«Ρήγμα» ΗΠΑ-Ευρώπης για την Ουκρανία: Ανυποχώρητη η πλευρά Τραμπ - Επέμβαση Μακρόν για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο (16/2) οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία Γεραπετρίτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια συνάντηση κορυφής τη Δευτέρα (17/2) στο Παρίσι, γνωστοποίησε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, καθώς οι διπλωματικές κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία ανησυχούν την Ευρώπη.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ "θα παραστεί σε μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας", δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο X.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας, συγκαλεί άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μόναχο
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας θα συγκαλέσει αύριο, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι παρόντες στο Μόναχο για να γίνει απολογισμός των τελευταίων επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης» και ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».
Παρών και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα συμμετάσχει αύριο, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 8:30 π.μ., στην έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ζελένσκι: Καλεί για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού που θα αποτρέπει τη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση σήμερα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιη για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και πως για να λάβει τον σεβασμό της Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποκτήσει έναν ισχυρό στρατό.
Είπε επίσης πως η Ουκρανία δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία που θα γίνει πίσω από την πλάτη της και προέβλεψε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει να έχει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο της νίκης στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο "όχι ως έναν ηγέτη που απολαμβάνει σεβασμού αλλά ως ένα στήριγμα [prop] στη δική του παράσταση".
Σε μια φλογερή ομιλία στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ζελένσκι είπε πως η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς την προηγουμένη κατέστησε σαφές πως η σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζει.
"Ας είμαστε ειλικρινείς -- τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Αμερική να πει όχι στην Ευρώπη σε θέματα που την απειλούν", είπε ο Ζελέσνκι, καθώς ο πόλεμος που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην χώρα του θα μπει σύντομα στον τέταρτο χρόνο.
"Πολλοί, πολλοί ηγέτες έχουν μιλήσει για (μια) Ευρώπη που χρειάζεται τους δικούς της στρατιωτικούς και τον δικό της στρατό. Έναν στρατό της Ευρώπης. Και πραγματικά πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης".
Είπε πως ένας ευρωπαϊκός στρατός --που θα περιελάμβανε την Ουκρανία-- χρειάζεται ώστε "το μέλλον (της ηπείρου) να εξαρτάται μόνο από τους Ευρωπαίους -- και οι αποφάσεις για τους Ευρωπαίους να λαμβάνονται στην Ευρώπη".
Συνέχισε: "Χρειάζεται η Αμερική την Ευρώπη ως αγορά; Ναι. Αλλά (τη χρειάζεται) ως σύμμαχο; Για να είναι η απάντηση 'ναι", η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία φωνή, όχι δώδεκα διαφορετικές".
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες πως περιμένουν από την Ευρώπη να αναλάβει την πρωταρχική ευθύνη για την άμυνά της, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα άλλες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια των συνόρων και η αντιμετώπιση της Κίνας.
Έχουν επίσης πει, ωστόσο, πως παραμένουν δεσμευμένοι στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
"Η Αμερική χρειάζεται να δει πού κατευθύνεται η Ευρώπη", είπε ο Ζελένσκι, "και αυτή η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα πρέπει να είναι απλώς πολλά υποσχόμενη, θα πρέπει να κάνει την Αμερική να θέλει να σταθεί πλάι σε μια ισχυρή Ευρώπη".
Ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως μαζί τους και ανακοινώνοντας άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι είπε στη διάσκεψη ότι πιστεύει πως θα ήταν "επικίνδυνο" να συναντηθεί ο Τραμπ με τον Πούτιν προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Τραμπ.
Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως θέλει τον σχεδιασμό μιας κοινής στρατηγικής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πριν από οποιαδήποτε συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει μέχρι τώρα την εντύπωση σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους ότι κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν εις βάρος της Ουκρανίας προτού να ξεκινήσουν οιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, αν και δηλώσεις από ορισμένους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει σύγχυση.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι χώρες τους μπορεί να είναι οι επόμενες που θα αντιμετωπίσουν ρωσική επίθεση.
"Αν αυτός ο πόλεμος (Ουκρανίας-Ρωσίας) τελειώσει με τον λάθος τρόπο, εκείνος (ο Πούτιν) θα έχει πλεόνασμα δοκιμασμένων στη μάχη στρατιωτών που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το να σκοτώνουν και να διαγουμίζουν", είπε, επικαλούμενος αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στείλει στρατεύματα στη στενή σύμμαχό της Λευκορωσία, που συνορεύει επίσης με την Ουκρανία, το ερχόμενο καλοκαίρι.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στον στρατιωτικό τομέα κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όμως κυβερνήσεις απορρίπτουν μέχρι τώρα εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η άμυνα είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η οικοδόμηση στρατιωτικής ισχύος της Ευρώπης θα ήταν κάτι καλό όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την οικονομία της ηπείρου. "Δεν πρόκειται απλώς για αποθήκευση όπλων, πρόκειται για δουλειές, τεχνολογική ηγεσία και οικονομικές τάσεις για την Ευρώπη".
«Είναι η ώρα της αλήθειας: Ή με τον ελεύθερο κόσμο ή με τους εχθρούς του», δήλωσε η υπ. Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ
Η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να πολεμήσει τους εχθρούς της δημοκρατίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, απαντώντας στην κριτική του αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και έκανε λόγο για «ώρα της αλήθειας» για όλους, οι οποίοι «θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι με τον ελεύθερο κόσμο ή με αυτούς που τον πολεμούν».
Ως πολιτικός έχω δώσει όρκο να προστατεύω την δημοκρατία, όχι μόνο από τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς εχθρούς της και, αν οι ακροδεξιές ή ισλαμιστικές δομές καλούν σε αγώνα κατά της δημοκρατίας μας, η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τις πολεμήσει εκ των έσω», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή είναι η Ρωσία του Πούτιν, διότι κήρυξε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή μας ειρήνη και δημοκρατία». Χθες ο κ. Βανς από το ίδιο βήμα άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι ο εχθρός της δεν είναι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, αλλά το γεγονός ότι η ίδια έχει απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές που μοιράζονται και οι ΗΠΑ, «με λογοκρισία και σοβιετικές πρακτικές».
«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Θα πρέπει όλοι να αποφασίσουν αν είναι στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου ή στο πλευρό εκείνων οι οποίοι πολεμούν εναντίον του», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει και θα κάνει περισσότερα, αλλά είναι καλύτερα να είμαστε ενωμένοι». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να συνεχίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος που κάναμε π.χ. εμείς όταν δεν ακούσαμε την Πολωνία για τον αγωγό Nord Stream 2».
Η κυρία Μπέρμποκ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παράδοσης συστήματος Taurus στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι έχει δει με τα μάτια της στην Ουκρανία την ζημιά που κάνουν οι πύραυλοι από την Ρωσία, οι οποίοι, όπως είπε «θα πρέπει να καταρρίπτονται πριν χτυπήσουν π.χ. ένα νοσοκομείο παίδων» και κατηγόρησε την Ρωσία ότι δεν επιτίθεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον όλης της Ευρώπης, παρεμβαίνοντας και στις γερμανικές εκλογές. Περιέγραψε μάλιστα και την στήριξη στην ακροδεξιά ως ένα κομμάτι αυτού του υβριδικού πολέμου της Μόσχας.
Τα νέα δεδομένα στον πόλεμο μετά την κατάπαυση στη Μαύρη Θάλασσα - Οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και οι δεσμεύσεις Μόσχας-Κιέβου
Στον «πάγο» οι μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ – Ντιρεκτίβα για άμεσες αλλαγές σε «Επείγοντα», κτιριακές υποδομές και ψηφιακά
Αποκαλυπτήρια σήμερα για την αύξηση του κατώτατου μισθού - Ποια άλλα θέματα θα συζητηθούν στο υπουργικό
Το νέο τηλεοπτικό «εμπάργκο» στον Άδωνι, η… ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου με τις διαρροές και οι αγορές μαμούθ στη Mήλο και αλλού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr