Προβληματισμός στην Ευρώπη: Αναζητούν πάση θυσία τρόπο να καθίσουν στο τραπέζι για το Ουκρανικό
«Έχουμε ανάγκη από εγγυήσεις και ίσως η παρουσία ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι η μία από αυτές τις εγγυήσεις», δήλωσε στο AFP Ουκρανός αξιωματούχος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πληθαίνουν τις συζητήσεις γύρω από την συμμετοχή τους σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία με άξονα την υπόθεση της ανάπτυξης των δυνάμεων στρατιωτικού συνασπισμού για την επιβολή της τήρησης μίας κατάπαυσης του πυρός.
Οι χρόνιες δυσκολίες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στον μαζικό ρωσικό στρατό έχουν επιβάλει την ιδέα ότι το Κίεβο είναι πιθανόν να πρέπει να διαπραγματευθεί την κατάπαυση των εχθροπραξιών, και ίσως σύντομα. Μία διαδικασία στην οποία οι Ευρωπαίοι, περιλαμβανομένων των Βρετανών, θέλουν να συμμετάσχουν για να μην βρεθούν μπροστά σε μία συμφωνία εκπονημένη από τον Ντόναλντ Τραμπ και μόνο. Εκείνος έχει ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και έχει προειδοποιήσει ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία «κατά πάσα πιθανότητα» θα μειωθεί.
Η Ευρώπη πρέπει να αγοράσει μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
«Η ιδέα είναι αρχικά να αγοράσουν μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν η Ευρώπη δεν έχει κάτι να προτείνει, οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να γίνουν χωρίς αυτήν», εξηγεί ο Elie Tenenbaum του Institut francais des relations internationales (Ifri).Αλλά η Ευρώπη είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε εκείνους που φοβούνται έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο τα επόμενα χρόνια (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ολλανδία...) και, στο άλλο άκρο, εκείνους που τείνουν χείρα προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (κυρίως η Ουγγαρία).
Ακόμη και οι πλέον εκτεθειμένοι στην ανατολική πτέρυγα παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι συζήτησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «προς το παρόν».«Ηθελα (...) να τερματίσω τις εικασίες για την πιθανή παρουσία δυνάμεων της μίας ή της άλλης χώρας στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση», είπε.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δεν απέκλεισε από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα την υπόθεση: «Εξετάζουμε σενάρια, αλλά το κάνουμε υπό συνθήκες εμπιστευτικότητας».Διακριτικό το Παρίσι εξετάζει επίσης σενάρια. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναποδογύρισε το τραπέζι τον περασμένο Φεβρουάριο αρνούμενος να αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων στο έδαφος κατά την διάρκεια του πολέμου. Αλλά οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν περισσότερες επικρίσεις από θετικές γνώμες.
«Έχουμε ανάγκη από εγγυήσεις και ίσως η παρουσία ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι η μία από αυτές τις εγγυήσεις», δήλωσε στο AFP Ουκρανός αξιωματούχος επιμένοντας στο γεγονός ότι η ιδέα προέρχεται από τους Ευρωπαίους και όχι από το Κίεβο. «Ο Πούτιν παραβιάζει συνέχεια τις εκεχειρίες», είπε.
Πολλοί είναι οι αναλυτές και οι αξιωματούχοι που συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα γεωπολιτικό παζάρι.Ζητά μακροπρόθεσμη ασφάλεια και θα μπορούσε να αποδεχθεί να χάσει, τουλάχιστον άμεσα, την προσαρτημένη το 2014 από την Ρωσία Κριμαία και τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που χάθηκαν κατά την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr