Στη Γροιλανδία τα βλέμματα της Ε.Ε: Η μάχη με τον Τραμπ - Φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο επίκεντρο
Ο νέος πλανητάρχης ισχυρίζεται ότι οι βλέψεις του αφορούν μόνο την αποτροπή των ρωσικών φιλοδοξιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Γροιλανδία δείχνει να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία της ευρύτερης Αρκτικής και των τεράστιων ορυκτών πόρων της και των βασικών υδάτινων οδών της έχει ενταθεί, με αποκορύφωμα, αυτή την εβδομάδα, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προτείνει στρατιωτική δράση για την κατάληψη της Γροιλανδίας.
Ο Τραμπ βλέπει επεκτατικές βλέψεις των Ρώσων στην περιοχή
Ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το «κόλπο» της Γροιλανδίας αφορά ευρύτερες γεωπολιτικές δυναμικές, καθώς «οι ΗΠΑ βλέπουν μια όλο και πιο πολεμοχαρή Ρωσία ως αντίπαλο για την κυριαρχία στην Αρκτική.»
Αυτό δεν αφορά μόνο τη Γροιλανδία. Πρόκειται για την Αρκτική. Έχουμε τη Ρωσία που προσπαθεί να γίνει βασιλιάς... Πρόκειται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι η εθνική μας ασφάλεια. Είναι κρίσιμα ορυκτά», δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News ο Μάικ Γουόλτς, ο εκλεκτός του Τραμπ για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.
Άλλες χώρες της Αρκτικής παρακολουθούν με προσοχή, όπως η Νορβηγία με τα νησιά Σβάλμπαρντ στον παγωμένο μακρινό βορρά, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ιμπεριαλιστικό βλέμμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, απέρριψε την Πέμπτη κάθε ανησυχία σχετικά με την πιθανή ευπάθεια του αρχιπελάγους. «Το Σβάλμπαρντ είναι η Νορβηγία και το Σβάλμπαρντ είναι ασφαλές», δήλωσε ο Store στη νορβηγική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία NRK.
Όμως το Σβάλμπαρντ - που φιλοξενεί περισσότερες πολικές αρκούδες από ό,τι κατοίκους - βρίσκεται κατά μήκος μιας θαλάσσιας διαδρομής που πρέπει να περάσει ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας για να φτάσει στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθιστώντας το στρατηγικά σημαντικό για τη Μόσχα, παρόλο που κατέχει ήδη περισσότερα εδάφη της Αρκτικής από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αρκετοί οικισμοί στο Σβάλμπαρντ, όπου ζουν περίπου 2.500 άνθρωποι, κατοικούνται από Ρώσους, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, οι οποίοι ζουν κυρίως στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Μπάρεντσμπουργκ. Το νησί φιλοξενεί επίσης την Pyramiden, μια εγκαταλελειμμένη πόλη εξόρυξης άνθρακα, όπου ένα άγαλμα του Λένιν δεσπόζει πάνω από την κεντρική πλατεία.
Η Συνθήκη του Σβάλμπαρντ, που υπογράφηκε το 1920, παραχωρεί στη Νορβηγία την κυριαρχία του αρχιπελάγους, αλλά επιτρέπει σε όλα τα άλλα υπογράφοντα μέρη να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς του πόρους, στα οποία σήμερα περιλαμβάνονται 48 μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, μόνο η Ρωσία και η Νορβηγία κάνουν σήμερα χρήση αυτού του δικαιώματος. Το Σβάλμπαρντ είναι επίσης αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ζώνη χωρίς βίζα χάρη στη συνθήκη, ενώ προσελκύει κυρίως ερευνητές και τουρίστες. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους εργάζονται στη βιομηχανία εξόρυξης.
Οι εντάσεις έχουν φουσκώσει
Το 2022, όταν η Νορβηγία άρχισε να μπλοκάρει τα ρωσικά πλοία που κατευθύνονταν στο Μπάρεντσμπουργκ για να συμμορφωθεί με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, το Κρεμλίνο φρίκαρε και κατηγόρησε τη Νορβηγία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 2024, η Ρωσία εγκατέστησε προκλητικά σοβιετικές σημαίες στις πόλεις Μπάρεντσμπουργκ και Πιράμιντεν που έχουν εγκατασταθεί από Ρώσους και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα νέο επιστημονικό κέντρο για την πολική έρευνα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Γροιλανδία.
«Η Αρκτική είναι μια ζώνη των εθνικών μας συμφερόντων, των στρατηγικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. «Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας στην αρκτική ζώνη».
Απρόβλεπτες συνέπειες
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με την εμμονή του Τραμπ στην κατάληψη της Γροιλανδίας είναι η πιθανή έμπνευση που θα μπορούσε να δώσει σε αντίπαλες δυνάμεις να αρχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο ιμπεριαλιστικό τρόπο, προειδοποίησαν παρατηρητές της Αρκτικής.
Ο Andreas Osthagen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Fridtjof Nansen της Νορβηγίας στο Όσλο, δήλωσε στο Politico ότι δηλώσεις όπως αυτές του Τραμπ θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλους δρώντες, τη Ρωσία ή την Κίνα ειδικότερα, να δουν «τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον μιας άλλης χώρας για την επιδίωξη των εθνικών τους συμφερόντων ως νόμιμο μέσο επιχειρήσεων στις διεθνείς υποθέσεις. Το οποίο, φυσικά, είναι αυτό που οι ΗΠΑ και η δυτική ηγεσία προσπαθούν να αντικρούσουν τις τελευταίες επτά ή οκτώ δεκαετίες.
Η Γροιλανδία είναι αρκετά μακριά από τη Ρωσία. Θα ανησυχούσα περισσότερο για άλλους στόχους, όπως τα φινλανδικά σύνορα, το νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ή ακόμη και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Νομίζω ότι αυτά είναι πιο ευάλωτα [...] από τη Γροιλανδία αυτή καθαυτή», δήλωσε.
Η Νορβηγία, ειλικρινά, θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας της όσον αφορά το Σβάλμπαρντ και την Αρκτική, τόνισε ο Tore Wig από το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Όσλο.
«Θα πρέπει να ανησυχούμε ότι το Σβάλμπαρντ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συμφωνίες που αφορούν την ασφάλεια της Αρκτικής», δήλωσε ο Wig σχετικά με την προοπτική της Ουάσινγκτον και της Μόσχας να επιχειρήσουν να διαμελίσουν την Αρκτική. «Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες - κάτι που δείχνει ο Τραμπ στα σχόλιά του σχετικά με τη Γροιλανδία - αυτό βάζει τα πάντα στο παιχνίδι».
Επαναλαμβάνοντας ότι το Σβάλμπαρντ είναι ασφαλές, ο Gahr Store επεσήμανε σε σχέση με τα σχόλια του Τραμπ για τη Γροιλανδία ότι «δεν είναι σωστό να υπονοεί κανείς ότι θα καταλάβει γη υπό την κυριαρχία άλλων».
Παρά την ολοένα και πιο έντονη ρητορική του στρατοπέδου Τραμπ για την Αρκτική, είναι ακόμη δυνατό να χαμηλώσει η θερμοκρασία στη Γροιλανδία, σύμφωνα με έναν Αμερικανό υπερατλαντικό εμπειρογνώμονα.
«Νομίζω ότι για να το διορθώσουμε, εναπόκειται πραγματικά στους Δανούς και τους Γροιλανδούς να πάνε στον Τραμπ και να του πουν: «Ποιο είναι το πρόβλημα που έχετε;». Και ας συνεργαστούμε για να το διορθώσουμε», δήλωσε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Η αγορά δεν είναι η σωστή λύση εδώ. Τουλάχιστον, μάθετε ποιες είναι οι λεπτομέρειες, επειδή ο Τραμπ δεν έχει πει τι τον απασχολεί», πρόσθεσε ο Τάουνσεντ.
Πώς δρούσε το κύκλωμα που εμπλέκεται σε δωροδοκίες, δωροληψίες και απάτες σε βάρος του Δημοσίου: Ο ρόλος «κλειδί» γυναίκας αξιωματικού της ΕΛΑΣ
Άλιμος: Προφυλακιστέος ο 52χρονος καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε 14χρονη μαθήτρια
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ορκίστηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της χώρας - Οι ΗΠΑ τον επικήρυξαν για 25 εκ. δολάρια
Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε ξανά στο Κυπριακό – Τι τόνισε σε ομιλία του σε πρέσβεις στο Βατικανό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr