Τουρκία: Στάση αναμονής από Ερντογάν για τς κινήσεις του Τραμπ - Ανησυχία για τα μηνύματά του για Μέση Ανατολή
Οι σκέψεις του Τούρκου προέδρου μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα που φέρνει η νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατάει επιφυλάξεις για τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, ειδικά στη Μέση Ανατολή, αν και εκφράζει προσδοκία ότι οι σχέσεις μαζί του θα είναι «αγαστές», όπως και στο παρελθόν, σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν.
Στο αεροπλάνο της επιστροφής από Σαουδική Αραβία και Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε πως αναμένει να δει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και τη στρατηγική του Τραμπ σε μία σειρά θεμάτων, εκφράζοντας ανοιχτά τον προβληματισμό του για τα «ανησυχητικά μηνύματα» που κατά καιρούς στέλνει ο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Μπορεί η Άγκυρα να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες για αναθέρμανση των σχέσεων, αλλά η προοπτική πολιτικών αλλαγών και παρεμβάσεων υπέρ του Ισραήλ στο μεσανατολικό σκηνικό διατηρεί τους φόβους της Άγκυρας σε υψηλά επίπεδα.
«Ανησυχητικές κάποιες δηλώσεις Τραμπ για την περιοχή...»
Με μια δόση ανησυχίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως "τα μηνύματα που στέλνει είναι έως και ανησυχητικά". Παρόλο που εξέφρασε την ελπίδα για διαφορετικά βήματα στην περιοχή από τον Ιανουάριο και έπειτα, σημείωσε πως οι προκλήσεις στην περιοχή απαιτούν άμεση δράση και σοβαρή προσοχή από τη νέα κυβέρνηση.
"Μου φαίνεται λίγο νωρίς για διαπιστώσεις σε αυτό το θέμα. Ας δούμε πρώτα τον Τραμπ να παίρνει τη σκυτάλη από τον Μπάιντεν. Θα δούμε τι βήματα θα κάνει στη νέα θητεία του μετά την παράδοση. Ελπίζουμε ο Τραμπ να κάνει πολύ διαφορετικά βήματα στην περιοχή σε αυτή τη θητεία του. Γιατί τα μηνύματα που δίνει κατά καιρούς είναι έως και ανησυχητικά. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε τον Ιανουάριο. Νομίζω ότι θα δούμε τι μέτρα θα ληφθούν από τον Ιανουάριο και μετά».
Η Τουρκία διακόπτει όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε περίτρανα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ ούτε στο μέλλον, έχοντας διακόψει οριστικά.
«Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα συνεχίσει ούτε θα αναπτύξει σχέσεις με το Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν.
«[Ο κυβερνητικός μας συνασπισμός] εμμένει στην απόφασή του να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ και αυτή τη στάση θα διατηρήσουμε και στο μέλλον».
Ρωσία και Κίνα σε κοινή γραμμή για τη Μέση Ανατολή
Για το ίδιο θέμα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν υποστηρίξει την πρωτοβουλία του στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.
«Όσο συνεχίζονται αυτές οι παραδόσεις, το Ισραήλ γίνεται πιο επιθετικό», τόνισε, συνδέοντας τη συνέχιση των συγκρούσεων με τις απρόσκοπτες στρατιωτικές ενισχύσεις. Πρόσθεσε πως η κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο χειροτερεύει καθημερινά λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.
«Αναμφίβολα, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ»
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τραμπ μετά την εκλογή του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν σε διεθνή φόρα ή σε διμερείς συναντήσεις για μια πιο ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες της επόμενης περιόδου.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πώς θα σχηματιστεί το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τραμπ και τί είδους υπουργικό συμβούλιο θα προκύψει», είπε, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ υπουργείων εξωτερικών και αντιπροέδρων, για να αποσαφηνιστούν οι στόχοι της επόμενης περιόδου.
«Το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τραμπ θα γνωριστεί πολύ καλύτερα μέσα από τις συναντήσεις που θα έχει με το δικό μου υπουργικό συμβουλίου και ελπίζουμε ότι θα προβούμε στα βήματά μας αναλόγως. Σε αυτό το σημείο, οι αντιπρόεδροι και οι υπουργοί Εξωτερικών είναι σημαντικοί. Αυτοί οι υπουργοί θα συναντηθούν για να γνωριστούν και να διαβουλευτούν ο ένας με τον άλλον. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια πολύ διαφορετική εποχή μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Αναμφίβολα, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών. Η κύρια προσδοκία μας είναι η βούληση να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να λάβουμε μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες».
Προσδοκία επενδύσεων
Η Άγκυρα αναμένει επίσης να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, με την Τουρκία έτοιμη να προσφέρει «ευκαιρίες λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης και του νεαρού πληθυσμού της», είπε ο Ερντογάν.
«Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά των συμφερόντων της χώρας μας, όπως κάνει κάθε ηγέτης. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί την οικονομία ως έναν από τους στόχους προτεραιότητάς της. Η Τουρκία είναι μια χώρα που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση και τον νεαρό πληθυσμό της. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι δυνατόν να αναπτύξουμε νέες συνεργασίες ειδικά στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας».
Ο ρόλος του Μασκ
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά και στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, ο οποίος ήταν παρών στη συγχαρητήρια συνομιλία Ερντογάν-Τραμπ, υπογραμμίζοντας τις ελπίδες του για συνεργασία σε τεχνολογικές πρωτοβουλίες, καθώς ο νέος πρόεδρος φέρεται να τον επιλέγει για την κυβέρνησή του.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο Ίλον Μασκ και ο γιος του ήταν παρόντες στη συνομιλία με τον νέο-εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο Ίλον Μασκ στάθηκε στο πλευρό του κ. Τραμπ. Είναι ένα όνομα που παρακολουθεί στενά την τεχνολογία και κάνει κάποια σοβαρά τεχνολογικά βήματα. Είχαμε μια συνάντηση μαζί του στην Τουρκία για το θέμα αυτό. Τα επιτεύγματα της Τουρκίας στον τομέα της τεχνολογίας προσελκύουν την προσοχή του κόσμου. Η τεχνολογία δεν είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί κανείς να προοδεύσει μόνος του, χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια συνεργασία. Εάν προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, μπορούν να γίνουν βήματα με τον Μασκ. Θα δούμε εν καιρώ πώς ο Ίλον Μασκ θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ, σε ποιον τομέα θα αποδειχθεί επωφελής για τον κ. Τραμπ ή την αμερικανική κυβέρνηση με το έργο που θα αναλάβει», ανέφερε ο Ερντογάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπραξης.
Οι παλιές «καλές» συναντήσεις με τον Τραμπ και οι αιχμές για Μπάιντεν
Ενθυμούμενος τις συχνές συναντήσεις του με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Αμερικανού προέδρου, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν με την ίδια δυναμική, αφήνοντας πάλι αιχμές για τον απερχόμενο πρόεδρο, που δεν τον προσκάλεσε ούτε μία φορά στον Λευκό Οίκο.
«Στο παρελθόν, οι συναντήσεις μας ήταν πολύ περισσότερες από αυτές με τον Μπάιντεν», σχολίασε.
«Όπως συνομιλήσαμε μαζί του μέσα σε λίγες ημέρες από την εκλογή του, έτσι πιστεύω ότι θα έχουμε επαφές τέτοιου είδους επαφές και το επόμενο διάστημα. Ελπίζω ότι τα βήματα που γίνουν τώρα θα είναι καλύτερα αυτή την περίοδο και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία θα επωφεληθούν από αυτό».
Συρία: Η Τουρκία σε ετοιμότητα
Σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ασφάλεια της Τουρκίας απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και προετοιμασία για διασυνοριακές επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να καθορίζει χρονοδιάγραμμα δράσης.
«Οι διασυνοριακές μας επιχειρήσεις βρίσκονται πάντα στην ατζέντα μας για την ασφάλεια της χώρας μας και την ειρήνη των πολιτών μας. Εάν αισθανόμαστε απειλή, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διασυνοριακές μας επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το σεβασμό μας για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Επικρατεί όμως πλήρης αστάθεια στη βόρεια Συρία. Αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον στις τρομοκρατικές οργανώσεις, που τρέφονται από το χάος σε αυτήν την περιοχή, και επιδιώκουν να αποκτήσουν έδαφος εκεί. Η αστάθεια στη Συρία και η κατοχή τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια μας. Στόχος όλων των επιχειρήσεων μας εναντίον του DAESH και του PKK/PYD/YPG είναι να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια», δήλωσε, αν και το Κρεμλίνο φαίνεται να έκοψε χθες τη "φόρα" Ερντογάν για μια νέα επιχείρηση στη Συρία.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr