«Επιχείρηση Γλάστρα»: Δεν είναι φάρσα, αλλά το σχέδιο του Άμστερνταμ για την αντιμετώπιση της «ζούγκλας»
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δημαρχία θεωρεί πως, η υπερβολική τοποθέτηση γλαστρών με φυτά στους δρόμους, απειλεί την προσβασιμότητα στην ολλανδική πρωτεύουσα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Επιχείρηση γλάστρα» ονομάστηκε, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Άμστερνταμ για πάταξη αυτού που ονόμασαν «μάστιγα» της ακατάστατης τοποθέτησης γλαστρών με φυτά στους δρόμους της πόλης.
Έτσι, εφεξής, στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, οι κάτοικοι δικαιούνται να τοποθετούν μέχρι δύο γλάστρες μέγιστου μεγέθους 50x50 εκατοστών, και κατασκευασμένες από «βιώσιμα» υλικά στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών τους. Η αθέμιτη τοποθέτηση γλαστρών σε θέσεις στάθμευσης ή κάτω από δέντρα θα έχει ως αποτέλεσμα αυτές να κατάσχονται, σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα του δήμου.
«Ανήκω σε κανέναν; Υιοθετήστε με!»
Η επικεφαλής της δημοτικής αρχής του Άμστερνταμ, Αμελί Στρενς, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη (03/09), ότι οι παραμελημένες γλάστρες είναι αντιαισθητικές, κάνουν κακό στη βιοποικιλότητα και καθιστούν τις εγκαταστάσεις λιγότερο προσβάσιμες για τα άτομα με κινητικά βοηθήματα και αμαξίδια. «Άτομο με εργασιακή εμπειρία πέρασε αρκετές ημέρες στην περιοχή και έκανε μία απογραφή περισσότερων από 900 γλαστρών. Δεν μιλάμε πλέον για όμορφες, ελκυστικές γλάστρες με φυτά. Επάνω τους θα τοποθετηθούν αυτοκόλλητα όπου θα αναγράφεται η ερώτηση, “Ανήκω σε κανέναν; Υιοθετήστε με!” και έναν κωδικό QR. Εάν κανείς δεν ανταποκριθεί εντός έξι εβδομάδων, ο δήμος θα τις καθαρίσει», είπε η Στρενς. Η ίδια πρόσθεσε πως, προτεραιότητα του δήμου, είναι να αντιμετωπιστεί η «υπερβολική» τοποθέτηση γλαστρών. «Ορισμένοι κάτοικοι τοποθετούν σταδιακά πάρα πολλές γλάστρες δίπλα στις εξώπορτες τους. Η υπερβολή απειλεί την προσβασιμότητα και προκαλεί προστριβές μεταξύ των γειτόνων», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με τον Guardian.
Η απόφαση του δήμου ικανοποιεί μερίδα κατοίκων που πιστεύουν ότι βρίσκουν ανταπόκριση στην έκφραση της ανησυχίας τους για ελευθέρα πεζοδρόμια. «Ο δημόσιος χώρος είναι ευάλωτος - ανήκει σε όλους μας, αλλά ταυτόχρονα δεν ανήκει σε κανέναν», εξήγησε στο βρετανικό μέσο ο πρόεδρος της τοπικής, δημοτικής ομάδας «Voordestad» (για την πόλη), Ροτζιέ Νογιόν και πρόσθεσε πως, «είανι δύσκολο, γιατί το πράσινο έχει αποκτήσει μία ιερή αύρα. Έτσι, οι κάτοικοι πιστεύουν ότι, οτιδήποτε έχει σχέση με τη βλάστηση είναι καλό. Ο χώρος, όμως, είναι σημαντικός για άτομα με αναπηρία, που χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης ή και αμαξίδια. Είναι δουλειά του δημοτικού συμβουλίου ο δημόσιος χώρος να ανήκει σε όλους μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει ο νόμος της ζούγκλας».
Και σε αυτή την απόφαση, όμως, υπάρχουν πολίτες που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, επισημαίνοντας ότι, τεράστιο ελεύθερο δημόσιο χώρο, καταλαμβάνουν τα εγκαταλελειμμένα ή σταθμευμένα ποδήλατα, τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης και τα σκουπίδια. Οι ίδιοι κάνουν λόγο και για τις επιπτώσεις που έχουν, στην πόλη, τα 22 εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται ετησίως.
«Αν μία γλάστρα στον δρόμο σας ενοχλεί, απλώς σπρώξτε τη στην άκρη»
Ο δημοτικός σύμβουλος της Χριστιανοδημοκρατικής Συμμαχίας, Ροτζιέ Χαβελάρ, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι δεν πρέπει να δαπανηθεί ούτε ένα σεντ από τον προϋπολογισμό του δήμου για τις «ορφανές» γλάστρες. «Δε νομίζω ότι αυτή είναι δουλειά του δημοτικού συμβουλίου. Αν υπάρχει μία γλάστρα στον δρόμο που ενοχλεί, απλώς τη σπρώχνετε στην άκρη. Σίγουρα, αυτό που δε χρειάζεται να γίνει, είναι να θεσπίζονται 31 νέοι κανόνες για μία ολόκληρη περιοχή», είπε. Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ, από πλευράς τους, εξέφρασαν την απορία τους για το «Σχέδιο Γλάστρα». Ο 79χρονος Καρολί Αλμές, με καταγωγή από την Ουγγαρία, είχε τοποθετήσει έξω από το σπίτι του ένα παγκάκι το οποίο περιβαλλόταν από τεχνητά λουλούδια, φωτάκια, έναν κάκτο και μία μικρογραφία ενός δέντρου κλημεντίνης. «Το μέλλον είναι μία πόλη με όλα τα είδη των φυτών. Ένα είδος τροφικού δάσους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr