Το παρασκήνιο της συνάντησης Ερντογάν - Σολτς: Τα 6 θέματα στα οποία συμφώνησαν
Αν και οι δημόσιες δηλώσεις των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν στην επιθετικότητα του Ισραήλ στην περιοχή, οι ατζέντες στις διμερείς συνομιλίες ήταν πολύ διαφορετικές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τις λεπτομέρειες της συνάντησης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Τουρκία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσέ φέρνει στο φως σήμερα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού, επικαλούμενη ωστόσο γερμανικά ΜΜΕ που βασίζονται αντίστοιχα σε πληροφορίες από γερμανικές κυβερνητικές πηγές.
Αν και οι δημόσιες δηλώσεις των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν στην επιθετικότητα του Ισραήλ στην περιοχή, οι ατζέντες στις διμερείς συνομιλίες ήταν πολύ διαφορετικές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 6 σημαντικά σημεία ήρθαν στο προσκήνιο:
- Έρχονται τμήματα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου
- Διαπραγματεύσεις για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter
- Τούρκοι παράτυποι μετανάστες επιστρέφουν πίσω.
- Η Γερμανία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του PKK
- Θα αναληφθεί κοινή δράση για την Ουκρανία
- Οι κοινές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις αρχίζουν μετά από 8 χρόνια.
Παραδόσεις Siemens
Το θέμα της γερμανικής εταιρείας Siemens, η οποία επρόκειτο να παραδώσει ορισμένα εξαρτήματα τουρμπίνας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου τέθηκε επί τάπητος, όταν τα σημαντικά αυτά εξαρτήματα κόλλησαν στο τελωνείο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Γερμανία καθυστέρησε τη διαδικασία και ότι αυτό κόστισε αρκετούς μήνες. Τονίστηκε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στη Siemens, αν χρειαστεί. Ο Σολτς δήλωσε ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα επαναληφθεί.
Εurofighter και Τούρκοι παράτυποι μετανάστες
Υπάρχουν 15.789 Τούρκοι στη Γερμανία, για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης φέτος. Πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Αναζητούνται τρόποι επιστροφής τους στην Τουρκία, είτε μαζικά είτε ανά ομάδες λίγων ατόμων. Ο Σολτς τόνισε ότι 411 άτομα απελάθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2024 και ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, απαίτησε από τη Γερμανία να άρει το εμπόδιο στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter-Typhoon. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ηγείται της κοινοπραξίας όσον αφορά την πώληση του Eurofighter, έχει εντείνει τις επαφές του με την Τουρκία.
Εξομάλυνση διμερών σχέσεων
Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Άγκυρα έχουν εξομαλυνθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την αυξανόμενη κριτική προς τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα προβλήματα με τη Γερμανία σχετικά με την αγορά αμυντικού εξοπλισμού πρέπει να μπουν στην άκρη. "Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Λαμβάνουμε τώρα αποτελέσματα σχετικά με τις παραδόσεις διαφόρων συστημάτων", δήλωσε ο Σολτς.
Υπόσχεση καταπολέμησης του ΡΚΚ
Πριν από την επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στην Τουρκία, διάφορες οργανώσεις που πρόσκεινται στο PKK στη Γερμανία είχαν ζητήσει σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας και απαγόρευση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών. Ο Σολτς τις αγνόησε και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του PKK στη Γερμανία. Αυτό άνοιξε την πόρτα για μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Τουρκία. Κατέστη ωστόσο σαφές ότι οι πολιτικές των δύο χωρών απέναντι στο Ισραήλ είναι εντελώς αντίθετες. Αυτό δεν έχει αλλάξει.
Διασφάλιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Η αλλαγή της άποψης του Γερμανού καγκελαρίου για την Τουρκία έχει ως κίνητρο την ανάγκη διασφάλισης της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ. Τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην Ουκρανία και ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι εις βάρος και των δύο χωρών. Ο Σολτς έχει μαλακώσει σημαντικά τη στάση του απέναντι στον Ερντογάν και την Τουρκία, λόγω της ικανότητας της Τουρκίας να δημιουργήσει σχέσεις με τη Ρωσία και επειδή η υποστήριξη της Τουρκίας είναι απαραίτητη ενόψει της μείωσης της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Επανέναρξη διαβουλεύσεων
Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συναντήσεις διαβούλευσης μεταξύ των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Τουρκίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, η τελευταία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 2016. "Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται", δήλωσε ο Σολτς. Ο Ερντογάν προσφώνησε τον Σολτς ως "αγαπητό μου φίλο" και μίλησε για τη θέση-κλειδί της Γερμανίας στην ΕΕ. Αντί για προβληματικά σημεία, δόθηκε έμφαση σε θέματα συνεννόησης.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr