Τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον της Συρίας: Κάποιοι «στοιβάζονται» στα σύνορα με τον Λίβανο για να φύγουν, άλλοι ελπίζουν
Πέπλο αβεβαιότητας και φόβου μετά την επέλαση του ISIS στην περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τεράστια είναι πλέον η αβεβαιότητα αναφορικά με το ποιο θα είναι το μέλλον της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου της, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι και τα ερωτήματα σχετικά με τη μετανάστευση, καθώς ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν τον δρόμο από Λίβανο προς Συρία μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, εκατοντάδες φαίνεται πως είναι εκείνοι που ακολουθούν το αντίθετο δρομολόγιο, υπό τον φόβο των τζιχαντιστών.
Χαρακτηριστικά, η στάση των κατοίκων της Συρίας έχει αλλάξει. Πολλοί «στοιβάζονται» στα σύνορα, προσπαθώντας να φύγουν μέσω του Λιβάνου. Άνθρωποι της χριστιανικής κοινότητας τις προηγούμενες μέρες κρατούσαν μια στάση αναμονής. Ωστόσο, πλέον λένε πως «είναι τρομοκρατημένοι» εξαιτίας του νέου καθεστώτος, όπως μεταδίδει στο OPEN η Αδαμαντία Λιόλιου.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Μπασάμ Μαλάουι προειδοποίησε τις Αρχές να «λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν τις παράνομες διελεύσεις από Σύρους», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Όπως μεταδίδει και η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη, στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας βρίσκονται εκατοντάδες Σύριοι που προσπαθούν να φύγουν από τη Δαμασκό.
Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συζητήσει για τη Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στην Τουρκία την Παρασκευή (13/12) για να συζητήσει για την κατάσταση στη Συρία μετά την ανατροπή του Άσαντ.
«Θα βρίσκεται στην Τουρκία την Παρασκευή», αναφέρει τουρκική πηγή που έχει γνώση της κατάστασης. Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.
Κοιτούν «κατάματα» τον εφιάλτη της επιστροφής
Πολλοί από τους σχεδόν 6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, τώρα ελπίζουν ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα τους επιτρέψει επιτέλους να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Γεγονός ωστόσο που δεν είναι τόσο απλό, αφού μιλάμε για ένα έθνος τελείως διαλυμένο από τον πόλεμο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους καταστροφικούς σεισμούς του 2023. Οι υποδομές ύδρευσης και υγειονομικής περίθαλψης της Συρίας είναι κατεστραμμένες και η χώρα χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια και ανοικοδόμηση.
Η φυγή του Άσαντ είναι σίγουρα ένα σημείο καμπής στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών που ζητούσαν μεγαλύτερη ελευθερία και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση έχει τελειώσει.
Η ελπίδα που γίνεται... εφιάλτης
Η ξαφνική κατάρρευση της δικτατορίας του Άσαντ, προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για τους Σύρους στο εξωτερικό, αλλά η δεινή κατάσταση της παραλυμένης χώρας τους σημαίνει ότι η επιστροφή στην πατρίδα δεν θα είναι μια εύκολη απόφαση.
Πολλοί έχουν ενσωματωθεί στις νέες τους πατρίδες ή μπορεί να φοβούνται ότι οι μάχες θα αναζωπυρωθούν μεταξύ των διαφόρων ομάδων ανταρτών, αποτελώντας ιδιαίτερη απειλή για τις μειονότητες. Ορισμένοι δεν έχουν κανένα σπίτι για να επιστρέψουν.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η κατάσταση στη Συρία παραμένει «μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο». Η υπηρεσία εκτιμά ότι το 2023 θα υπάρχουν περίπου 6,4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες παγκοσμίως, εκ των οποίων 5,1 εκατομμύρια θα ζουν στις γειτονικές χώρες - Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία.
Έκαψαν ολοσχερώς τον τάφο του Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του πρώην ηγέτη της χώρας
Αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ πυρπόλησαν τον τάφο του πρώην προέδρου της Συρίας, Χαφέζ αλ Άσαντ, που βρίσκεται στη γενέτειρά του, στα παράλια της Μεσογείου.
Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε επί τρεις δεκαετίες τη Συρία, μέχρι τον θάνατό του, το 2000, οπότε ανέλαβε την εξουσία ο γιος του, Μπασάρ. Ο τάφος του, που βρίσκεται σε ένα μαυσωλείο στην αλαουίτικη πλευρά της Λαττάκειας, κάηκε ολοσχερώς από τους αντάρτες.
The tomb of ousted Syrian president Bashar al-Assad's father Hafez was torched in his hometown of Qardaha, AFP footage taken on Wednesday showed, with rebel fighters in fatigues and young men watching it burn ➡️ https://t.co/Hf0FQkO0P2 pic.twitter.com/KhhSsbB24x
— AFP News Agency (@AFP) December 11, 2024
Μέσα στο μαυσωλείο, που περιβάλλεται από θόλο διακοσμημένο με ανάγλυφα, εθεάθησαν άνδρες που κρατούσαν τη σημαία της συριακής επανάστασης. Στο μαυσωλείο έχουν ενταφιαστεί και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως ο αδελφός του Μπασάρ, ο Μπάσελ.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr