Η Τουρκία σε επιφυλακή ή προπαγάνδα το αφήγημα Ερντογάν περί απειλής από το Ισραήλ;
Το νέο αφήγημα Ερντογάν ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ έχει αρχίσει και διανθίζεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το νέο αφήγημα Ερντογάν ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ έχει αρχίσει και διανθίζεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Τουρκιγέ», η οποία σήμερα παραδέχεται ότι οι πύραυλοι του Ιράν παρακολουθήθηκαν από τα τουρκικά ραντάρ και το Κιουρετζίκ.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της «Τουρκιγέ», η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ενεργοποίησε αμέσως τα αντανακλαστικά της Άγκυρας και η Τουρκία τέθηκε σε συναγερμό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να ενημερωνόταν συνεχώς, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας συνεδρίασαν κατεπειγόντως. Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθούσε την πορεία των ιρανικών πυραύλων από το σύστημα ραντάρ στο Κιουρετζίκ, αλλά και τα Awacs, που πέταξαν αμέσως στον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Το τηλεφώνημα που σήμανε συναγερμό
«Ο Ερντογάν, ο οποίος συναντιόνταν εκείνη την ώρα με τον Φινλανδό πρόεδρο Alexander Stubb, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ενημερώνονταν λεπτό προς λεπτό για την επίθεση.
Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός, Μετίν Γκιουράκ, έλαβε την πληροφορία για την επίθεση στη δεξίωση που πραγματοποιούνταν το βράδυ της 1ης Οκτώβρη για την έναρξη των εργασιών της τουρκικής βουλής. Μετά το τηλεφώνημα, ο στρατηγός Γκιουράκ, μαζί με τον στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρολου, αρχηγό ξηράς, τον πτέραρχο Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου, αρχηγό πολεμικής αεροπορίας, και τον ναύαρχο Ερτζουμέντ Τατλίογλου, αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, αποχώρησαν από την αίθουσα και μετέβησαν στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου.
Οι αρχηγοί των όπλων παρακολουθούσαν στο αρχηγείο προσεκτικά όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την επίθεση και τις πληροφορίες που προέρχονταν από το Κιουρετζίκ, όπου βρίσκεται το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης».
Η επέμβαση των AWACS
Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενεργοποίησε τα αεροσκάφη AWACS, τα οποία απογειώθηκαν και πραγματοποίησαν ελέγχους στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τα αεροσκάφη AWACS, με την ικανότητα τους να ελέγχουν από μεγάλες αποστάσεις, αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για την τουρκική αεράμυνα.
Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη AWACS στο δυναμικό της. Τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν ραντάρ αποστολής, σύστημα αναγνώρισης φίλου/εχθρού, συστήματα ραδιοεπικοινωνίας και data link. Τα AWACS αποτελούν τα μάτια της Τουρκίας στον αέρα και σαρώνουν την περιοχή με ηλεκτρονικά μάτια. Εάν τα τέσσερα AWACS, που ονομάζονται Βορράς, Νότος, Δύση και Ανατολή αντίστοιχα, πετάξουν ταυτόχρονα, αποκτούν τον έλεγχο του τουρκικού εναέριου χώρου 400 χιλιόμετρα πέραν των συνόρων.
Τα δεδομένα από το Κιουρετζίκ κοινοποιήθηκαν στο ΝΑΤΟ
Το ραντάρ στο Κιουρετζίκ αποτελεί τη «σπονδυλική στήλη» της αμυντικής γραμμής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Τα δεδομένα που ελήφθησαν από το ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιουρετζίκ της Μαλάτιας κατά τη διάρκεια του ιρανικού πλήγματος στο Ισραήλ εξετάστηκαν λεπτομερώς, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, που παραδέχεται ότι οι πληροφορίες από το Κιουρετζίκ κοινοποιούνται μόνο στους συμμάχους, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.
Η βάση ραντάρ του Κιουρετζίκ, μια στρατιωτική εγκατάσταση που βρίσκεται στη συνοικία Κιουρετζίκ της επαρχίας Ακτσαντάγ της Μαλάτιας, ελέγχεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ιδρύθηκε το 2011 από το ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθεί ως ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κατά των επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους, και οι πληροφορίες που λαμβάνονται στη βάση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν εκτός των 31 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Προπαγάνδα ή πραγματική ανησυχία;
Η τουρκική κυβέρνηση, με τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, συνεχίζει, πάντως, να επενδύει σε ένα αφήγημα, όπου η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση απειλής, αν και -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει κάποια σαφής δήλωση τέτοιων προθέσεων από τον νέο «εχθρό», το Ισραήλ.
Μένει να φανεί, αν αυτή η νέα «επιφυλακή» γίνει συγκεκριμένη, όπως ζήτησε χθες κι ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, ή αν θα αποτελεί μέρος ενός επικοινωνιακού πολέμου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr