«Το Αστέρι της Ημισελήνου»: Αυτό θα είναι το νέο Πεντάγωνο της Τουρκίας
Ο Ερντογάν περιέγραψε δημοσίως το έργο ως μια δομή που «θα ενσταλάξει φόβο στους εχθρούς και εμπιστοσύνη στους συμμάχους»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στην καρδιά της Άγκυρας, κατασκευάζεται μια δομή-μνημείο, που θα συμβολίζει τις αυξανόμενες στρατιωτικές και στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Με προσωρινή ονομασία «Το Αστέρι της Ημισελήνου», η υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα στεγάσει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.
Τα θεμέλια από τον Ερντογάν
Τα θεμέλια του νέου «Πενταγώνου της Τουρκίας», τέθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Αυγούστου 2021. Η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί το 2025, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.
«Ο Ερντογάν το οραματίζεται ως ένα φρούριο που θα ενοποιήσει την αμυντική ηγεσία της Τουρκίας και θα προβάλει τη στρατιωτική ανδρεία του έθνους στην παγκόσμια σκηνή», σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Το μεγαλοπρεπές συγκρότημα
Το συγκρότημα θα διακρίνεται για το μοναδικό του σχεδιασμό, το μέγεθος και τα προηγμένα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά καθώς πλησιάζει στα τελικά του στάδια.
Βρίσκεται σε μια έκταση 12,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο Etimesgut της Άγκυρας. Θα διαθέτει 890.000 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου, που θα στεγάζει το Υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και όλους τους κλάδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK).
Τα κεντρικά γραφεία όχι μόνο θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, αλλά θα είναι και κατασκευασμένα φιλικά προς το περιβάλλον.
Φύτευση 3.000 δενδρυλλίων
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής υπέγραψαν πρωτόκολλο προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό περιλαμβάνει τη φύτευση 13.000 δενδρυλλίων σε μια έκταση 20 εκταρίων εντός του συγκροτήματος μέχρι το τέλος του έτους.
Οι μελλοντικές προσπάθειες θα συνεχίσουν να ευθυγραμμίζονται για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών εξισορροπώντας τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων με χώρους πρασίνου που απορροφούν άνθρακα, δημιουργώντας μια πανεπιστημιούπολη ανθεκτική στο κλίμα.
Κτήρια σε σχήμα ημισελήνου
Θα έχει κτήρια γραφείων που θα εκτείνονται σε μια τεράστια περιοχή σε σχήμα ημισελήνου στο κέντρο και ένα κτήριο σε σχήμα αστεριού που θα χρησιμεύει ως είσοδος και αίθουσα έκθεσης. Ο κεντρικός, υπαίθριος χώρος θα φιλοξενεί τελετές και εκδηλώσεις.
Η Τουρκία έχτισε τα κτήρια του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου τη δεκαετία του 1930, το αρχηγείο του στρατού το 1937 και τα κοινά κτήρια του ναυτικού και της αεροπορίας το 1960. Η αεροπορία μετακόμισε σε ξεχωριστό κτήριο το 1985.
«Η αλλαγή των αμυντικών αναγκών απαιτούσε από όλους τους διαφορετικούς κλάδους του στρατού και του υπουργείου να υπηρετούν κάτω από την ίδια στέγη… Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμασταν ένα τέτοιο κέντρο, ειδικά σε μια εποχή αυξημένης κυβερνοασφάλειας», είπε ο Ερντογάν στην τελετή έναρξης. «Πρέπει να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα στον κόσμο όσον αφορά την άμυνα».
Ερντογάν «Θα ενσταλάξει φόβο στους εχθρούς»
Ο Ερντογάν περιέγραψε δημοσίως το έργο ως μια δομή που «θα ενσταλάξει φόβο στους εχθρούς και εμπιστοσύνη στους συμμάχους». Το συγκρότημα θα ξεπεράσει σε μέγεθος το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το έργο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί πέρυσι, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω της ανακατανομής των πόρων από τον ανάδοχο, Ronesans, προς περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο του 2023.
Το συγκρότημα θα βρίσκεται κοντά στην έδρα του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT).
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr