Έφτασε στη Μπανγκόκ ο Ασανζ - Βίντεο που τον δείχνει να αποβιβάζεται από το αεροπλάνο
Πιο κοντά στην ελευθερία βαδίζει ο ακτιβιστής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στη Μπανγκόνγκ έφτασε ο Τζούλιαν Ασανζ κι από εκεί θα μεταβεί στο νησί Σαιπάν όπου θα δικαστεί. Το Wikileaks δημοσίευσε βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ασανζ να αποβιβάζεται από το αεροπλάνο.Ο ακτιβιστής που ήταν κρατούμενος για 1.901 ημέρες, συνομιλεί με την ομάδα του, έχοντας μια στωική έκφραση στο πρόσωπο του.
Arriving in Bangkok #AssangeJet pic.twitter.com/K3tCn0Zyzk
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Ο Τζούλιαν Ασάνζ συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ και για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας.
Approaching Bangkok airport for layover.
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Moving closer to freedom.#AssangeJet pic.twitter.com/QGWZvSFhQD
Θα του επιβληθεί ποινή πέντε ετών, που θα συμψηφιστεί με τον χρόνο που έκτισε σε φυλακές υψίστης προστασίας στη Βρετανία. Η ομολογία ενοχής μένει να εγκριθεί από δικαστή, και όταν εγκριθεί, αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την καταδίκη.
Ποιος είναι όμως ο Τζούλιαν Ασάνζ;
Ο Ασάνζ γεννήθηκε το 1971 στο Τάουνσβιλ, στην αυστραλιανή πολιτεία Κουίνσλαντ. Ενδιαφέρθηκε για τους υπολογιστές σε νεαρή ηλικία και στις αρχές της δεκαετίας του '90 θεωρούνταν ένας από τους πιο καταξιωμένους χάκερ της Αυστραλίας.
Το 2006 ίδρυσε το WikiLeaks, έναν οργανισμό που δημοσίευε απόρρητο υλικό από διαρροές. Μόλις το 2010 ο Ασάνζ έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά τις διαρροές που έκανε η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην στρατιώτης του αμερικανικού στρατού.
Μεταξύ των αρχείων ήταν ένα βίντεο από την επίθεση με ελικόπτερο Απάτσι από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε ποινική έρευνα και η Μάνινγκ καταδικάστηκε τελικά και φυλακίστηκε, αν και αργότερα η ποινή της μετατράπηκε.
Τον Νοέμβριο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε πάνω από 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ. Το 2016, ο Ασάνζ έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο μετά τη δημοσίευση emails από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών στις ΗΠΑ.
Αμερικανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα μηνύματα αυτά είχαν κλαπεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και αποτελούσαν μέρος μιας επιχείρησης παρέμβασης στις εκλογές για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ασάνζ έχει ανακηρυχθεί από πολλούς σε όλο τον κόσμο ως ήρωας που έφερε στο φως τις αμερικανικές στρατιωτικές παραβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά η φήμη του έχει επίσης αμαυρωθεί από ισχυρισμούς περί βιασμού, τους οποίους έχει αρνηθεί.
Γιατί ήταν στη φυλακή ο Ασάνζ;
Ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ εκδόθηκε το 2010 για δύο διαφορετικές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία.
Αφού ένα δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε ότι μπορεί να εκδοθεί στη Σουηδία, ο Ασάνζ εισήλθε στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Εκείνη την εποχή φοβόταν ότι αν εκδοθεί στη Σουηδία θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδοθεί και στις ΗΠΑ.
Παρέμεινε εκεί για σχεδόν επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι σχέσεις του με την κυβέρνηση του Ισημερινού γίνονταν όλο και πιο εχθρικές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας το 2019 κατηγόρησε τον Ασάνζ για αγενή συμπεριφορά. Από το ό,τι έκανε βόλτες στην πρεσβεία με σκέιτμπορντ και έπαιζε ποδόσφαιρο μέσα στην πρεσβεία, ενώ τον κατηγόρησε και πως κακομεταχειριζόταν και απειλούσε το προσωπικό της πρεσβείας, σύμφωνα με την Guardian.
Το 2017, οι σουηδικές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, αλλά το ένταλμα σύλληψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράλειψη εγγύησης παρέμενε. Το 2019 ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλό του και επέτρεψε στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθει στην πρεσβεία για να τον συλλάβει.
Μετά την αναχώρησή του από την πρεσβεία, ο Ασάνζ συνελήφθη για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοσή του.
Οι ΗΠΑ ήθελαν να αντιμετωπίσει 18 κατηγορίες και τον κατηγορούσαν ότι ενθάρρυνε και βοήθησε την Μάνινγκ να κλέψει τα στρατιωτικά αρχεία. Αν κρινόταν ένοχος αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr