Πανικός στην Τουρκία λόγω του Σιδερένιου Θόλου στην Κύπρο - Κάνουν ακόμα και σενάρια παγκόσμιας καταστροφής
Η απόκτηση του ισραηλινού αμυντικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» από την Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκαλέσει στην Τουρκία υστερικές αντιδράσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Η απόκτηση του ισραηλινού αμυντικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» από την Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκαλέσει στην Τουρκία υστερικές αντιδράσεις που φτάνουν ακόμη και σε σενάρια παγκόσμιας καταστροφής.
Η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, με τίτλο σήμερα «Στόχος: να παρασυρθούν οι Τούρκοι στη σπείρα του πολέμου!», προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την Τουρκία και την περιοχή της ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής η ανάπτυξη του Σιδερένιου Θόλου στην Κύπρο.
Το άρθρο θέτει το ερώτημα: «Πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τις ισορροπίες στο νησί; Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα;», αλλά οι απαντήσεις που δίνουν οι Τούρκοι αναλυτές φτάνουν στα όρια του παραληρήματος.
Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Εμετέ Γκιοζούγκιουζελί, μιλώντας στη Μιλιέτ προσδίδει μια «καταστροφική» διάσταση στο ζήτημα.
«Όλο αυτό το πλαίσιο μας δείχνει τα εξής: Το σχέδιο είναι μεγάλο... Το μέγεθος του σχεδίου ουσιαστικά μας αναγκάζει να πούμε ότι αυτή η ζώνη σύγκρουσης στην περιοχή μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά που θα εξελιχθούν σε ναυτικό πόλεμο και ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσω της Κύπρου», λέει.
«Σχέδιο αποδυνάμωσης» της Τουρκίας
Η Γκιοζούγκιουζελί υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του συστήματος εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο αποδυνάμωσης της Τουρκίας, επειδή η υπεροχή της Μεσογείου βρίσκεται στα χέρια της.
«Για να κάμψουν αυτή τη δύναμη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν ορκίζεται υποταγή στην Αμερική, ο μεγαλύτερος στόχος είναι να δέσουν τα χέρια της Τουρκίας. Ο μεγαλύτερος στόχος τους είναι να χώσουν τους Τ/Κ ως μειονότητα στους Ε/Κ υπό την αποκαλούμενη λύση της ομοσπονδίας που προωθούν οι Ε/Κ, τερματίζοντας έτσι την ουσιαστική και de facto εγγύηση της Τουρκίας στο νησί της Κύπρου».
Η «Γαλάζια Πατρίδα» σε δακτύλιο φωτιάς
Η τουρκική ανάλυση, με αιχμή τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, βλέπει κίνδυνο ακόμη και για τη «Γαλάζια Πατρίδα», στοχοποιώντας ευθέως τις αμερικανικές στρατηγικές στην περιοχή.
«Στον πυρήνα του σχεδίου, οι αρχές της ΤΔΒΚ που αντιστέκονται σε αυτό είναι η μεγαλύτερη αιτία ενόχλησης. Σήμερα, το γεγονός ότι πραγματοποιούνται τόσοι εξοπλισμοί στην περιοχή μας μέσω των Ε/Κ, καθώς και το γεγονός ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις, μας δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμπεριληφθεί και η Κύπρος σε αυτόν τον δακτύλιο φωτιάς. Από την άλλη, ιδίως η πολιτική που ακολουθείται από την Αμερική, μας δείχνει ότι ενδέχεται να καταλήξει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και στη δημιουργία περισσότερων περιοχών σύγκρουσης στην Κύπρο και τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ή τη Μεσόγειο», θεωρεί η Γκιοζούγκιουζελί.
«Προσέξτε την Κύπρο!»
Ο εξοπλισμός της Κύπρου παρουσιάζεται ως μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού, όπου στρατιωτικές συμφωνίες, περιφερειακές συμμαχίες και οι κινήσεις του Ισραήλ μετά την «εποχή Τραμπ» απειλούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο συγκρούσεων.
«Πρέπει να υπογραμμίσουμε τα εξής: ‘Προσέξτε την Κύπρο’. Πρόκειται για μια έκφραση, που θα γραφτεί στην ιστορία. Θα ήθελα να τη συνδυάσω με τη φράση: ‘Διότι είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν γεγονότα’. Το πραγματικά μεγάλο παιχνίδι επιδιώκεται να παιχτεί πάνω από την Κύπρο. Με στρατιωτικές συμφωνίες ενθαρρύνουν την Νότια Κύπρο. Οι εξελίξεις στην περιοχή, η πιο επιθετική στάση που αναμένεται να επιδείξει το Ισραήλ το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά τις 20 Ιανουαρίου, που θα μετατρέψει την περιοχή μας περισσότερο σε κόλαση, δυστυχώς βλέπουμε ανοιχτά ότι θα έρθει στο προσκήνιο με την εποχή Τραμπ.
Έγινε μια ειδική στρατιωτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Νότιας Κύπρου. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η προστασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο βυθό της θάλασσας, ειδικά όταν τα μέρη ανταποκρίνονται αμοιβαία σε θέματα αμυντικού εξοπλισμού, και όταν οι ασκήσεις αξιολογούνται λαμβάνοντας υπόψη τη φράση ‘Πώς να σώσουμε μια μέρα το Βορρά από την κατοχή’, ο στόχος στην περιοχή μας είναι να δημιουργηθεί μια ευρεία σύγκρουση και να παρασυρθούν οι Τούρκοι σε αυτήν τη σπείρα πολέμου», συνεχίζει η Γκιοζούγκιουζελί.
Στόχος: Να παρασύρουν τους Τούρκους στη σπείρα του πολέμου
Αντλώντας έμπνευση από τις πιο σκοτεινές προφητείες, η Τουρκάλα καθηγήτρια πανεπιστημίου προειδοποιεί για μια «σπείρα φωτιάς» που, όπως λέει, απειλεί να παρασύρει και την Τουρκία.
«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η σπείρα φωτιάς είναι μια σπείρα που απειλεί την περιοχή μας και τους ανθρώπους της. Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό, και σήμερα έχει τη δύναμη να δείξει τον εαυτό της στην περιοχή μας», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι η τουρκική υπεροχή δεν μπορεί να καμφθεί.
«Υπάρχουν σχέδια αλλά και η Τουρκία έχει σχέδια για αυτά τα σχέδια. Αυτό πρέπει να το υπογραμμίσουμε διότι, αν υπάρχουν τέτοια παιχνίδια, τότε και η Τουρκία έχει κι αυτή τα δικά της σχέδια, που ξεπερνούν των άλλων, υπάρχει ο τουρκικός άξονας και η τουρκική διπλωματία».
Όταν η Τουρκία «βάλλεται», η Ευρώπη τρέμει
Η στρατηγική θέση της Τουρκίας παρουσιάζεται από τη Γκιοζούγκιουζελί ως ακρογωνιαίος λίθος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα.
«Υπάρχουν και δυνάμεις και στοιχεία και κράτη που θέλουν να διαλυθεί η Τουρκία και να πληγούν οι Τούρκοι. Σε αυτή την παγκόσμια εξίσωση, όταν μιλάμε για ‘την ασφάλεια της Ευρώπης’, σε αυτή τη γεωγραφία, αυτή η ασφάλεια θεμελιώνεται στην Τουρκία. Σε περίπτωση που διακυβευτεί η ασφάλεια της Τουρκίας, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης», αναφέρει.
Αν η Μέση Ανατολή ήταν κάποτε το επίκεντρο συγκρούσεων, η Γκιοζούγκιουζελί προειδοποιεί ότι η Μεσόγειος κινδυνεύει να μετατραπεί στο νέο γεωπολιτικό «ναρκοπέδιο». Επικαλούμενη τις πολιτικές του Ισραήλ και τη στρατηγική του Νετανιάχου, επισημαίνει την επέκταση του πεδίου αντιπαράθεσης, με την Κύπρο στο επίκεντρο.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξισώσεις, βλέπουμε ότι ο στόχος και το σχέδιο του Νετανιάχου και της νοοτροπίας του, που ενεργεί στον άξονα των πολιτικών των Ευαγγελιστών, είναι να επεκτείνει το πεδίο μάχης πέρα από τη Μέση Ανατολή, δηλαδή στη Μεσόγειο, όπου θα περιλαμβάνει και την Κύπρο», αναφέρει.
Οι στόχοι των Σιωνιστών και το όνειρο του Πανελληνισμού των Ελληνοκυπρίων
Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου επιχειρεί να τονίσει για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτικοποίηση του νησιού αποτελεί τον πυρήνα μιας νέας περιόδου έντασης, όπου το «πολιτικό χάος» και η αστάθεια γίνονται αναπόφευκτοι παράγοντες, αν δεν αναληφθούν άμεσα διεθνείς πρωτοβουλίες.
«Η στάση ενθάρρυνσης των Ε/Κ με τον ολοένα και μεγαλύτερο εξοπλισμό τους, αποσκοπεί εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση των σιωνιστικών στόχων. Δεύτερον, πρόκειται για υποστήριξη του Πανελληνισμού των Ε/Κ στο πλαίσιο της λογικής win-win. Ωστόσο, αν δεν εδραιωθεί μια ευρωπαϊκή ασφάλεια σε αυτή τη γραμμή και σε αυτό το έδαφος, σημαίνει ότι μας περιμένει μια διαδικασία αστάθειας και πολιτικής χάους».
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα
Η Γκιοζούγκιουζελί υπογραμμίζει μάλιστα το ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμης, προειδοποιώντας για τις συνέπειες των Ελληνοκυπριακών ενεργειών:
«Για το λόγο αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία, ως μητέρα πατρίδα, στον άξονα των δικαιωμάτων της εγγυήτριας δύναμης των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο εδώ, δεν επιτρέπει και δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να βιώσουν ένα σκηνικό που θα τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων», υπογραμμίζει.
Το όνειρο των Ελληνοκυπρίων μοιάζει με ένα φουσκωμένο μπαλόνι
Με έναν τόνο όλο και πιο προειδοποιητικό, η Γκιοζούγκιιουζελί παρουσιάζει τα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ως ένα «φουσκωμένο μπαλόνι» έτοιμο να εκραγεί.
«Η εντατικοποίηση των ασκήσεων εδώ μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο είναι μεγαλύτερο. Ο στόχος των Ελληνοκυπρίων μοιάζει με ένα όνειρο φουσκωμένου μπαλονιού. Ως αποτέλεσμα ενός τραύματος, δρουν με την προκατάληψη κατά των Τούρκων στον άξονα της φοβίας εδώ και αιώνες. Αυτό το τραύμα έχει αυξηθεί πρόσφατα ακόμη περισσότερο με την ενίσχυση της δομής και της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας. Υπό την επίδραση αυτού του τραύματος, επιδιώκουν περισσότερο εξοπλισμό. Διότι στόχος τους είναι να επεκτείνουν την περιοχή των συγκρούσεων. Αλλά η ισχύς τους δεν είναι δυνατή σε αυτή τη συγκυρία», σημειώνει.
«Η Ελληνοκυπρακή πλευρά εξοπλίζεται, αλλά χωρίς αποτέλεσμα»
Η Τουρκάλα αναλύτρια τονίζει μάλιστα ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Λευκωσίας είναι ανεπαρκή για να χτυπήσουν την Τουρκία, αλλά επικίνδυνα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
«Υπάρχει μια τόσο ισχυρή Τουρκία που η Ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται από όλες τις πλευρές. Ο εξοπλισμός τους δεν θα τους ωφελήσει σε τίποτα. Όσον αφορά τα στοιχεία αποτρεπτικής ισχύος, η ενίσχυση των Ελληνοκυπρίων με 3-5 όπλα ή με ναυτικό δεν είναι θέμα. Εδώ το θέμα αυτό δεν αποτελεί μια απειλή για την Τουρκία. Αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια απειλή για τους Τουρκοκύπριους. Διότι όλη η δόμηση γίνεται με την ενθάρρυνση του να περιέλθει κάποτε ο Βορράς υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων », σχολιάζει.
Πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο «Σιδερένιος Θόλος»;
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ερευνητής Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν, ο οποίος επισημαίνει τις τεχνικές παραμέτρους του συστήματος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποδοτικότητά του σε κυπριακό έδαφος.
«Ναι, το σύστημα Σιδερένιος Θόλος παρέχει αεράμυνα, αλλά η βασική του δουλειά είναι να σταματά τις ρουκέτες πυροβολικού. Και αυτό δημιουργεί κάτι άλλο. Ενώ εμείς χρησιμοποιούμε πυραύλους πυροβολικού υψηλής ταχύτητας, ο Σιδερένιος Θόλος χρησιμοποιείται κυρίως για την αναχαίτιση πιο αργών πυραύλων πυροβολικού που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Ο ρυθμός πυρός, η ταχύτητα εκτόξευσης πυραύλου είναι πιο αργοί», παρατηρεί.
Η γεωμορφολογία της Κύπρου δεν το επιτρέπει
Ενώ παράλληλα, η γεωγραφία της Κύπρου, με τις ορεινές περιοχές της, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος, υποστηρίζει ο Ερκάν.
«Ασφαλώς, κάθε όπλο αποτελεί απειλή. Αναρωτιέμαι το πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Για παράδειγμα, το Ισραήλ, όταν εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα, προσπαθεί να τις καταρρίψει πάνω από τη Γάζα πριν ακόμα εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος, επειδή η περιοχή είναι επίπεδη. Όμως, όταν εκτοξεύονται ρουκέτες της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο, προσπαθώντας να χτυπήσουν στόχους στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές, επειδή η περιοχή της Κύπρου αυτή είναι ορεινή, οπότε αναρωτιέμαι για το τι επιδόσεις θα έχει».
Ο σιδερένιος θόλος που ανεβάζει την... πίεση
Για την Τουρκία ο «Σιδερένιος Θόλος» δεν αποτελεί απλώς ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά μια δήλωση «πολεμικής» θέσης, καθώς ενισχύει τις συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και απομονώνει την Τουρκία.
Όπως και χθες, έτσι και σήμερα η τουρκική αρθρογραφία, από τη Γενί Σαφάκ μέχρι τη Χουριέτ και τη Σοζτζού, αποτυπώνει την ενόχληση για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους που, κατά την τουρκική οπτική, προκύπτουν για την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γενί Σαφάκ χαρακτηρίζει την αποστολή του Σιδερένιου Θόλου ως «Επικίνδυνη κίνηση στην Κύπρο: Αποστολή Iron Dome από το Ισραήλ», επισημαίνοντας πως «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου συνεχίζει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες».
Η Χουριέτ, από την άλλη, με τίτλο «Σιδερένιος Θόλος από το Ισραήλ στους Ελληνοκύπριους» εστιάζει στις δηλώσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, «άνοιξε τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στις ΗΠΑ» και έχει θέσει ως στόχο την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας τους φόβους της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου δυτικού προπύργιου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Σοζτζού με τίτλο «Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ αναπτύχθηκε στη Νότια Κύπρο» διευρύνει ακόμη περισσότερο τη σκέψη πίσω από την κίνηση, σημειώνοντας ότι η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος αποτελεί μέρος του «αμυντικού εκσυγχρονισμού» της Κύπρου, σε συνεργασία με δυτικές χώρες και εστιάζει στη στρατηγική στροφή από τη ρωσική προς τη δυτική τεχνολογία.
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παρέλαβε το ισραηλινής κατασκευής σύστημα αεράμυνας Barak MX, προκειμένου να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα. Αυτό το σύστημα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αμυντικό εκσυγχρονισμό της ΕΔΝΚ λόγω των δυσκολιών αγοράς από τη Ρωσία. Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου συνεργάζονται με τις δυτικές χώρες και τους συμμάχους τους στον τομέα της άμυνας».
Αντίστοιχα, η φρασεολογία του καναλιού Χαμπέρ7 «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανεβάζει την αρτηριακή πίεση» αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι η Κύπρος αποκτά ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να περιορίσει τις τουρκικές δυνατότητες παρέμβασης στην περιοχή.
Μεταναστευτικό: Οι πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία - Συντονισμός και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Μέσω των πολεοδομικών σχεδίων που καταρτίζονται θα επανέλθουν τα μπόνους σε ύψος παρά την απόφαση του ΣτΕ
Ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Πού θα ρίξει τοπικές βροχές
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι... με κόφτη: 10% αυξημένες οι τιμές - Ποια προϊόντα «εκτοξεύτηκαν»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr