Η Γάζα όλο το 2024 «μάτωνε»: Μια ματιά αφύπνισης σε ένα έτος γεμάτο βία, απελπισία και απώλειες
Μετά από 14 μήνες συνεχών βομβαρδισμών, η περιοχή έχει σχεδόν ισοπεδωθεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Η αναζωπύρωση της έντασης και του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, τους τελευταίους 15 μήνες έχει σκορπίσει τον θάνατο στην περιοχή, με περισσότερους από 45.000 Παλαιστινίους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου 2023 μέχρι και σήμερα.
Οι καθημερινές επιδρομές και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των νεκρών
Οι βομβαρδισμοί από πλευράς Ισραήλ συνεχίζονται καθημερινά, ακόμα και σε περιοχές με καταυλισμούς προσφύγων, σε νοσοκομεία, αλλά και σε μέρη που δημιουργήθηκαν για να προστατεύονται τα παιδιά. Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται όλο και πιο έντονα το σενάριο για ανακοίνωση εκεχειρίας, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, με τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από τον ισραηλινό στρατό.
Μέσα στο 2024 συνέβησαν πολλά σημαντικά γεγονότα στην περιοχή της Γάζας. Το Ισραήλ σκότωσε ηγέτες και επικεφαλής της Χαμάς, αποδυναμώνοντας την οργάνωση. Επίσης, τον περασμένο Μάιο κοινοποιήθηκε στα σόσιαλ μίντια από εκατομμύρια λογαριασμούς το μήνυμα «All Eyes on Rafah» (Όλα τα μάτια στη Ράφα), ώστε να αναδειχθούν όσα έγιναν στην περιοχή, με τον βομβαρδισμό καταυλισμού όπου διέμεναν γυναικόπαιδα.
Καθόλη τη διάρκεια του 2024 ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται καθημερινά. Ο ΟΗΕ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνει για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με μεγάλη δυσκολία. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός με χτυπήματα ακριβείας σκότωσε τόσο τον Ισμαήλ Χανίγια, όσο και τον Γιαχία Σινουάρ, που για χρόνια αποτελούσαν τους ηγέτες της Χαμάς.
Για τη Γάζα, ο ΟΗΕ χτυπά καμπανάκι για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με το Ισραήλ να βάλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Οι κάτοικοι του πολιορκημένου θύλακα είναι αντιμέτωποι με έναν αναπόφευκτο λιμό», με πολλά παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα. Οι 366 ημέρες του 2024 ήταν εφιαλτικές για όσους βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, με τις φωνές για κατάπαυση του πυρός να πληθαίνουν ανά τον κόσμο και το ethnos.gr επιχειρεί να αναδείξει μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς σε όλη την περιοχή, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει ισοπεδωθεί τους τελευταίους μήνες.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και η «σφαγή των αλεύρων»
Στις 26 Ιανουαρίου ο πόλεμος ήταν ακόμα στην… αρχή του και το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει τις πράξεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν γενοκτονία στη Γάζα. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) απέπεμψε υπαλλήλους που κατηγορούνται από το Τελ Αβίβ ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, ενώ πολλές χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.
Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 29 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στη Γάζα. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι άνοιξε πυρ εναντίον του κόσμου, με τον IDF να απαντά ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι πολλά θύματα παρασύρθηκαν από τα φορτηγά, πάνω στη βιασύνη τους να πάρουν φαγητό. Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα στη Γάζα μοιράστηκαν τρία βασικά είδη: αλεύρι, ζυμαρικά και λάδι. Τα όσα έγιναν θα μείνουν στην ιστορία ως «η σφαγή των αλεύρων» (flour massacre).
Η χερσαία επίθεση στη Ράφα και το μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Για αρκετές εβδομάδες το Τελ Αβίβ τόνιζε ότι ο ισραηλινός στρατός θα πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, κάτι που τελικά έγινε στις 6-7 Μαΐου. Άμεσα, ο IDF κατέλαβε τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, καλώντας προηγουμένως τον πληθυσμό να εκκενώσει την περιοχή και η επιχείρηση τις επόμενες ημέρες επεκτάθηκε.
Η Ράφα αποτελούσε σημαντικό καταφύγιο για περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οι οποίοι μετέβησαν στην πόλη για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Η απόφαση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή» για τη διεθνή κοινότητα, με το Τελ Αβίβ να αγνοεί τη γενική κατακραυγή, προχωρώντας την επιχείρηση. Μάλιστα, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, κάτι που εν τέλει δεν συνέβη, με την κυβέρνηση της χώρας να τονίζει τον περασμένο Μάιο ότι πρόκειται για μια περιορισμένη επιχείρηση εναντίον μαχητών της Χαμάς.
Τα όσα έγιναν στη Ράφα κινητοποίησαν πλήθος κόσμου, με τους χρήστες του διαδικτύου να αναρτούν φωτογραφία η οποία περιείχε το μήνυμα «All Eyes on Rafah».
Η επίθεση σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο
Στις αρχές Ιουνίου το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίστηκαν. Η επίθεση έγινε σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν ότι στόχευε μαχητές της Χαμάς, με την υποσημείωση ότι πάρθηκαν πολλά μέτρα για να περιοριστούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Η πρόταση τριών σημείων του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εξ αρχής είχε βάλει σε πολλές σκέψεις και συζητήσεις τον Λευκό Οίκο, με τον Τζο Μπάιντεν (ενόψει και προεκλογικής περιόδου) να επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί πρόταση για εκεχειρία, η οποία υποστηριζόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και περιλάμβανε τρία διαφορετικά σημεία.
Αρχικά θα αποφασιζόταν εκεχειρία για έξι εβδομάδες, με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα προχωρούσαν και οι ανταλλαγές ομήρων. Η δεύτερη φάση της πρότασης θα σηματοδοτούσε τον οριστικό τερματισμό των μαχών μεταξύ των δύο πλευρών, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή. Τέλος, στην τρίτη φάση, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα γινόταν η ανοικοδόμηση της Γάζας.
Η Χαμάς έθεσε ως προϋπόθεση την πλήρη διακοπή του πολέμου, ώστε να αποδεχτεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, με τον Νετανιάχου από τη μεριά του να ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι να καταστρέψει την οργάνωση και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.
Ακόμα ένα χτύπημα σε σχολείο με εκτοπισμένους Παλαιστίνιους
Τον Αύγουστο ισραηλινά πυρά χτύπησαν το σχολείο Αλ Ταμπίν, στο οποίο διέμεναν Παλαιστίνιοι που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν, με τον ισραηλινό στρατό να σημειώνει ότι το εν λόγω κτίριο ήταν το κέντρο διοίκησης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. «Σκοτώσαμε 19 τρομοκράτες», ανέφερε το Τελ Αβίβ.
Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό προσφύγων στη Νουσεϊράτ
Φτάνοντας προς το τέλος του έτους, οι βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές της Γάζας δεν σταμάτησαν από πλευράς ισραηλινού στρατού, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκών. Τον Νοέμβριο τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πλήγματα του στρατού του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Νουσεϊράτ.
Εκτός λειτουργίας το τελευταίο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα
Το 2024 ολοκληρώθηκε με το Ισραήλ να πραγματοποιεί επιθέσεις σε δύο νοσοκομεία της Γάζας. Το Αλ-Ουάφα, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δέχτηκε τα πυρά του ισραηλινού στρατού στις 29 Δεκεμβρίου, με το Τελ Αβίβ να ισχυρίζεται ότι εντός του κτιρίου υπήρχαν ένοπλοι της Χαμάς. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν, με τον IDF να ανακοινώνει ότι προχώρησε σε στοχευμένο πλήγμα «κατά μονάδας της αντιαεροπορικής άμυνας της Χαμάς που χρησιμοποιούσε το κτίριο ως κέντρο διοίκησης για την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ισραηλινών δυνάμεων. Το κτίριο δεν χρησιμοποιείται ως νοσοκομείο».
Από τη μεριά του το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι το κτίριο χρησιμοποιείται «μερικώς ως νοσοκομείο», παρέχοντας περίθαλψη σε ανθρώπους με αναπηρίες.
Μια ημέρα νωρίτερα, τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο μεγάλο νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Συγκεκριμένα, η ισραηλινή επιδρομή στο «Καμάλ Αντουάν» είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να καταστραφούν πτέρυγες της μονάδας. «Η επιδρομή στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν έθεσε εκτός λειτουργίας το τελευταία μεγάλο κέντρο υγείας στη βόρεια Γάζα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι δολοφονίες Χανίγια, Σινουάρ και άλλων στελεχών της Χαμάς
Στις 31 Ιουλίου το Ισραήλ πέτυχε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους του, αφού σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος αποτελούσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς. Ο ίδιος βρισκόταν στην Τεχεράνη και έχασε τη ζωή του από ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού.
Τη θέση του ανέλαβε ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ τον είχαν χαρακτηρίσει «τρομοκράτη», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αποφασίσει μια σειρά κυρώσεων εναντίον του τον Δεκέμβριο του 2023.
Επιπλέον, στις αρχές του 2024 δολοφονήθηκε ο Σαλέχ αλ-Αρούρι, ο οποίος μέχρι τότε ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της Χαμάς και επίσης τον ακολουθούσε ο χαρακτηρισμός «τρομοκράτης» από τις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2024 ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σε πολλά στελέχη της Χαμάς, αποδυναμώνοντας αισθητά την οργάνωση.
Πώς ο Έλον Μασκ μεταμόρφωσε το «X» σε… πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς: Οι παρεμβάσεις σε εκλογές και οι θεωρίες συνωμοσίας
Ανησυχητική μελέτη: Σχεδόν το 20% των μαθητών, κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο
Ο Μπάιντεν τίμησε με Μετάλλιο της Ελευθερίας, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον Μπόνο και άλλους – Ποιος δεν πήγε
Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τζακ Νίκολσον στην αγκαλιά της κόρης του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr