Τραμπ: Θέλει να κυβερνήσει ως ηγεμόνας και οι πρώτες κινήσεις του προκαλούν αναστάτωση – Ανάλυση CNN
Ο Τραμπ σκοπεύει να «εκδικηθεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει εξουσίες πάνω του και... ασκεί καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ, παρότι επισήμως θα μπει στον Λευκό Οίκο στις αρχές του νέου έτους, με πολλούς ξένους ηγέτες να προσπαθούν να συμβιβαστούν με τη νίκη του.
Η θέση Τραμπ για το Κογκρέσο και οι απελάσεις οικογενειών
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Μαρ - α - Λάγκο, τοποθεσία όπου έχει το κτήμα του στη Φλόριντα, προκειμένου να καταστρώσει τα πλάνα του και να «χτίσει» τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο Τραμπ νιώθει «παντοδύναμος» μετά την ευρεία νίκη που πέτυχε στις 5 Νοεμβρίου και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι ο ίδιος θα διοικήση τις ΗΠΑ με το ανάλογο σκεπτικό.
Ο Τραμπ μέσω των σόσιαλ μίντια δίνει εντολές στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της πλειοψηφίας και τους υποψήφιους του υπουργικού συμβουλίου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει ότι επιθυμεί να κυβερνήσει σαν να έχει όλες τις εξουσίες πάνω του, κάτι που ελπίζει να πετύχει, εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN. Ουσιαστικά, ο Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο θα επικυρώνει τις αποφάσεις του, ακυρώνοντας τον ρόλο που έχει το νομοθετικό σώμα στην άσκηση εξουσίας.
Μέσω του Truth ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι ο Τομ Χόμαν θα είναι ο «τσάρος των συνόρων», ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων, ενώ ήταν και μεγάλος υποστηρικτής των απόψεων του Τραμπ για μαζικές απελάσεις. Άλλωστε, ο Χόμαν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CBS υπογράμμισε ότι «οι οικογένειες θα μπορούσαν να απελαθούν μαζί», ωστόσο απέκλεισε τις μαζικές... σαρώσεις περιοχών ή τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Ο διορισμός του Χόμαν σε μια τόσο κρίσιμη θέση πιθανότατα δημιουργεί έντονες ανησυχίες στις τάξεις των αντιπάλων του Τραμπ, καθώς φαίνεται ότι ήδη ξεκινά να εφαρμόζει τις σκληροπυρηνικές θέσεις του, κάτι που άλλωστε δεν είχε κρύψει κατά τη διάρκεια των προεκλογικών του ομιλιών.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος απέκλεισε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο για τον Μάικ Πομπέο και τη Νίκι Χέιλι, που αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ακόμα, ο Τραμπ συμπεριέλαβε τον Ίλον Μασκ σε κλήση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιστοποιώντας ότι η εξουσία θα ασκείται και από ανθρώπους εκτός... κυβέρνησης.
Ο Τραμπ σκοπεύει να «εκδικηθεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που πρόκειται να απαντηθούν εντός της επόμενης τετραετίας είναι το πώς θα επιλέξει ο Τραμπ να «εκδικηθεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους για τις διώξεις, τις κατηγορίες, αλλά και την καταδίκη του. Μια πρώτη εικόνα θα υπάρχει μετά τη γνωστοποίηση του ανθρώπου που θα αναλάβει καθήκοντα γενικού εισαγγελέα και πρόκειται να διοριστεί από τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό, μεταδίδει το CNN.
Μέσα σε όλα, οι Δημοκρατικοί δεν δείχνουν ικανοί να ανακάμψουν άμεσα, δείχνοντας να έχουν συμβιβαστεί με την ήττα τους στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Προς το παρόν δεν έχουν έναν άνθρωπο για να... βγει μπροστά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ασκήσουν επιθετική αντιπολίτευση στον Τραμπ.
Η επιστροφή Τραμπ και οι εμπόλεμες ζώνες
Είναι γεγονός πως η εκλογή Τραμπ δεν φέρνει εξελίξεις μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, με πολλούς ηγέτες χωρών να τηρούν στάση αναμονής. Η Ευρώπη, η Ρωσία, η Ταϊβάν και το Ιράν αναμένουν να μάθουν τις προθέσεις του νέου προέδρου, ο οποίος νιώθει πιο ισχυρός από ποτέ.
Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα, αλλά και η πορεία της Ευρώπης πρόκειται να απασχολήσουν έντονα τον Τραμπ, που θέλει να έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε πολλούς τομείς.
Οι κινήσεις του Τραμπ που δείχνουν την επιθυμία του να ασκήσει εξουσία από τώρα
Από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Σούζι Γουάιλς, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, η απόρριψη των Πομπέο και Χέιλι χαρακτηρίστηκε ως «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση. Ο Πομπέο ήταν ιδιαίτερα «πιστός» στον Τραμπ μέχρι το 2020, αλλά στη συνέχεια οι σχέσεις τους χάλασαν. Εξάλλου, η Χέιλι επέπληξε τον τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών.
Το μήνυμα του Τραμπ για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης φαίνεται να είναι σαφές: Θα επιλέγονται μόνο όσοι είναι πιστοί στο σύνθημά του, Make America Great Again (MAGA).
Επιπλέον, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Ουάσινγκτον, κάτι που προκύπτει και από τις αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια, όπου βάζει όρους για όποιον επικρατήσει στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος στη Γερουσία.
Οι πιθανές πολιτικές διώξεις σε βάρος αντιπάλων του
Στην Ουάσινγκτον επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τι κινήσεις θα κάνει ο Τραμπ για να εκδικηθεί τους πολιτικού του αντιπάλους. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιμ Τζόρνταν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN ξεκαθάρισε ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι κατά των πολιτικών διώξεων. «Είμαστε το κόμμα που αντιτίθεται στο να κυνηγάς τους πολιτικούς σου αντιπάλους με τη χρήση του νόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, η παραπάνω τοποθέτηση του Τζόρνταν έρχεται σε αντίθεση με όσα επικριτικά είχε αναφέρει ο ίδιος για τον Τζακ Σμιθ, τον ειδικό δικηγόρο που ηγήθηκε των ομοσπονδιακών ποινικών ερευνών κατά του Τραμπ.
Οι σχέσεις με τον Μασκ και ο ρόλος του βαθύπλουτου επιχειρηματία
Ο Ίλον Μασκ αποτέλεσε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενισχύοντας τόσο οικονομικά, όσο και επικοινωνιακά μέσω του X τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό.
Η απόφαση του Τραμπ να έχει δίπλα του τον Μασκ στην κλήση με τον Ζελένσκι, δείχνει τις προθέσεις του νέου προέδρου να πορεύεται από κοινού με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οπότε η παρουσία του Μασκ στην κλήση με τον Ζελένσκι πιθανότατα προσθέτει πίεση στον Ουκρανό πολιτικό, προκειμένου να «αποδεχτεί» τις απαιτήσεις που θα του θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, η σχέση των δύο ανδρών μπορεί να χαρακτηριστεί ως win - win situation, με τον Τραμπ από τη μία να γνωρίζει την αποθέωση από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη και τον Μασκ από την άλλη να έχει άμεση και καθημερινή επικοινωνία με τον ισχυρότερο πολιτικό του κόσμου, με την επιρροή τους να εκτοξεύεται στα ύψη.
Οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών
Είναι γεγονός ότι η ευρεία νίκη του Τραμπ «πάγωσε» πολλούς ηγέτες κρατών, οι οποίοι ωστόσο στη συνέχεια έσπευσαν να συγχαρούν τον Αμερικανό πολιτικό για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος πιθανότατα θα επιλέξει να πορευθεί με την... ασταθή εξωτερική πολιτική που τον χαρακτήρισε και κατά την πρώτη του θητεία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αγνοήσει τη βασική αρχή του ΝΑΤΟ για αμοιβαία αυτοάμυνα, ενώ δεν αποκλείεται να αγνοήσει την Ταϊβάν σε περίπτωση η Κίνα προχωρήσει σε εισβολή στο νησί.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέσω του X τόνισε ότι ο Τραμπ εκλέχθηκε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Αμερικανών, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για το πότε η Ευρώπη θα πράξει το ίδιο για τους δικούς της πολίτες. «Δεν έχω πρόθεση να αφήσω την Ευρώπη να κατοικείται από φυτοφάγα ζώα, για να έρθουν τα σαρκοφάγα και να μας κατασπαράξουν με βάση την ατζέντα τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας στον επίσημο λογαριασμό του.
Οι τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό που φέρνει το δεύτερο νομοσχέδιο: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Ο Τραμπ θέλει να κυβερνήσει ως ηγεμόνας και οι πρώτες κινήσεις του προκαλούν αναστάτωση: Ο ρόλος του Μασκ και η ανυπαρξία αντιπολίτευσης
Έρχονται «ευέλικτα» πολεοδομικά σχέδια με αύξηση υποδομών, χωρίς συγκράτηση της ζήτησης: Σφοδρές αντιδράσεις στη Μύκονο
Ζαχλωρού Αχαΐας: Ένα υπέροχο χωριό μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr