Τα κόκκινα παπούτσια, τα κολιέ και οι πένες: Η Ιντερπόλ ζητά βοήθεια για την εξιχνίαση 46 δολοφονιών γυναικών
Τα περισσότερα από τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 30 - Αναζητούνται πληροφορίες για να ταυτοποιηθούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια, δύο κολιέ με χάντρες και 10 πένες είναι από τα στοιχεία που διαθέτουν οι γαλλικές αρχές, που προσπαθούν να ταυτοποιήσουν μια έφηβη που βρέθηκε δολοφονημένη στη δυτική Γαλλία πριν από 40 περίπου χρόνια. Ο θάνατός της είναι μία από τις 46 ανεξιχνίαστες υποθέσεις που προσπαθεί να εξιχνιάσει η Ιντερπόλ στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την ταυτοποίηση θυμάτων.
«Η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να βοηθήσει»
«Θέλουμε να ταυτοποιήσουμε τις νεκρές γυναίκες, να δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και να αποδώσουμε δικαιοσύνη στα θύματα», ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη ο Γιούργκεν Στοκ, γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, που συντονίζει την προσπάθεια. «Είτε πρόκειται για μια ανάμνηση, μια πληροφορία ή μια κοινή ιστορία, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας», τονίζει.
Η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Operation Identify Me» περιλαμβάνει υποθέσεις στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αναφέρει το BBC.
Στον ιστότοπο της Ιντερπόλ έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες με αποδεικτικά στοιχεία και αναπαραστάσεις προσώπου. Τα περισσότερα από τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 30.
Ένα τριπλό αίνιγμα στην υπόθεσης δολοφονίας μιας έφηβης το 1982
Το πτώμα μιας έφηβης που φορούσε κόκκινα παπούτσια, είχε κολιέ με χάντρες και 10 πένες βρέθηκε κάτω από στρώματα φύλλων σε ένα πεζοδρόμιο κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται Le Cellier το 1982. Βρισκόταν εκεί για αρκετούς μήνες. Για την υπόθεση, ο ντετέκτιβ Φρανκ Ντανερόλ λέει ότι το σώμα της έφηβης «πετάχτηκε σαν σκουπίδι».
«Δεν υπήρχε κανένας σεβασμός, καμία φροντίδα γι' αυτήν πριν από το θάνατό της», προσθέτει. Οι 10 πένες οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως το άτυχο κορίτσι είτε ήταν Βρετανίδα είτε είχε ταξιδέψει στη Βρετανία πριν από τη δολοφονία της.
Η αστυνομία έχει επιλέξει να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της δολοφονίας της για να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης από «ψεύτικους δράστες». Δυστυχώς, τα λείψανα της έφηβης δεν μπορούν πλέον να βρεθούν, γεγονός που περιπλέκει το έργο των ερευνητών της ανεξιχνίαστης υπόθεσης. «Αν καταφέρουμε να τα βρούμε, θα μπορούσε να γίνει δυνατή η επεξεργασία του DNA της για να έχουμε μια σύνδεση με την οικογένεια», τονίζει.
Ο συνταξιούχος ντετέκτιβ Αλάιν Μπριλέτ εργαζόταν τότε στην υπόθεση και την περιγράφει ως «τριπλό αίνιγμα»: «Το πιο παράξενο και απίστευτο πράγμα ήταν ότι είχαμε μια δολοφονία, γιατί ξέραμε ότι είχε δολοφονηθεί, αλλά δεν μπορούσαμε ποτέ να μάθουμε ποιο ήταν το όνομά της, από πού ήταν ή ποιος την είχε σκοτώσει», λέει.
Η εκστρατεία Operation Identify Me ξεκίνησε πέρυσι και για πρώτη φορά η Ιντερπόλ δημοσιοποίησε έναν κατάλογο γνωστό ως «μαύρες ειδοποιήσεις», αναζητώντας πληροφορίες για άγνωστα πτώματα.
«Έπεσαν δύο φορές θύματα»
Τέτοιες ειδοποιήσεις διακινούνταν ιστορικά μόνο εσωτερικά μεταξύ του δικτύου αστυνομικών δυνάμεων της Ιντερπόλ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ευκολία μετακίνησης λόγω των ανοικτών συνόρων, της αυξημένης παγκόσμιας μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων έχει οδηγήσει στο να δηλώνονται περισσότεροι άνθρωποι ως αγνοούμενοι εκτός της χώρας τους, λέει η δρ Σούζαν Χίτσιν, συντονίστρια της μονάδας DNA της Ιντερπόλ.
«Αυτές οι γυναίκες έχουν υποστεί διπλή αδικία. Έχουν γίνει δύο φορές θύματα: έχουν σκοτωθεί μέσω μιας πράξης βίας και τους έχουν αρνηθεί το όνομά τους στο θάνατο», λέει η ίδια. Η Ιντερπόλ χρησιμοποιεί στοχευμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσει την εκστρατεία σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και δημογραφικές ομάδες. Η παγκόσμια αστυνομική δύναμη έχει επίσης ζητήσει από διασημότητες να μιλήσουν εκ μέρους των άγνωστων, ανώνυμων γυναικών.
Η γυναίκα με το κολάν και τα κόκκινα παπούτσια
Μια άλλη υπόθεση που η Ιντερπόλ ελπίζει ότι ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση είναι αυτή μιας γυναίκας, το πτώμα της οποίας ανακαλύφθηκε στο Wassenaar των Κάτω Χωρών πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Η ανακάλυψη ήταν η πρώτη υπόθεση της Ολλανδής ιατροδικαστή Σάντρα Μπάσμπανκ. Θυμάται ότι είδε τη γυναίκα πεσμένη μπρούμυτα σε αμμόλοφους, χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού ή πάλης.
Ο ιατροδικαστής θυμάται πως η γυναίκα φορούσε καφέ καρό κολάν και κόκκινα γυαλιστερά παπούτσια από λουστρίνι, ασυνήθιστο αν πας για βόλτα στην παραλία.
«Ήταν πολύ γυμνασμένη, αθλητική. Φορούσε κορδέλα στο κεφάλι και γυαλιά ηλίου. Τα κουμπιά της ήταν φτιαγμένα και φορούσε κασκόλ», ανέφερε.
Η ιατροδικαστική ανάλυση έδειξε ότι η γυναίκα γεννήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της στη Δυτική Ευρώπη. Ένα από τα κλειδιά που κρατούσε εντοπίστηκε στη Γερμανία.
Η ίδια ελπίζει ότι η καμπάνια Identify Me θα συμβάλει στο να λυθεί η υπόθεση και να αναγνωριστεί η κοπέλα.
Μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από φωτογραφία ενός τατουάζ
Η Ρίτα Ρόμπερτς, μια Βρετανίδα που δολοφονήθηκε στο Βέλγιο, αναγνωρίστηκε όταν η οικογένειά της εντόπισε το χαρακτηριστικό τατουάζ με το μαύρο τριαντάφυλλο σε ρεπορτάζ του BBC. Η τελευταία επαφή που είχε η οικογένειά της μαζί της ήταν μέσω μιας καρτ ποστάλ τον Μάιο του 1992. Το πτώμα της βρέθηκε τον επόμενο μήνα. Όταν η οικογένειά της πληροφορήθηκε ότι το πτώμα ήταν πράγματι η Ρίτα, η αδελφή της Ντόνα λέει ότι «ξέσπασε σε κλάματα». Για την οικογένεια είχε λήξει η αβεβαιότητα.
Αν και ήταν δύσκολο να μάθει για τον θάνατο της αδελφής της, λέει ότι την παρηγορεί το αίσθημα ότι βρέθηκε.
Τώρα που ταυτοποιήθηκε, η οικογένειά της απευθύνει έκκληση στο κοινό για οποιαδήποτε πληροφορία, έστω και μικρή, για να βοηθήσει στην έρευνα. Και ελπίζουν επίσης ότι θα ταυτοποιηθούν και άλλες δολοφονημένες γυναίκες.
Είναι «αδελφές, μητέρες, θείες», λέει η Ντόνα. «Επειδή δεν έχουν ονόματα, μην υποθέτετε ότι δεν είναι άνθρωποι».
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr