Τι οδήγησε στην άμεση πτώση του καθεστώτος Άσαντ; Η επόμενη μέρα στη Συρία
Οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν τη Δαμασκό και οδήγησαν έριξαν το καθεστώς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα ξημερώματα της Κυριακής (8/12) οι δυνάμεις των ανταρτών ανακοίνωσαν την απελευθέρωση της Συρίας από το καθεστώς Άσαντ, καθώς κατόρθωσαν να μπουν στη Δαμασκό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος διέφυγε από τη χώρα, χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστό προς τα που κατευθύνεται. Σημειώνεται ότι η οικογένεια αλ Άσαντ βρισκόταν στο τιμόνι της Συρίας εδώ και 53 χρόνια, συνεπώς η σημερινή ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, έπειτα μάλιστα από τις ειρηνικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί βία εναντίον των πολιτών, οδηγώντας σε έναν αιματηρό και πολύνεκρο εμφύλιο πόλεμο.
Η αρχή της αντεπίθεσης των ανταρτών
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες το καθεστώς διατηρούσε τον έλεγχο των σημαντικών τμημάτων της Συρίας, ωστόσο πολύ γρήγορα όλα κατέρρευσαν. Στις 27 Νοεμβρίου ένας συνασπισμός μαχητών της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Η αρχή έγινε στο Ιντλίμπ, ενώ τρεις μέρες αργότερα οι μαχητές κατέλαβαν και το Χαλέπι, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Ποιοι είναι οι αντάρτες που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ
Η επίθεση στη βορειοδυτική Συρία ονομάστηκε «Επιχείρηση Αποτροπής της Επιθετικότητας» και συμμετείχαν διάφορες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), αλλά και με την υποστήριξη συμμάχων των τουρκικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι η HTS είναι η μεγαλύτερη οργάνωση, έχοντας κυβερνήσει το Ιντλίμπ για αρκετά χρόνια πριν από αυτή την επίθεση, με ηγέτη τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι.
Άλλες ομάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Al Jazeera, ήταν το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση, η Ahrar al-Sham, η Jaish al-Izza και το Κίνημα Nour al-Din al-Zenki, με την παρουσία -επίσης- ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Έπεσε όλη η Συρία;
Με την πτώση του καθεστώτος και την κατάληψη της Δαμασκού, πιθανότατα έπεσε όλη η Συρία, παρότι οι μαχητές δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Λαττάκεια και την Ταρτούς, που θεωρούνται προπύργια του Άσαντ. Η προέλαση των ανταρτών ήταν πολύ γρήγορα, αφού μέσα σε λίγες ημέρες κατέλαβαν τη Χάμα και τη Χομς, η οποία στο παρελθόν είχε ονομαστεί «Πρωτεύουσα της Επανάστασης».
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Ντεράα, που θεωρείται η γενέτειρα της εξέγερσης του 2011. Ο συριακός στρατός με ανακοίνωσή του τόνισε ότι αναδιπλώνεται και επανατοποθετείται στην επαρχία και τη γειτονική Σουίντα, αλλά δύσκολα θα ανατραπούν τα τωρινά δεδομένα. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (SOHR), το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι τα συριακά στρατεύματα αποσύρονται από θέσεις στην Κουνέιτρα, κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.
Τι οδήγησε στην άμεση πτώση του καθεστώτος;
Η οικονομία της Συρίας βυθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σε μεγάλο βαθμό φέρεται να στηριζόταν στο παράνομο εμπόριο του ψυχοδραστικού φαρμάκου Captagon. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε αντιδημοφιλής, καθώς ο κόσμος δυσκολευόταν να επιβιώσει, κάτι που ισχύει και για τους στρατιώτες, οι οποίοι δεν ήθελαν να πολεμήσουν για τον πρόεδρο της χώρας.
Υπάρχουν αναφορές για στρατιώτες και αστυνομικούς οι οποίοι εγκατέλειπαν τις θέσεις και τα όπλα τους, προσπαθώντας να διαφύγουν. Άλλωστε, το καθεστώς βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη που παρείχε η Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να αποκρούονται οι επιθέσεις των ανταρτών.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το Ιράν και η Χεζμπολάχ υπέστησαν ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ και η Ρωσία έχει ως απόλυτη προτεραιότητα τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μαίνεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Πού βρίσκεται ο Άσαντ;
Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Αλί Αμπάς, τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστες τοποθεσίες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μοχάμαντ Γκάζι αλ Τζαλάλι, ο οποίος δήλωσε ότι η επικοινωνία μαζί τους χάθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ο Άσαντ έφυγε από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Δαμασκού, το οποίο προστάτευε ο στρατός. Στη συνέχεια οι κυβερνητικοί στρατιώτες το εγκατέλειψαν και τον έλεγχό του ανέλαβαν οι αντάρτες.
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αλ Τζαλάλι παραμένει στη Συρία, για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Πάντως, είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που οι μαχητές κατέλαβαν τη Δαμασκό, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στη Χομς ξέσπασαν πανηγυρισμοί για την αποχώρηση του Άσαντ.
Συγκεκριμένα, αντάρτες πυροβόλησαν στον αέρα κατά την ανατολή του ήλιου, ενώ άλλοι σκαρφάλωναν πάνω σε άρματα μάχης, με τον κόσμο να κυματίζει τη σημαία της επανάστασης. Εξάλλου, πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε για να προσευχηθεί στα τζαμιά, ενώ ακούστηκαν συνθήματα κατά του Άσαντ. Παράλληλα, σε αρκετές περιοχές υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «γκρέμισαν» αγάλματα του πατέρα του Άσαντ, Χαφέζ.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Με την πτώση του καθεστώτος μένει να φανεί τι θα φέρει η επόμενη μέρα για τη Συρία. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η χώρα έχει πολλές δυνατότητες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και πολλές παγίδες, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν κατορθώσει να συνεργαστεί αρμονικά.
Ο πρωθυπουργός αλ Τζαλάλι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «απλώσει το χέρι» στην αντιπολίτευση, προκειμένου να παραδώσει τα καθήκοντά του σε μια μεταβατική κυβέρνηση. «Η Συρία μπορεί να είναι μια κανονική χώρα που οικοδομεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της και τον κόσμο. Αυτό το ζήτημα εξαρτάται από την ηγεσία που θα επιλέξει ο λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ηγέτης της HTS αλ Τζουλάνι ξεκαθάρισε ότι οι δημόσιοι οργανισμοί θα παραμείνουν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, μέχρι να παραδοθούν επίσημα στην αντιπολίτευση.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr