περιελάμβανε τις υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας, που συνιστούν ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της, είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πηγές με γνώση του θέματος. Οι υποδομές φυσικού αερίου δεν καλύπτονται από το σχέδιο που είδε το Reuters σήμερα.
Οι προηγούμενες προσεγγίσεις ανέφεραν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανώνται τα έσοδα του κοινού ταμείου και, ως εκ τούτου, θα μπορούν να έχουν δικαιώματα και κέρδη από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, ανέφεραν προηγουμένως οι πηγές. Ωστόσο, αυτό απουσίαζε από το σχέδιο συμφωνίας που είδε το Reuters και το οποίο επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να μείνει έξω από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν και πώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο
Ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Καθηγητής οικονομικών αναλύει στο ethnos.gr
Οι πρώτες «πασοκικές» σειρές στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, το αφήγημα Μητσοτάκη για ένα νέο 2015, ο δραστήριος Δούκας και το τέλος των ΕΣΠΑ από το ΕΚΚΟΜΕΔ
Πέντε συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» ακροατήριο - Τι είπε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr