Αλβανία: Μέγα φιάσκο για φον ντερ Λάιεν και Μελόνι το ιταλικό κέντρο κράτησης μεταναστών – Έφυγαν και οι υπάλληλοι
Περιττή η παρουσία των υπαλλήλων, αφού δεν υπάρχουν μετανάστες, στον απόηχο των δικαστικών μπλόκων στην Ιταλία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δεκάδες Ιταλοί αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν αναπτυχθεί από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας σε κέντρα μεταναστών στην Αλβανία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφού προέκυψε ότι οι εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «ως πρότυπο για τη μείωση των αφίξεων προσφύγων, είναι άδειες εδώ και εβδομάδες».
Έμειναν μόνο τα κτίρια
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο από τη Τζόρτζια Μελόνι άνοιγμα των κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι θα υποδέχονταν έως και 3.000 άνδρες τον μήνα, περισσότεροι από 50 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν πίσω στην Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί έφυγαν το Σαββατοκύριακο, με την παρουσία τους στην Αλβανία να θεωρείται «περιττή».
Από την έναρξη λειτουργίας τους στις 11 Οκτωβρίου, μόνο 24 αιτούντες άσυλο έχουν σταλεί στα κέντρα της Αλβανίας, με στόχο τον επαναπατρισμό τους στις χώρες καταγωγής τους. Πέντε πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες σε κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν για λίγο περισσότερο από 48 ώρες.
Όλοι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία αφού οι Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομη την κράτησή τους στην Αλβανία πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται "ασφαλείς" από τη Ρώμη. Με τον τρόπο αυτό οι δικαστές υποστήριξαν την απόφαση της 4ης Οκτωβρίου του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής αν δεν θεωρηθεί ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.
Ως αποτέλεσμα, τα κέντρα, τα οποία παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως ένα νέο μοντέλο για τον τρόπο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός της ΕΕ, είναι άδεια για περισσότερο από ένα μήνα.
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση αγωνίζεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό - περικόπτοντας κονδύλια για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση - τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τη συμφωνία, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, ως "οικονομική καταστροφή".
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr